Over voordekunst

Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector.

Een positieve beweging die erop gericht is om culturele projecten te realiseren. Mogelijk gemaakt door de mensen waar het uiteindelijk voor bedoeld is, het publiek of beter nog: de ‘crowd’.

Mensen kunnen op vele manieren bijdragen aan voordekunst. Maar alle betrokkenen hebben één ding gemeen. Donateurs, projectmakers, twitteraars en likers, ze vinden het allemaal belangrijk dat een bepaald project er komt. Omdat het van maatschappelijk belang is, omdat je erom moet lachen, omdat je het die persoon gunt, of omdat het gewoon zo mooi is. Je wilt dat dat ene project er komt. Het moet ervaren worden, gezien, gehoord, geproefd of in werking gezet. Het is - kortom - kunst die moet. Of je nu doneert, een project start, twittert of liket, je doet het voor de kunst, die móet er komen. Daarom zeggen we:

Doe het voordekunst.

Zie dit korte filmpje met uitleg

Missie, visie en kernwaarden

Wij vinden het belangrijk dat kunst door een groter publiek weer als een belangrijk onderdeel van de samenleving wordt gezien. Via voordekunst.nl bieden we een podium aan makers en instellingen om te laten zien wie ze zijn en wat hen drijft. We helpen en adviseren makers en instellingen bij het opstellen van een realistische crowdfundingcampagne. We geven tips, feedback, coaching en we organiseren adviestrajecten en workshops. Dit alles om makers en instellingen handvatten te bieden om daadwerkelijk publiek aan zich te binden. Zo stimuleren we ondernemerschap bij kunstenaars en kunstinstellingen. Daarnaast maken we het voor mensen zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk om bij te dragen. Op deze manier willen we een grote groep donateurs aan onze binden.

Voordekunst is de intermediair tussen kunst en publiek. Op voordekunst.nl zie je de verhalen achter de verschillende kunstinstellingen en vertellen makers je wat hen drijft. Door te doneren op voordekunst.nl maak je mooie projecten mogelijk en door dit samen met anderen te doen zorgen we ervoor dat kunst van iedereen wordt. Een van de belangrijkste doelstellingen van voordekunst is het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur.

Betrokken We zijn echt geïnteresseerd en leven mee. Deskundig We weten waar we het over hebben en delen die kennis graag. Bevlogen We zijn ambitieus. Wij houden van kunst. Verbindend We zijn toegankelijk en in staat om partijen te koppelen.

Alles over crowdfunden op voordekunst

Wil je zelf een crowdfundcampagne beginnen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In onze Academie vind je alles wat je nodig hebt om jouw crowdfunding project tot een succes te maken. Via het stappenplan begeleiden wij je tot een succesvolle financiering van je project en een hoog publieksbereik.

Ben je klaar voor een crowdfundcampagne? Zo ziet ons aanmeldproces eruit:

  1. Je meldt je project aan, en beschrijft kort waarom je deze campagne wil doen op voordekunst. Een medewerker van voordekunst leest je project aandachtig door, om te kijken of het bij ons past, en of we denken dat het een realistisch plan is. Dat laten we je binnen 2 werkdagen weten.
  2. Als je project bij voordekunst past, kan je je campagnepagina invullen. Hierbij adviseert de medewerker je zoveel mogelijk via e-mail.
  3. Zodra jij en voordekunst denken dat je pagina helemaal klaar is, krijg je de link om je project met 1 klik op de website te zetten: Je campagne gaat van start.
  4. Jij bent druk bezig om zoveel mogelijk mensen te bereiken voor je project. Wij monitoren de voortgang en adviseren je tijdens je campagne.
  5. Je campagne is afgelopen. Dat geeft 1 van deze 3 scenario's: Je hebt het gehaald (100% van je doelbedrag), bijna (80% - 100% van je doelbedrag), of niet (minder dan 80%). We ronden het project af, in overleg met jou. Bij een succesvolle campagne maken we het geld over op de eerstvolgende vrijdag.

Meld je project aan om je campagne te starten!

Nog niet helemaal zeker? Geen probleem! Doe hier de quickscan en krijg binnen 2 werkdagen reactie van onze experts.

Spreekuren, workshops, adviestrajecten etc.

We organiseren zeer regelmatig spreekuren, in Amsterdam en daarbuiten. Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Of wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Schrijf je dan in voor een spreekuur met een medewerker van voordekunst. In een half uur nemen wij jouw project door, geven we advies en beantwoorden we eventuele vragen. Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met crowdfunding dan kun je tijdens dit spreekuur ook bij ons terecht voor meer informatie. Kijk hier voor de eerstkomende spreekuren bij ons op kantoor, en hier voor spreekuren op locatie. Ook kan je hier onze quickscan doen om binnen 2 dagen reactie te krijgen op je plan van een van onze experts.

Maandelijks organiseert voordekunst workshops crowdfunding voor kunstenaars en creatieven. Tijdens de workshop kom je erachter welke projecten zich lenen voor crowdfunding, waarom je wel of niet van een platform als voordekunst gebruik moet maken en wat de uitdagingen en valkuilen zijn bij crowdfunding. Verder krijg je tips en tricks, kijken we naar best practices en gaan we samen werken aan de opzet van jouw eigen crowdfundingtraject.

Ga je een groot project opzetten vanuit een instelling, dan is wellicht een intensiever adviestraject de beste keuze. We ontwerpen samen een crowdfundingactie waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke uitdagingen waar instellingen mee te maken krijgen.

Wil je advies van andere of meer ervaren projectmakers? Stel dan je vraag, of deel je advies, op de projecthouders Facebookgroep!

Beleidsdocumenten voordekunst

Lees hier Groter dan de som, ons businessplan 2015 - 2018 en het actuele jaarplan 2016.

Hier vind je de jaarrekening 2015 en bijbehorende goedkeuringsverklaring en hierbij de link naar ons jaarverslag 2015.

Lees hier ons jaarverslag 2014, en u vindt hier onze jaarrekening 2014.

Contact

Hier vind je onze contactgegevens. En volg ons op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram.

© 2016