Veelgestelde vragen over crowdfunden

Hieronder vind je de meest gestelde vragen van makers. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Let op: We bieden nu tijdelijke actiecampagnes voor makers en instellingen die de gevolgen merken van de maatregelen rondom COVID-19. Je kunt hier meer over lezen deze actiecampagnes.

Is mijn project geschikt voor voordekunst?

We richten ons op projecten in de creatieve sector. Kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Van professioneel tot amateur, van individu tot instelling. Het gaat wel echt om een project, geen langlopende bron van inkomsten dus. Projecthouders realiseerden via voordekunst bijvoorbeeld documentaires, theatervoorstellingen, fotoboeken, muziekalbums en misschien heb je gehoord van de Tostifabriek of van de succesvolle acties van Filmmuseum EYE en het Amsterdam Museum? Allemaal 100% voordekunst. Ook het ontwerpen van een stoel, een app of de restauratie van een gebouw passen bij voordekunst. Een project moet concreet zijn en dient niet als inzameling voor een fonds of charitatieve instelling. Kijk ter inspiratie eens naar de projecten die nu live staan. Voordekunst checkt bij elke aanmelding of het project echt past bij ons platform en beoordeelt het op haalbaarheid en motivatie.

 

Hoe plaats ik mijn project op voordekunst?

Je meldt je project heel gemakkelijk aan op voordekunst. Zorg wel dat je je goed hebt voorbereid als je je project aanmeldt. We vragen je namelijk al direct om een pakkende titel, een slogan, je motivatie, doelbedrag en een concreet plan om dat bedrag te halen. Dit laatste is van groot belang: hoe denk je de financiering via voordekunst te realiseren? Heb je hier al ideeën bij? Zo niet, adviseren we je daar eerst goed over na te denken.

We raden je aan om je eerst in te schrijven voor onze workshop crowdfunding, zodat we je kunnen helpen je crowdfundingactie op te zetten. Daarna kun je je project zelf aanmelden op onze website. Als je aanmelding binnen is beoordelen we de haalbaarheid ervan en of je project geschikt is voor ons platform. Je krijgt dan binnen 2 werkdagen bericht of voordekunst je project goedkeurt. Daarna kan je de aanmelding afronden, je projectpagina klaarmaken en beginnen met je crowdfundingcampagne!

 

Kan ik een crowdfundingactie beginnen voor mijn instelling?

Uiteraard. We bieden zelfs een speciaal traject voor culturele instellingen, zoals musea en theatergezelschappen. Dit traject is interessant bij een doelbedrag van € 15.000 of meer. voordekunst geeft dan een in-houseworkshop, gaat samen met het projectteam aan de slag en geeft een presentatie aan alle medewerkers van de instelling. Het leuke van crowdfunding is dat iedereen fondsenwerver kan zijn. Van publieksmedewerker tot artistiek leider, van vrijwilliger tot zakelijk directeur. Iedereen is op deze manier betrokken bij de actie. Meer informatie over dit traject? Klik hier, of neem contact op met Kristel.

Heb je een lager doelbedrag of wil je geen gebruikmaken van het traject? Geen probleem, met je project op de normale manier aan door te klikken op 'Start een project'.

 

Wat kost crowdfunding via voordekunst?

Wanneer je project eenmaal live komt vragen we een plaatsingsbijdrage (contributie) van € 100,00 exclusief BTW. Bij 100% succesvolle financiering vloeit slechts 7% exclusief BTW van het opgehaalde bedrag naar voordekunst. De transactiekosten zijn inbegrepen bij je betaling. Ook mag je binnen een jaar na het betalen van je contributie een volgend project kosteloos starten.

Houd overigens ook rekening met kosten die je gaat maken rondom je crowdfundingactie. Er moet bijvoorbeeld een promotiefilmpje worden gemaakt. Ook het versturen van je tegenprestaties brengt kosten met zich mee. Lees hier meer over de kosten, en het bepalen van je doelbedrag.

 

Waarom moet ik een promotiefilmpje maken?

Een promotievideo vergroot de kans van slagen en is bij voordekunst verplicht. Het kan spannend zijn om een video te maken, we staan immers niet allemaal even graag voor de camera. Toch is het noodzakelijk om jouw project een gezicht te geven. In crowdfunding is de gunfactor het allerbelangrijkst, dus een persoonlijke, enthousiaste boodschap werkt het best. Het filmpje hoeft niet groots en meeslepend, maar het is wel essentieel bij het bereiken en overtuigen van nieuw publiek. Houd het persoonlijk, maak het niet te ingewikkeld en zorg dat het goed bij jou en je project past. Bekijk voor inspiratie deze filmpjes of die van projecten die nu live op voordekunst staan.

 

Hoe word ik uitbetaald door voordekunst?

Alle donaties komen in eerste instantie terecht op de Stichting Derdengelden rekening van betalingsprovider Buckaroo. Hier staat het geld veilig. Pas wanneer je project binnen de gestelde termijn 100% of meer van het doelbedrag heeft bereikt, wordt het geld (minus de eerder genoemde servicefee) uitbetaald op de door jou opgegeven rekening. De plaatsingsbijdrage wordt niet geretourneerd. De betaling vindt plaats op de eerste vrijdag na afloop van je project. Als je project haar doelstelling niet heeft bereikt, maar wél meer dan 80%, is het belangrijk om voordekunst én je donateurs met een aangepast plan te overtuigen dat je project ook doorgang kan vinden met een lager bedrag. Als je bedrag hierna nog steeds 80% of meer is, wordt je project als succesvol gezien en krijg je het bedrag (minus eerder genoemde servicefee) uitgekeerd. Als je project niet succesvol blijkt worden alle bijdrages geretourneerd aan de donateurs. Je voldoet dan ook geen tegenprestaties.

 

Betaal ik belasting over het bedrag dat ik via voordekunst ophaal?

Stichting voordekunst heeft geen ANBI-status. Dit houdt in dat gelden die door voordekunst worden uitgekeerd in principe belast zijn. Dat geldt trouwens ook voor toegangskaartjes, merchandise of exemplaren die je aanbiedt als tegenprestatie. Als je het geld dat je hebt opgehaald via voordekunst gebruikt als eigen inkomsten, moet je dit opgeven aan de belasting en betaal je daarover gewoon inkomstenbelasting.

 

Zijn er voordekunst partners die mijn project willen ondersteunen?

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 1818, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Bankgiro Loterij Fonds en de Provincie Limburg. Dit zijn partners van voordekunst die momenteel actief bijdragen aan projecten op voordekunst.nl. Zij doen dit door een inleg te doen van gemiddeld zo’n 25% van het benodigde doelbedrag.

De belangrijkste doelstellingen voor partners zijn het ondernemerschap van makers en instellingen extra prikkelen én om vertrouwen te wekken bij potentiële donateurs om te geven.

Voor jou als maker betekent dit dat een deel van je doelbedrag via partners van voordekunst opgehaald kan worden tijdens je campagne. En je hoeft hier niets extra's voor te doen. Wij regelen het. Zodat jij je volledig op je crowdfundingcampagne kan richten.

Wil je meer weten over de partners en hun voorwaarden, kijk dan hier.

 

Wat is de 80% regeling voor projectmakers?

Na het aflopen van de looptijd van een crowdfundingcampagne op voordekunst zijn er drie scenario's mogelijk:

Scenario 1: de financiering is tussen tussen de 0% en 79% gestrand

Scenario 2: de financiering is tussen de 80% en 99% gekomen

Scenario 3: de financiering heeft de 100% of meer gehaald

 

Bij scenario 1 is de campagne helaas niet geslaagd.

De projectmaker krijgt geen geld en de donateurs ontvangen hun bijdrage aan het project volledig retour binnen een week.

Bij scenario 2 treedt de 80% regeling in werking.

Voordekunst vraagt de maker hoe er met minder geld dan het uiteindelijke doelbedrag het project toch gerealiseerd kan worden. Binnen drie werkdagen (meestal binnen 1 dag) stuurt de projectmaker via voordekunst een toelichting naar de donateurs, waarin de maker uitlegt hoe het project met minder geld toch door kan gaan. De donateurs krijgen de mogelijkheid hun geld te laten staan, extra bij te storten of de donatie terug te trekken. Wanneer er na de bedenktijd van vijf dagen (waarin de campagne in een speciale verlenging door blijft lopen) nog steeds meer dan 80% van het doelbedrag op de voordekunst pagina staat is het project alsnog succesvol gefinancierd. De maker krijgt het opgehaalde geld uitbetaald en kan de tegenprestaties voldoen aan de donateurs.

Bij scenario 3 is het project helemaal voordekunst!

De projectmaker wordt binnen een week uitbetaald zodat kan het project kan worden gerealiseerd en de tegenprestaties aan de donateurs kunnen worden voldaan.

Vragen over doneren? Arrow down

Hier vind je alle info over donaties op voordekunst.nl