Stap 2: Wat geef je terug?

De donateurs die jouw project steunen wil je natuurlijk ook bedanken. Dit doe je door middel van tegenprestaties. Tegenprestaties zijn wat donateurs ontvangen in ruil voor hun donatie. Jouw tegenprestaties kunnen van doorslaggevend belang zijn tijdens je crowdfunding actie. Projecten met niet aansprekende of alledaagse tegenprestaties zijn over het algemeen minder succesvol.

Het is dus heel belangrijk om goed na te denken over datgene wat jouw project de donateur heeft te bieden in ruil voor zijn of haar donatie.

Dit kan een product zijn dat het project zelf voortbrengt. Wanneer jij dus een CD wilt uitbrengen is een beloning in ruil voor een donatie een gesigneerd exemplaar van deze CD. Ditzelfde geldt uiteraard voor een fotoboek, een documentaire op DVD of een unieke lamp.

De tegenprestaties zorgen ervoor dat jouw donateurs, net als jij, profiteren van het project. Ze krijgen dus een leuk product of een creatieve dienst die zij mede mogelijk hebben gemaakt.

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het bedenken van je tegenprestaties:

  1. De donateurs willen jou steunen, de waarde van de donatie hoeft dus niet één op één de waarde van de tegenprestatie te zijn, want anders heb je er nog niets aan.
  2. Een tegenprestatie die qua waarde maximaal 10% van de gegeven donatie betreft is voor de donateur nog fiscaal voordelig.
  3. Wanneer de donatie en de tegenprestatie qua waarde (grotendeels) op elkaar zijn afgestemd ben je eigenlijk aan het verkopen, je moet dan dus ook BTW afdragen over je tegenprestatie. Geen probleem, want je moet ook kosten betalen zodat de BTW eigenlijk wordt verrekend.
  4. Het kost geld om de tegenprestatie bij de donateur te krijgen, neem de verzendkosten dus mee in je begroting. Of beter: organiseer een lancering waar jouw donateurs hun tegenprestaties komen ophalen. Ook nog gezellig!
  5. Donateurs geven aan jouw project omdat ze het een geweldig idee vinden en op de hoogte willen worden gehouden, jouw tegenprestatie kan ze nog meer betrokken maken.
  6. Vrijkaartjes zijn een veelvoorkomende tegenprestatie maar denk eraan dat donateurs je dusdanig goed vinden dat ze geld aan je willen uitgeven. Is dan een vrijkaartje als tegenprestatie wel zo’n goed idee? Ook willen ze graag samen zitten, op een bepaalde datum komen, veel administratie. Let op! Je krijgt de gegevens van de donateurs pas bij succesvolle financiering, na afloop van je project. In alle andere gevallen helaas NIET! Dit in verband met de privacywetgeving. Houd hier rekening mee bij het bedenken van je tegenprestaties.

Er zijn vier veelvoorkomende soorten tegenprestaties op voordekunst. Dit wil dus niet zeggen dat je deze over moet nemen, wees vooral creatief:

Een exemplaar van het product: een album, een DVD of een toegangskaartje voor een theaterstuk (kies dan één datum, bijvoorbeeld een try-out of de premiére). Een naamsvermelding op de website of bij de aftiteling of de donateur wordt verwerkt in het project, bijvoorbeeld door gebruik van het logo van de donateur. Een ervaring zoals een bezoek aan de set, een concert in de huiskamer, een etentje met de cast en crew of een nummer speciaal gemaakt voor de donateur of zijn of haar partner. Een aandenken zoals een vinyl plaat, een ansichtkaart of een schildering. Deze kunnen gemaakt zijn door de projecthouder of een bevriende kunstenaar.

Goede tegenprestaties met een passend bedrag zijn essentieel voor een succesvol voordekunst project. De tegenprestaties moeten in verhouding staan met de donaties maar blijf er aan denken dat je bent begonnen met voordekunst omdat je jouw project wilt financieren, zorg er dus voor dat er genoeg geld overblijft wanneer je alle tegenprestaties hebt voldaan.

Bied iets unieks aan als tegenprestatie. De werkelijke waarde is niet alleen in geld uit te drukken. Een limited edition of een once-in-a-lifetime ervaring zijn zeer geschikt als tegenprestatie. Een dienst leveren en een product maken kost tijd en dus geld. Neem deze kosten ook mee in het doelbedrag wat je uiteindelijk wilt binnenhalen via voordekunst. Betalen met Mastercard kan trouwens op voordekunst ;).

Er is geen magische formule voor succesvolle tegenprestaties. Wees zo creatief mogelijk en denk vooral goed na ‘zou ik geld uitgeven aan deze tegenprestatie’? Gelukkig zijn er ook veel donateurs die geld geven zonder daar iets voor terug te willen, zo''n 40%, dit is altijd een mogelijkheid op voordekunst. Houd de kosten van je tegenprestatie laag en de beloning uniek.

© 2016