Voordekunst kiest: The future sound of OCCII

Voordekunst kiest: The future sound of OCCII

Iedere maand lichten we bij voordekunst een ander project uit dat het doneren dubbel en dwars waard is. Deze maand is dat: The future sound of OCCII.

Een markant gebouw op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Al sinds 1992 is het undergroundmuziekpodium OCCII een plek voor kunst, creativiteit en andere geluiden. Een laagdrempelige, cultureel-diverse plek die vrijwel geheel bestaat uit vrijwilligers die deze plek draaiende houden. Een dynamische plek, voor jong en oud.

Bijna zo’n 27 jaar geleden geleden werd OCCII (dat overigens staat voor Onafhankelijk Cultureel Centrum In It) dus een feit. De geluidsapparatuur gaat ook al een tijdje mee dus was er hoge nood voor nieuwe versterkers. 

IbOf2mIedzDvGoyBRay Feugo van Ploegendienst maakt contact met het publiek (december 2018)

‘’We waren al best lang met een plan bezig om de versterkers te vervangen. In eerste instantie was het plan om de oude versterkers in te ruilen en met een bijbetaling nieuwe versterkers aan te schaffen. Maar tijdens de spaarperiode kwam er van alles tussen’’ vertelt Hilde van de OCCII. 

Zoals bijvoorbeeld een wegzakkende fundering: ‘'Nou, dan is het geld wel weer op’’. Opnieuw sparen dus maar, maar inmiddels waren de versterkers dus zo oud dat het originele plan van inruilen niet meer mogelijk was: de onderdelen voor deze versterkers worden inmiddels niet meer gemaakt. En bij overmaat werd er ook nog ingebroken bij het podium waardoor het laatst spaargeld als sneeuw voor de zon was verdwenen.

ePv8AXnaqHdM8WgkSilcscreen T-shirt & OCCii WallPaper by John 'Sunburned HOTM' Moloney

‘’Toen hadden we ineens veel meer geld nodig, wat we niet meer op tijd bij elkaar kunnen sparen omdat de versterkers het dan al op zouden geven. Bij de OCCII organiseren we concerten, dus zonder geluid geen OCCII.’’ Een crowdfundingactie werd dus de manier om het benodigde geld op te halen.

En dat was een slimme keuze want ze waren binnen no-time over hun doelbedrag heen. ‘’OCCII bestaat al 27 jaar en al die jaren heeft het gedraaid op vrijwilligers met een DIY mentaliteit (do-it-yourself). We hebben door de jaren heen een grote groep mensen aan ons weten binden die sympathie voor de OCCII hebben. En deze zelfde groep vrijwilligers zetten zich ook allemaal in voor de campagne. Van het maken van het promofilmpje tot aan flyeren, iedereen draagt zijn steentje bij, ook bevriende podia in Amsterdam.‘’

Inmiddels hebben al 309 mensen gedoneerd. ‘’De reacties zijn fantastisch en overweldigend. Hartverwarmend, daar wordt ieder mens blij van.’’ En ze gaan door, want ze hebben inmiddels hun doelbedrag verhoogd naar 19.000 euro. ‘’Daarmee kunnen we vier nieuwe monitoren aanschaffen want de in elkaar geknutselde monitoren die we nu gebruiken stonden ook op het wensenlijstje om vervangen te worden’’

De campagne loopt nog 22 dagen en er staat nog genoeg leuks op de planning. ‘’Ook veel bevriende podia hebben acties en benefiet-evenementen georganiseerd, zo zie je dat OCCII echt een begrip is bij mensen en collegapodia’’

Benieuwd naar de benefietavonden? Of op een andere manier bijdragen aan deze campagne? Bekijk hier het project.

© 2024