Voordekunst kiest: Theatre Hotel Courage

Voordekunst kiest: Theatre Hotel Courage

“Als de wereld een hotel zou zijn, welk masker zou je zijn en wat zou jouw positie in dat hotel zijn?” Met deze vaste vraag reisde het gezelschap Theatre Hotel Courage drie jaar lang over de wereld en bezocht India, Ghana, Amerika, Iran en Palestina.

Gewapend met maskers van universele karakters zoals de verlegen jongen, de oude man en het kind ging het gezelschap op zoek naar deze archetypische karakters in verschillende landen. De bijzondere verhalen die voortvloeiden uit ontmoetingen tussen verschillende culturen vormen de basis voor een nieuwe theatervoorstelling.

 

“Als de wereld een hotel zou zijn, welk masker zou je zijn en wat zou jouw positie in dat hotel zijn?”

 

 Een fictief hotel

De nieuwe voorstelling heet ‘A room with a view’ en zal samen met Nederlandse muzikanten en acteurs uit de bezochte landen worden gespeeld in Nederland. De persoonlijke verhalen van de acteurs en hun antwoorden op de vraag vormen de basis voor de voorstelling die zich afspeelt in een fictief hotel. Sacha Muller, vaste acteur en artistiek kernlid bij Theatre Hotel Courage, vertelt over een lokale acteur in Ghana die een bijzonder antwoord gaf op de vaste vraag:

“Ik ben het masker die de jeugd representeert, jong en naïef. Ik woon in een vissersdorpje vlak bij het hotel, maar wij mogen niet in de buurt ervan komen. ‘s Avonds, als iedereen slaapt, leggen wij vers gevangen vis op het stoep van het hotel. De volgende ochtend neemt de chefkok onze vis, en serveert het als zijn zelf gevangen dagspecial.”

 

Gezelschap_hotel_courage

 

"De persoonlijke verhalen van de acteurs en hun antwoorden op de vraag vormen de basis voor de voorstelling die zich afspeelt in een fictief hotel."

 

Bijzondere maskers

‘A room with a view’ kan niet worden gespeeld zonder nieuwe maskers voor alle acteurs. Het maken van deze maskers is een ingewikkeld en langdurig proces. Voor het maken van deze maskers wordt een karakteronderzoek gedaan. Welk archetype representeert het? Welke eigenschappen heeft dat archetype? Om deze bijzondere maskers te maken is Theatre Hotel Courage een crowdfundingcampagne gestart. De nieuwe maskers worden gemaakt door de gespecialiseerde Franse maskermaker Den Durand. Sacha vertelt ons over één van de karakters die te zien zal zijn in het hotel:

“In de voorstelling zit een personage, de chef-kok van het restaurant. Deze wordt gespeeld door de Palestijnse acteur Alaa Shehada en is gebaseerd op een chefkok die we hebben gezien op onze reis in Jenin. Deze chef runt, nee, regeert een houmousrestaurant, en laat vooral zijn personeel voor hem werken. Onze hotelchef regeert ook met een strak regime zijn keuken. Hij oefent macht en controle uit op zijn keukenpersoneel, en hoopt zo ooit erkend te worden in zijn bijzondere leiderschap. Hij blaast hoog van de toren over hoe goed hij zijn werk kan doen, jonglerend met messen en groentes, maar bij het minste of geringste beetje stress ontploft hij - en dan is de controle ver te zoeken.”

Je kan dit project nog tot en met 30 juni 2017 steunen, dus pak je kans en breng deze maskers tot leven!  Wil je meer lezen over dit project of een donatie doen? Bekijk dan hier de crowdfundingcampagne

© 2024