Theatrale Gekte: Voordekunstprojecten op Amsterdam Fringe Festival 2017

Theatrale Gekte: Voordekunstprojecten op Amsterdam Fringe Festival 2017

Houd je van theatrale gekte, experimenten waarvan de uitkomst onzeker is, en nieuw, onbekend en ongetemd talent? Het Amsterdam Fringe Festival staat er vol mee! Begin september staan meer dan 30 locaties in Amsterdam in het teken van verrassend theater en vrijzinnige dans.

Voordekunst gaat maar al te graag mee op Fringe-avontuur, want maar liefst 10 voordekunstprojecten doen mee aan dit ongejureerde en diverse festival. Bekijk hieronder het overzicht!

Everything (Planet Everything)

Aliens, vierkante hoofden en kantoorbanen… Orange Tea Theatre wil je graag meenemen op een spannende reis door de ruimte van ‘Planet Everything’ naar de absurde wereld van de kantoorbaan, waar de buitenaardse wezens uit de voorstelling uiteindelijk terechtkomen.

In deze Engelstalige versie van Esther Gerritsen’s Alles (Planeet Alles) gaat de reis langs een spectaculaire lichtshow richting de knotsgekke en absurde kantoorsfeer van alle dag.  

Everything_Planet_Everything_-_Amsterdam_Fringe_Festival_-_Amsterdam_Fringe_Festival

Klik hier om Everything (Planet Everything) te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt. 

 

Candy

Candy is een vrolijk en brutaal duet tussen ex-prostituee en stripteaseuse, activist en schrijfster Metje Blaak en danseres en choreografe Branka Zgonjanin. Candy is een imaginaire superheld, geboren uit de kruising van de machtige alter-ego’s van Metje en Branka. Deze voorstelling is een bruisend statement over de taboes rond sexwerk en het ouder wordende lichaam, waarin vrijheid, zelfbewustzijn en kwetsbaarheid centraal staan.

Je bezoekt Candy als je zin hebt in spectaculaire verleidingsscènes, vrolijke deuntjes, niet te missen statements en relativerende grappen, maar vooral ook om de kwetsbare kant van de performers te leren kennen. 

Candy

Klik hier om Candy te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

Ballenbak, de Voorstelling

Hallo? Halloho? Der Vlerk wil graag opgehaald worden uit de ballenbak! Dit is een show vol vuige technobeats, gierende hormonen, gutsend zweet en echte ballen.

Sarah van der Vlerk, Jelle Zijlstra en Jornt Duyx zijn veelbelovende mensen. Toch? Met een ballenbak vol mogelijkheden kan je niet mislukken. Wij kunnen alles dromen, alles worden, iedereen versieren en overal naartoe. Ga je mee?

der_vlerk

Klik hier om Ballenbak, de voorstelling te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

Prozac Palace

Lisanne van Aert, Lotte Lola Vermeer en Wessel de Vries van Het Pijpcollectief zijn naar het all-inclusive hotel Preston Palace in Almelo geweest. Daar hebben zij zich onbeperkt, onbezorgd en optimaal ondergedompeld in de wereld van De Ander.

Prozac Palace gaat over het verlangen en het onvermogen om elkaar te begrijpen binnen onze verscheurde maatschappij. Hoe kunnen we met elkaar samenleven als we ons vastklampen aan onze vooroordelen en elkaar blijven ridiculiseren? 

prozac

Klik hier om Prozac Palace te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

In Line

In Line is een interdisciplinaire voorstelling met 3 dansers, 1 muziektheaterperformer, een gitarist en visuals over de hele speelvloer gebeamd. In In Line laat DAMUS vijf synchroon zwemmers, dans, live muziek, tekst en visuals samen smelten in een energieke voorstelling over ‘de groep’. Over het vinden van je plek. Over de tweestrijd tussen de veiligheid van meedoen en de drang naar het maken van eigen keuzes.

In de voorstelling herken je zowel het veilige en krachtige van een groep als het gevaarlijke, dwangmatige en het kwetsbare. Daarnaast komt het gevaar om vast te zitten in een bepaalde manier van denken naar voren. Wat kies jij?

in_line

Klik hier om In Line te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

FELT

FELT is een fysieke uitputtingsslag om aangeraakt te worden. In deze performance voorstelling verbeelden zes performers en één regisseur hun constante zoektocht naar verbinding en hun wanhopig verlangen om gezien te worden. Ze nemen je mee op een dwangmatige zoektocht naar datgene waar we allemaal hongerig naar zijn.

FELT toont op een rauwe en pure manier verschillende vormen van aanraking en biedt een unieke, intuïtieve beleving waarin de kracht van verbinding centraal staat. “In het huidige tijdperk, waarin begrippen als acceptie en tolerantie opnieuw gedefinieerd lijken te worden, doet een beetje fysieke en emotionele aanraking niemand kwaad.’’

FELT

Klik hier om FELT te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

OPEN UP

Wie bepaalt welke mensen het waard zijn om te behouden? In OPEN UP stelt Theatergroep Thomas deze vraag, omdat sinds april 2017 de NIPT via een subsidieregeling veel toegankelijker is geworden voor vrouwen in Nederland. Dankzij de NIPT kunnen zwangere vrouwen hun baby laten testen op chromosoomafwijkingen, zonder risico voor hun ongeboren kind. In IJsland zijn vijf jaar op rij alle zwangerschappen waarbij downsyndroom was vastgesteld afgebroken.

Thomas zet vraagtekens bij deze ontwikkeling via deze voorstelling, en vraagt ook door: als mensen met het downsyndroom verdwijnen uit het straatbeeld, wat is dan het volgende 'abnormale' dat onwenselijk wordt?

Klik hier om OPEN UP te steunen op voordekunst.

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt.

 

De Gendermonologen

Hoe eenduidig is je identiteit? Theatercollectief Macabre zoekt het uit in De Gendermonologen, een voorstelling waarin ze het normatieve denken over m/v open willen breken en waarmee ze bij willen dragen aan de emancipatie van alle mensen met niet-normatieve genderidentiteit. In De Gendermonologen navigeren de makers door de wereld die bestaat tussen man en vrouw. Een ‘transformance’ over gender als rekbaar begrip. Hoe mannelijk of vrouwelijk ben jij eigenlijk?

2grs3KNL2rflvSfR

Klik hier om De Gendermonologen te steunen op voordekunst. 

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt. 

 

De Zaak

De Zaak heeft oog voor de dingen waar de meeste mensen blindelings aan voorbij lopen. Als mensen zich er expres voor afwenden, zoomt De Zaak er juist op in. De dingen die men liever stilletjes wegmoffelt, presenteert De Zaak met veel gevoel voor bombarie en gepaste en ongepaste sensatie. Over waarom het schijnbaar nutteloze van belang is voor hoe we met elkaar omgaan. Over het niemendalletje dat het respect zou moeten krijgen dat het verdient. Of dat niemendalletje nou een mens of een Ikeakastje is.

Dit alles wordt met kritische ogen bekeken door Lieke, die al lang genoeg meeloopt om te weten hoe dit soort gênante aangelegenheden kunnen aflopen. Ze heeft al genoeg mensen aan elkaars goede bedoelingen ten onder zien gaan, en weet inmiddels als geen ander dat je moet ingrijpen voor het te laat is... 

5bxcr4GwW51QUDbr

Klik hier om De Zaak te steunen op voordekunst. 

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt. 

 

Jet Kragt speelt met #Succes

Mag iedereen ook even lekker zichzelf zijn, alsjeblieft? Jet Kragt speelt: Met #SUCCES. Een fysieke theatervoorstelling over een vrouw die geen aansluiting vindt met de maatschappij. Dus maakt ze haar eigen wereld. Een wereld waarbij de rest lekker buiten de deur blijft. Absurdistische, subtiele humor in een (letterlijk) beklemmende omgeving.

Onze doordraai-maatschappij laat geen ruimte voor de niet geslaagde mens. Succes en verwachtingen mag je laten zien, maar depressie en eenzaamheid zijn taboe. Met #SUCCES is een actuele, frisse, wrang-komische voorstelling die zich afspeelt in een eigen wereld: een veilig kastje. Maar als de buitenwereld op de deur klopt, moet Jet zich dus wel in allerlei bochten wringen. Is het eigenlijk wel zo erg om even niet deel te nemen? 

czHmdzp75JycbipZ

Klik hier om #Succes te steunen op voordekunst. 

Kom je kijken? Hier vind je waar en wanneer de voorstelling speelt. 

 

Bonus: Bühne Bisoux 

Dit is een wel heel bijzondere act: een voorstelling in print. Bühne Bisoux is een nieuw self published tijdschrift met gesprekken tussen theatermakers. Marte Boneschansker en Vincent Brons interviewen om en om één maker die zij super interessant, spannend of enigmatisch vinden. Dit interview vormt het hart van de monozine. Ze maken de Bühne Bisoux helemaal zelf: redactie, vormgeving, het printen op de Risoprinter, vouwen, binden en de uiteindelijke lancering van ieder nieuw nummer.

Dit kun je zelf komen bekijken in hun eigen drukkerij in het hart van het festival. Hier zullen ze samen met het publiek de Bühne Bisoux drukken, vouwen en binden en op 16 september de eerste editie lanceren op een avond vol acts, liedjes, dromen en natuurlijk de allereerste Bühne Bisoux, vers van de pers.

buhne2

Klik hier om Bühne Bisoux te steunen op voordekunst.

Kom je het printproces meemaken? Hier vind je waar en wanneer.

 

Alle informatie over de voorstellingen vind je op de site van het Amsterdam Fringe Festival

© 2024