Voordekunst kiest: Nieuw Vocaal Amsterdam

Voordekunst kiest: Nieuw Vocaal Amsterdam

De jongste deelnemers staan voor het Conservatorium in Amsterdam

Het project dat deze maand onze aandacht verdient is Nieuw Vocaal Amsterdam naar Cantemus! Dit Amsterdamse kinder- en jeugdkoor is een van de beste (en leukste) van Nederland, dat ieder kind vanaf vier jaar, ongeacht achtergrond, muzikale voorkennis of talent, de kans wil geven om zich te ontwikkelen als musicus.

Nieuw Vocaal Amsterdam werkt samen met De Nationale Opera & Ballet, Conservatorium van Amsterdam en Muziekschool Amsterdam. Grote namen dus, maar NVA is juist heel toegankelijk: je hoeft geen auditie te doen en kunt gewoon instromen, waarna je in een koor wordt geplaatst passend bij je leeftijd en niveau.

Sophia_duim_omhoog

Sophia, een van de jonge zangers 

Podiumervaring en teamspirit

Nieuw Vocaal Amsterdam telt maar liefst 18 koren. Alle leerlingen, van jong tot oud, krijgen zangles en solfègeles (noten leren lezen en van blad leren zingen) in een kleine groep, waarvoor ook thuis wordt gestudeerd. De veelbelovende, gemotiveerde leerlingen kunnen doorstromen naar de zogenaamde Talentenkoren: Nieuw Amsterdams Kinderkoor, Nieuw Amsterdams Jeugdkoor en Nieuw Amsterdams Jongenskoor.

"De kinderen ontwikkelen zich hier niet alleen als muzikant, maar ook als mens"

Dit toplevel bestaat momenteel uit 45 jongens en meisjes van 10-21 jaar en deze groepen behoren tot de beste klassieke kinderkoren in Nederland. Zo heeft het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zelfs bij de kroning van Willem-Alexander gezongen.

Wij spraken Caro Kindt, oprichter, dirigent en codirecteur, die vertelt: "Het doel van Nieuw Vocaal Amsterdam is om alle kinderen uit Amsterdam en wijde omtrek de kans te bieden om zich te ontwikkelen tot een zelfstandige musicus (waarbij het niet uitmaakt of dat op beroeps- of amateurlevel zal zijn in de toekomst), veel podiumervaring op te doen en vooral ook te genieten van het samen zingen met elkaar."

"De kinderen ontwikkelen zich op die manier niet alleen als muzikant, maar ook als mens: er is veel aandacht voor de teamspirit en het verantwoordelijk leren zijn voor jezelf en elkaar."  

Talentenkoren_in_het_Orgelpark

Talentenkoren in het Orgelpark

Internationaal talent ontmoeten

De talenten van de Talentenkoren zijn al jarenlang hard aan het werk om in dit koor te kunnen meezingen. Het is belangrijk dat ze andere koren uit de internationale top kunnen ontmoeten om zich met hen te kunnen meten. Dat helpt ze om ze te inspireren nieuwe uitdagingen aan te gaan. Caro: "Er is daarnaast ook niets dat zo verbroedert als het samen zingen met koren van over de hele wereld." 

"Dit jaar gaan we voor goud!" 

Dit wist je misschien nog niet, maar: Hongarije is het korenland bij uitstek. In het Hongaarse Nyiregyháza is er elke twee jaar een groots koorfestival, het Cantemus Choral Institute van Dénes Szábo. Dankzij de Kodálymethode is het niveau van muziek- en zanglessen op de Hongaarse scholen erg hoog. Dit festival is dus een nogal bijzondere plek voor de zangers om op bezoek te zijn.

En natuurlijk willen ze ook heel graag de competitie winnen. "In 2012 werd al deelgenomen aan dit festival door het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Het koor kreeg een mooie jurybeoordeling en won een tweede prijs. Er is de laatste jaren hard gewerkt en er zijn grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van het koor. Daarom gaan we dit jaar voor goud!" 

 

Talentenkoren_premiere_Das_Floss_der_Medusa

Talentenkoren bij première Das Floss der Medusa (De Nationale Opera)

 

Vliegreis en onderdak

Om alle talenten naar Hongarije te kunnen vliegen, onder de pannen te brengen en in te schrijven voor de competitie is er echter nog wel wat budget nodig. Daarom is Nieuw Vocaal Amsterdam een crowdfundingactie begonnen.

Wie doneert krijgt een bedankje van het koor. "Onze leukste en belangrijkste tegenprestatie is natuurlijk het slotconcert dat de kinderen zullen geven in Podium Mozaïek op 2 september. Dit concert is eigenlijk een bedankje voor de donateurs. De kinderen laten onder meer horen wat zij in Hongarije gezongen hebben. Ook is er een gezellige borrel achteraf, speciaal voor donateurs." 

Inmiddels is de crowdfundingcampagne al goed onderweg. Caro Kindt vertelt dat ze veel leuke reacties hebben gekregen: "Met name van mensen die het koor al kennen; zij weten hoe hard de kinderen gewerkt hebben om op dit niveau te kunnen zingen en gunnen hen de reis echt."

Maar er is nog meer nodig. Je kan bijdragen via de campagnepagina; bekijk hier ook de superschattige video die de koorleden hebben gemaakt! Je hebt nog tot en met 22 april om mee te doen. 

© 2023