Voordekunst kiest: Galerie Zône

Voordekunst kiest: Galerie Zône

Iedere maand lichten wij bij voordekunst een ander project uit dat het doneren dubbel en dwars waard is. Deze maand: help Galerie Zône de toekomst van hun pand zeker te stellen! 

Al 27 jaar is de vereniging Galerie Zône actief in Leiden. Niet alleen beheert de vereniging een galerie voor exposities & verkoop, zij organiseert ook uitwisselingsprojecten en neemt deel aan lokale evenementen. Zône is een platform voor toegepaste kunst.

Galerie Zône is geen standaard galerie. Ze presenteert een mix van kunst, toegepaste kunst en vormgeving. Wie binnenloopt kan glas, meubels, keramiek, textiel, schilderkunst, sieraden, lichtobjecten en nog veel meer verschillende kunstvormen ontdekken.

Maar de open, toegankelijke locatie staat nu te koop, en de vereniging wil het pand dolgraag aankopen om door te kunnen gaan met het werk dat ze al bijna drie decennia doen.

Voor de laatste € 40.000 zijn ze een crowdfundingcampagne gestart. Wij spraken met Frida van der Poel, meubelontwerpster bij Galerie Zône en een van de initiatiefnemers. 

"De sfeer van toegankelijkheid wordt geroemd door publiek en door kunstenaars." 

Tussengebied  

"De naam Zône staat voor het begrip tussengebied," vertelt Frida. "Het is een ontmoetingsplek tussen maker en publiek. Het gebied waar allerhande zelfontworpen en zelf vervaardigde productiewaar te zien en te koop is. Als je bij Zône binnenstapt is er van alles te zien in een verweven setting, van groot tot klein. Je ontmoet de makers die de galerie draaiende houden en elkaars werk daarin vertegenwoordigen. De sfeer van toegankelijkheid wordt geroemd door publiek én door kunstenaars." 

MHIw9Ak64vEzXKPR

De kunstenaars van Galerie Zône met hun werk 

Ze huren het pand al sinds 1990, waarbij ze de locatie hebben ontwikkeld tot wat die nu is. "We hechten erg aan deze fysieke plek in het centrum van de stad Leiden. We vinden het belangrijk dat kunst in het stadscentrum blijft. En we willen de toekomst van het platform en de plannen die we hebben zeker stellen tussen het wonen, winkelen en werken. Daar hoort kunst ook tussen." 

"Het crowdfunden levert niet alleen financiële ruimte op, maar voorziet ook in een ruimere aandacht." 

Aanbod 

In de zomer van 2018 kreeg de vereniging van de verhuurder het aanbod om de ruimte aan te kopen. Vanwege de gehechtheid aan deze plek zijn ze vanaf dat moment alles in het werk aan het stellen om dit mogelijk te maken. Gelukkig heeft Zône een betrokken publiek, en actieve leden die allen actief zijn in de toegepaste kunst of vormgeving. De crowdfundingcampagne was dus een logische stap. 

Frida van der Poel is positief: "Het crowdfunden levert niet alleen financiële ruimte op, maar voorziet ook in een ruimere aandacht. Geïnteresseerden voelen zich meer betrokken en meer mensen raken bekend met de galerie." 

De tegenprestaties voor de campagne zijn speciaal vervaardigd door de leden om geld in te zamelen voor de vereniging en maken de verschillende disciplines aanwezig in de galerie zichtbaar. Van zilver tot stof, van steen tot porselein, van hout tot leer. De verschillende items kunnen door de donateurs worden uitgekozen in de galerie. Bij grotere donaties vindt er een workshop, rondleiding of lezing plaats. "Alle tegenprestaties zijn erop gericht om elkaar te ontmoeten. Ontmoeting tussen ontwerpers en publiek, dat is het belangrijkste," vertelt Frida. 

"We ervaren in deze periode des te meer hoezeer Galerie Zône een begrip is in de stad." 

Spannend en positief

Inmiddels is al een groot deel van het geld binnen. Hoe heeft Zône dit aangepakt? "Voor deze campagne hebben we geprobeerd al onze relaties aan te spreken. We hebben ons publiek via sociale media geactiveerd en ons mailbestand aangesproken. De afzonderlijke leden hebben ook hun eigen relaties geïnformeerd. En we hebben een zeer geslaagde veiling georganiseerd waar vele kunstenaars uit de regio en de leden zelf diverse producten aan gedoneerd hebben." 

bT278dbscDfWipS4

De succesvolle kunstveiling leverde meer dan €6000 op. 

En met resultaat: het harde werk werpt zijn vruchten af. "De reacties zijn spannend en positief," zegt Frida. "Het is hartverwarmend hoe veel Leidenaren zich betrokken tonen bij de galerie. We ervaren in deze periode des te meer hoezeer Galerie Zône een begrip is in de stad." 

Wil jij deze galerie ook helpen een begrip te blijven in het hart van Leiden? Je hebt nog tot en met 8 februari om te doneren. Bekijk hier het project en de unieke tegenprestaties! 

© 2024