Donateur aan het woord: Ava Mees List

Donateur aan het woord: Ava Mees List

Ava Mees List. Fotografie: Catharina Gerritsen

De Amsterdamse serveerster, sommelier en redacteur Ava Mees List heeft in totaal aan acht projecten van voordekunst bijgedragen. List doneert vooral bij projecten van vrienden: “Als zij vinden dat het er moet komen, dan vertrouw ik daarop en draag ik daar graag aan bij.”

1

Fotografie: Catharina Gerritsen

List vind voordekunst een fijne site. “Het werkt heel makkelijk en het ziet er mooi uit. Het is leuk dat mensen verplicht worden om een filmpje te maken. Daardoor worden makers verplicht een verhaal te vertellen en visueel vorm te geven wat ze gaan doen. Dat werkt goed.”

“Kleine bedragen voelen als een rondje in de kroeg. Die wil ik wel geven.” 

“Ik moet wel bekennen dat ik meestal het laatste bedrag doneer,” geeft List toe. Ze doneert eerder voor de kleine ondersteuning dan voor de grote slagen. Bovendien is het meestal in een opwelling. Als ze bijvoorbeeld net haar loon binnen heeft. Volgens List heeft het ook wel iets moois dat je ook met kleine bedragen projecten kunt steunen: “Kleine bedragen voelen als een rondje in de kroeg. Die wil ik wel geven.”

2

 Fotografie: Catharina Gerritsen

Het laatste project wat ze steunde was het boek So fresh it hurts van festival Appelsap. Ze kent de organisatoren en dus kwam ze de crowdfundactie veel tegen op Facebook. “Dat was wel komisch. Ik dacht dat ik door te doneren meehielp aan de totstandkoming van het boek, maar toen bleek dat het ook gelijk een voorverkoop van het boek was. Dat was wel mooi meegenomen!” aldus List.

"Ik doneer meestal in een opwelling." 

Lists ouders zijn kunstenaars en mede dankzij structurele subsidies kon zij naar een goede school. List: “Subsidie was belangrijk voor ons, en ik heb meegemaakt dat het minder is geworden. Daarom is het goed dat er nu zoiets is als voordekunst.” Maar het kan subsidies niet helemaal vervangen, waarschuwt List: “Het is leuk voor kleine projecten, maar grote subsidies kan het nooit vervangen.”

eerste

 Fotografie: Catharina Gerritsen

List zou mensen willen aanmoedigen om hun projecten via voordekunst te crowdfunden: “It doesn’t come for free en dat is ook wel weer tof. Je moet wel stilstaan bij wat je wil en op basis daarvan proberen geld op te halen. Het is meer dan alleen je hand ophouden. Maar je krijgt er ook meer voor terug.”

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024