AFK en voordekunst helpen culturele initiatieven aan sponsoren met Kunst³

AFK en voordekunst helpen culturele initiatieven aan sponsoren met Kunst³

Samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst gaan we dit jaar een nieuwe uitdaging aan: we lanceren de pilot Kunst³, een nieuwe stap in cultureel ondernemerschap. 

Vijf culturele initiatieven gaan de samenwerking aan met Amsterdams Fonds voor de Kunst en ons in de pilot Kunst³, die Amsterdamse culturele organisaties de kans geeft om de komende maanden samen met experts aan de slag te gaan met het werven van sponsoren en crowdfunding. 

Untitled-1_edited-1_1

De eerste bijeenkomst, woensdag 24 januari, op het kantoor van voordekunst. Foto's: Jorien de Waard

Hoe het werkt

We noemen de pilot een 'financial accelerator' voor culturele initiatieven.

De deelnemers van de pilot worden door AFK en voordekunst geholpen om sponsoren aan zich te binden, en daarnaast voor hun project te crowdfunden bij het grote publiek.  

Het uitgangspunt van het programma is leren door te doen.

Alle deelnemers moeten de komende maanden via sponsoring 5000 euro binnenhalen, en via crowdfunding nog eens € 5000. Wanneer de deelnemers hierin slagen, matcht het AFK dit bedrag met nogmaals 5000 euro.

Zo kunnen de culturele initiatieven in totaal 15.000 euro ophalen om te investeren in hun project!

Klaar voor de start... 

De deelnemers gingen woensdag 23 januari van start met het accelerator-traject dat inhoudelijk begeleid wordt door LVW-advies en voordekunst.

Untitled-1_edited-2_1

Foto's: Jorien de Waard 

Ze krijgen de komende tijd trainingen over effectieve werving van sponsoren, het voeren van een succesvolle crowdfundingcampagne en er wordt op maat geschaafd aan een strategie om direct te werven voor een concreet project. 

Het laatste onderdeel van het trainingsprogramma is een pitchmiddag waarin de deelnemers hun projecten presenteren aan ondernemers en andere mogelijke investeerders.

Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag om hun projecten succesvol onder de aandacht te brengen.

Wie doen er mee? 

Aan het accelerator-programma doen vijf Amsterdamse culturele initiatieven mee waarbij cultureel ondernemerschap hoog in het vaandel staat: Kunsthalle Amsterdam, Rose Stories, Well Made Productions, Van Eesteren Museum en Nieuw Vocaal Amsterdam. 

kunst_15_C_Jorien_de_Waard

Alle deelnemers samen tijdens de eerste ontmoeting. Foto: Jorien de Waard

Kunsthalle Amsterdam

In 2020 opent Kunsthalle Amsterdam de deuren, een tentoonstellingsruimte van 500 vierkante meter bij het Buikslotermeerplein. Lees hier meer! 

Rose Stories

Rose Stories gelooft in de kracht van het verhaal. Door het omzetten van deze verhalen in concrete projecten wil de organisatie impact hebben op en in alle lagen van de maatschappij. Lees hier meer!

Well Made Productions

Well Made Productions brengt met theater, film en fotografie beelden en verhalen vanuit een bi-cultureel perspectief. Ze financierden een eerder project, de reprise van A Raisin in the Sun, samen met 200 medeproducenten. Lees hier meer!

Van Eesteren Museum 

In het Van Eesteren Museum staat de wederopbouwarchitectuur en -kunst van Amsterdam centraal. Het museum deed eerder een succesvolle crowdfundingactie voor de bouw van het nieuwe Van Eesteren Paviljoen. Lees hier meer!

Nieuw Vocaal Amsterdam

Nieuw Vocaal Amsterdam (NVA) is een klassieke zangopleiding met als specialisatie opera, toegankelijk voor alle kinderen en jongeren vanaf vier jaar. Vaste partners zijn het Conservatorium van Amsterdam, Muziekschool Amsterdam en De Nationale Opera. Lees hier meer!

De toekomst van Kunst³

De pilot is opgezet naar aanleiding van een initiatiefvoorstel over sponsoring door kleine culturele initiatieven door raadslid Marcel van den Heuvel (D66).

Het uiteindelijke doel is om de mogelijkheden van een permanent accelerator-programma voor culturele initiatieven te onderzoeken, om zo structureel te kunnen bijdragen aan een bredere financieringsmix binnen de culturele sector, ook voor kleinere initiatieven. 

Deelname aan de pilot Kunst³ is op uitnodiging, het betreft een besloten programma. Het is niet mogelijk voor overige culturele organisaties om zich in te schrijven voor de pilot. 

Voor meer informatie, neem contact op met Kristel Casander: [email protected] / 020-2337019. 

footer

© 2024