Inzicht uit de wetenschap: De belofte van matchfunding

Inzicht uit de wetenschap: De belofte van matchfunding

Crowdfunding staat bij wetenschappelijk onderzoekers volop in de belangstelling. In deze serie lichten we inzichten over crowdfunding vanuit de wetenschap uit, zodat jij de op de hoogte bent van de laatste kennis en die inzichten kunt gebruiken voor jouw project! Deze keer staat het onderzoek van Dr. Ellen Loots, Kaja Piecyk en Dr. Yosha Wijngaarden van de Erasmus Universiteit centraal. Wat kan matchfunding betekenen voor jouw project?

 

Wat is matchfunding? 

Bij het crowdfunden van een cultureel project doe je zelf het meeste werk. Jij maakt een campagneplan, schrijft je vrienden, familie en publiek aan om te doneren en doet alles om je project in de spotlight te zetten. Maar op voordekunst daarnaast dragen onze partners, veelal zijn dat fondsen of gemeentes, bij aan projecten via matchfunding. Aan het begin, tijdens, of aan het einde van je campagne is het mogelijk dat je een bijdrage van een matchfundingpartner ontvangt.  

 

Waarom dragen matchfundingpartners bij? 

Waarom dragen partners bij aan crowdfundingcampagnes via deze matchfundingconstructie? In het artikel At the juncture of funding, policy, and technology: how promising is match-funding of arts and culture through crowdfunding platforms? beschrijven Ellen Loots, Kaja Piecyk en Yosha Wijngaarden dat matchfunding voor fondsen onder meer een manier is om, in plaats van één grote bijdrage te doen, veel verschillende projecten te kunnen ondersteunen met een klein bedrag. Daarnaast kunnen ze via matchfunding makers ondersteunen die nog geen reguliere aanvraag hebben gedaan of dat niet kunnen doen, en zo dus bijdragen aan nieuw talent. Maar dat is lang niet alles. 

 

''De flexibiliteit en de snelheid zijn, denk ik, een toegevoegde waarde ervan.''

Een matchfundingpartner uit het onderzoek

 

Als matchfunding goed wordt uitgevoerd, blijkt uit onderzoek dat doordat het fonds een bijdrage doet en in feite ‘samenwerkt’ met particuliere donateurs en kunstliefhebbers om het project te realiseren, er meer geld wordt gegenereerd voor culturele projecten dan het fonds in hun eentje zou kunnen doen! 

 

De kracht van de crowd

Een andere interessante reden waarom sommige (lokale) fondsen en overheden aan matchfunding doen, is om hun inwoners meer te betrekken bij welke culturele projecten zíj willen dat er gerealiseerd worden. 

Door de beslissingen over wie steun verdient in een gemeente, provincie of regio als het ware ‘uit te besteden’ aan donateurs, draag je als fonds bij aan sociale steun en een sterkere band met de inwoners van jouw regio. 

 

''In de verandering naar meer cultureel ondernemerschap en een grotere democratisering van de kunstsector zijn we op zoek gegaan naar instrumenten om dit te ondersteunen.''

Een matchfundingpartner uit het onderzoek

 

Het valt de onderzoekers wel op dat deze kant van crowdfunding en matchfunding vaak nog onderschat wordt. Dus, benadruk de kracht van de crowd in jouw campagne en doe er je voordeel mee!  

 

Matchfunding en jouw project - Welke stappen zijn er?

Op voordekunst werkt matchfunding eigenlijk heel simpel:

  • Onze partners geven ons richtlijnen over het soort projecten dat ze willen steunen

  • Wij kijken per aanmelding of er een partner is die bij het project past

  • Op het moment dat het project live gaat op voordekunst dragen wij het project voor

  • De partner beslist of en hoeveel ze willen bijdragen.

 

Je hoeft hier als maker op voordekunst dus niets voor te doen. Lekker makkelijk.

Wel goed om te weten, voor de bijdragen gelden twee regels:

  • Het geld wordt alleen uitgekeerd als je campagne op voordekunst slaagt.

  • Je kunt niet meer voor hetzelfde project bij de financier aankloppen.

 

Voor de onderzoekers - en voor ons - is het duidelijk: matchfunding is een win-win-win situatie voor zowel het fonds, de donateurs als voor de maker van het project! Waar wacht je nog op? Meld vandaag nog je idee aan op voordekunst.

 

Bron: Dr. Ellen Loots, Kaja Piecyk en Dr. Yosha Wijngaarden. At the juncture of funding, policy, and technology: how promising is match-funding of arts and culture through crowdfunding platforms? International Journal of Cultural Policy , Erasmus Universiteit Rotterdam, 2023.

© 2024