Een greep uit de projecten gesteund door onze matchfundingpartner het Mondriaan Fonds

Een greep uit de projecten gesteund door onze matchfundingpartner het Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds is al vanaf 2013 partner van voordekunst. Het Mondriaan Fonds is een publiek stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Ook in 2019 droeg het Mondriaan Fonds bij aan verschillende projecten op voordekunst.

Het Mondriaan Fonds steunt tot 20% van het doelbedrag van campagnes op voordekunst, met als doel de productie en presentatie van beeldende kunst uit Nederland te stimuleren, juist op de plekken waar de markt dit (nog) niet doet. 

“Met de stimuleringsbijdrage willen we het ondernemerschap van makers om een nieuw publiek te bereiken extra ondersteunen én vertrouwen wekken bij potentiële donateurs om te doneren aan beeldende kunstprojecten’’ aldus het Mondriaan Fonds

Sinds de samenwerking met voordekunst droeg het Mondriaan Fonds al bij 32 projecten en werd er in totaal meer dan 311.000 euro gedoneerd. We lichten een aantal projecten uit en vragen de makers wat deze bijdrage heeft betekend voor hen.

 

‘The Quietest Place on Earth’ door Ursula Jernberg

Geen geluiden, geen mensen, geen vogels, geen insecten, geen wind. Tijdens haar wandeltocht in Noorwegen ervoer Ursula absolute stilte. Sindsdien bezocht ze meerdere plekken van absolute stilte. Maar waar in de wereld is het nog echt stil? Een akoestisch ecoloog vertelde haar over een eiland waar het oorverdovend stil is. Voor haar fotoserie bezocht Ursula deze plek, voordat deze plekken voorgoed verdwijnen. Ursula ontving een bijdrage van het Mondriaan Fonds. De rest van het bedrag haalde ze op via crowdfunding. In het najaar is haar expositie te bewonderen.

‘’Persoonlijk was het een fantastisch gevoel om gesteund te worden door een groot fonds. Het gaf zelfvertrouwen en ik voelde me erg gesteund! De bijdrage van het Mondriaan Fonds heeft ervoor gezorgd dat het voorlopige bedrag van mijn campagne ineens omhoog schoot. Dat maakte de campagne interessant en aantrekkelijk voor mensen van buiten mijn netwerk en trok onbekende donateurs over de streep om ook te doneren!’’ - Ursula Jernberg

6oJDodCtl3wsFrZS.jpeg

 

‘Dwalen door een landschap van papier’ door Anna Stuijvenberg

Oude grenen vloerdelen uit een pand aan het Rokin in Amsterdam, duur MDF materiaal en meters en meters papier. Dat is onder andere waar de installatie van Anna Stuijvenberg uit bestaat: een ruimte-vullende, driedimensionale frottage tekening. Haar inspiratie? Een ingestorte watermolen die zij tegenkwam in het dichtbegroeide bos in Noorwegen. Maar materialen zijn prijzig, dus geld werd opgehaald uit de crowd. Het Mondriaan Fonds steunde haar campagne op voordekunst.

EVdAlTmOWgzYVsNU.jpeg

 

Kunstboek ‘Black Pages’  door Guy Vording

Guy Vording is in 2013 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als beeldend kunstenaar heeft hij een grote voorliefde voor oude boeken, tijdschriften en kranten. Een terugkerend element in zijn werken en de basis voor Black Pages: Een serie met tekeningen en collages met als ondergrond, oude tijdschriften en kranten. Als meer dan 5 jaar maakte hij dit soort kunstwerken en dat wilde hij graag samenbrengen in een boek. Hij startte daarvoor een crowdfundingcampagne op voordekunst en ontving een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

De bijdrage van het Mondriaan Fonds gaf mijn werk en dit project erkenning. Het is eervol wanneer zo'n belangrijk stimuleringsfonds vertrouwen heeft in een project waar je zelf veel waarde aan hecht. - Guy Vording

Bekijken? De opening van zijn expositie is op 7 september bij Galerie Dudokdegroot in Amsterdam.

iFonsjYFsZPaKEyg.jpeg

‘U BEVINDT ZICH HIER’ door Martijn van de Griendt

Martijn van de Griendt is documentair fotograaf en filmmaker, dit najaar staat hij met zijn tentoonstelling het Rijksmuseum in Amsterdam. Een serie over onze altijd-maar-aan-staan-maatschappij, een samenleving van de ‘looks en de likes’. Een tentoonstelling in het Rijks is niet niets, en daarom besloot Martijn dat hier een boek bij hoort. Voor de zesde keer spreekt hij de crowd aan via voordekunst voor het realiseren van zijn project. Het Mondriaan Fonds droeg ook zijn steentje bij.

VQiD5xO6Cc8LL5Lr.jpeg

Op 7 oktober zijn we ook aanwezig bij het inloopspreekuur van het Mondriaan Fonds, daar kun je ook al je vragen kwijt over crowdfunding en de samenwerking tussen het Mondriaan Fonds en voordekunst!

 

© 2024