Crowdfundingtips van onze ambassadeur en theatercollectief De Gestampte Meisjes

Crowdfundingtips van onze ambassadeur en theatercollectief De Gestampte Meisjes

Theatercollectief De Gestampte Meisjes rondde al twee crowdfundingcampagnes af op voordekunst en weten dus als geen ander wat campagne voeren is. Als ambassadeur van voordekunst delen zij komend jaar hun tips en ervaringen als het gaat om crowdfunden. De Gestampte Meisjes: ''Crowdfunding was voor ons de meest toegankelijke manier om geld te vragen''

De Gestampte Meisjes:  Onze allereerste crowdfunding was voor “Ballen 2.0”. De korte voorstelling “Ballen” was er al en we wilden nu een lange versie maken. Een voorstelling waarmee we konden touren met ons impresariaat. Een big deal waar we geld voor nodig hadden want de subsidie was niet toereikend. De tweede crowdfundingcampagne was voor onze tweede voorstelling “F*KE IT”.  Helaas ontvingen we voor deze show helemaal geen subsidie, maar niets hield ons tegen, want “the show must go on”. Daarom hebben we toen nog een keer gecrowdfund. En met succes, crowdfunding is toen echt onze redding geweest. 

Crowdfunding was voor ons de meest toegankelijke manier om geld te vragen. Doordat het zo tastbaar en laagdrempelig is, is het een fijne eerste stap in de financiering van je project. De drempel om  een subsidie aan te vragen is toch best wel hoog. Ook omdat je bijvoorbeeld vaak een stichting moet zijn, wat wij niet zijn. De eerste keer haalden we bijna 7.000 euro op met 100 donateurs en de tweede keer ondersteunden 114 donateurs ons met iets meer dan 6.000 euro. 

 

Hieronder delen we onze belangrijkste tips voor andere theatermakers: 

1. Bouw met de crowdfunding aan je publiek! 

 

Bedenk je goed dat je door de crowdfunding al een groep mensen samenbrengt die al geïnteresseerd is in jou en in jouw project. Ondanks dat de aanleiding voor ons een financiële aanleiding was, bereik je door middel van crowdfunding meer dan alleen financiering. Je maakt ze dus al warm voor de grote finale: de voorstelling. 

 

2. Maak een toffe video waar je super trots op bent! 

Zorg dat je trots bent op je crowdfundingvideo en die video dus graag en veel deelt op bijvoorbeeld social media. Zo vergroot je je bereik! En vertel niet in de video wat je gaat doen, maar laat het zien! Veel donateurs moeten vaker in aanraking komen met de campagne voordat ze overgaan op donatie, dus vaker delen mag zeker.

 

3. Bedank je donateurs

Het lijkt een inkoppertje, maar het is heel belangrijk om je donateurs extra te bedanken. Verras ze bijvoorbeeld met een persoonlijk briefje. Je donateurs zijn je trouwste fans en als je ze dichtbij je houdt, kun je ze misschien zelfs voor een volgende crowdfundingcampagne weer vragen. Verlies ze dus niet uit het oog! 

 

 

 

Heb je ook een goed idee? We willen er alles over horen! Vertel ons jouw idee.

De Gestampte Meisjes en nog 3 creatieve makers zijn een jaar lang ambassadeur van voordekunst! Met hun ervaring zetten ze zich in om medemakers te inspireren. Creatieve makers die nog niet eerder gecrowdfund hebben, maar daar wel meer over willen weten. Lees meer over onze ambassadeurs.

© 2024