Wij zijn de band Bender, maken sinds 2010 eigen Nederlandstalige muziek en schromen hierbij niet om maatschappelijke onderwerpen aan te snijden. Zoals het lot van mensen die zich verzetten tegen ondemocratische dictatoriale regimes, het onderwerp van onze nieuwe single 'DE WERELD IS JE NIET VERGETEN, VRIEND'.
Wil je deel uitmaken van dit kunstproject? Help ons bij het realiseren van een geanimeerde videoclip bij onze nieuwe single. Doneer
Wij zijn de band Bender, maken sinds 2010 eigen Nederlandstalige muziek en schromen hierbij niet om maatschappelijke onderwerpen aan te snijden. Zoals het lot van mensen die zich verzetten tegen ondemocratische dictatoriale regimes, het onderwerp van onze nieuwe single 'DE WERELD IS JE NIET VERGETEN, VRIEND'.
Wil je deel uitmaken van dit kunstproject? Help ons bij het realiseren van een geanimeerde videoclip bij onze nieuwe single. Doneer nu!
Voor de nieuwe single, 'De wereld is je niet vergeten, vriend', die Bender begin 2024 wil uitbrengen, hebben wij beeldend kunstenares Christel Bouwmeester gevraagd om hierbij tekeningen voor een ANIMATIE te maken.
Om het werk voor deze animatie te financieren zijn wij deze crowdfunding-actie begonnen. Het bedrag dat we willen ophalen is specifiek nodig voor het analoog tekenen van de scènes die animator Marieke van Middelkoop tot leven zal brengen.
De animatie is onderdeel van dit kunstproject
'De wereld is je niet vergeten, vriend', is een kunstproject waarbij poëzie, muziek, beeldende kunst en animatie samen een verhaal vertellen, waarmee wij aandacht willen vragen voor de vele (anonieme) POLITIEKE GEVANGENEN overal in de wereld. Het gaat hierbij om burgers, schrijvers en journalisten die in opstand komen en die zich verzetten tegen dictatoriale en ondemocratische regimes. De meesten van hen kennen wij niet, slechts een enkeling, zoals Alexei Navalny of Narges Mohammadi komen in het nieuws.
Benders ´De wereld is je niet vergeten, vriend´ (fragmenten van het lied zijn te horen in het campagnefilmpje, maar ook via deze link: demofragment 'de wereld is je niet vergeten, vriend' ) is een lied dat schuurt, waarbij je gaat twijfelen of de wereld deze gevangenen niet voortdurend aan het vergeten is. Een rauw getekend decor biedt het toneel waarin het verhaal zich afspeelt.
Door de tekst en de muziek te versterken met de beeldende animatie van Christel zal de boodschap van dit lied een groter publiek kunnen bereiken. Immers in de bepalende beeldcultuur waarin wij leven zijn het vaak de beelden die op ons netvlies achterblijven.
Het lied en de animatie zullen actief beschikbaar worden gesteld voor scholen, debatavonden en manifestaties voor vrede en democratie.
Presentatie single en geanimeerde videoclip
De presentatie van de single en de animatie-video zal op een bijzondere locatie plaatsvinden. Het idee is om bij deze presentatie een spreker uit te nodigen die ingaat op de actuele situatie van politieke gevangenen overal in de wereld.
Wil je deel uitmaken van dit kunstproject? Help ons bij het realiseren van een geanimeerde videoclip bij onze nieuwe single. Doneer nu!
Over de band Bender:
Bender toert sinds 2010 langs de theaters, cultuurkerkjes en festivals met eigen Nederlandstalige chansons. Bender heeft een authentiek geluid met eigen, herkenbare teksten. Over 'Broos' het tweede album van Bender schreef Muziekweb indertijd: 'Broos is het ideale tegengif voor de flitsende en oppervlakkige waan van alledag'. Of zoals muziektijdschrift Maxazine het verwoordde: 'diepzinnige teksten die nog zelfs twijfelen of ze vrolijk zijn of dramatisch, het is een kunst'.
Na de albums 'Voor het te laat is' (2012) en 'Broos' (2016) heeft Bender enkele singles uitgebracht zoals 'Mooie woestenij' (2021) en 'Er is niets veranderd (2022). Ook is van de hand van liedschrijver en frontman Bert Vissers in 2019 een bundel + cd verschenen, getiteld 'De wereld wacht op mij'. De laatste single van Bender is onlangs uitgekomen (2023) en is getiteld 'Zomerbries'. Aan een nieuwe single én aan een derde album wordt gewerkt. Bender is te beluisteren via benderspotify en andere muziekaanbieders. Neem ook 's een kijkje op de website van Bender
Over beeldend kunstenaar Christel Bouwmeester-Wassenaar:
Het werk van Christel kenmerkt zich door haar snelle handschrift. Vluchtig en los. Ze heeft het zelf dan ook eerder over schetsen dan tekenen. Ze gebruikt materialen die makkelijk mengen met water. Ze laat zich dan ook graag (ver)leiden door het element. Uitzonderingen daargelaten kom je niet veel kleur tegen in het werk van Christel. 'Kleur is zo groots. Ik hou het graag eenvoudig. Een stukje papier en een krijtje past altijd in je tas. Kleur moet iets toevoegen. De basis moet gewoon staan'.
In 1995 studeert ze af als illustrator aan het Grafisch Lyceum Amsterdam. Ze vervolgt haar creatieve studiepad aan de KABK in Den Haag. Hier volgt zij de richting Grafisch- en Typografisch ontwerp. Tijdens deze opleiding ontstaat eveneens haar interesse voor boekontwerp.
In 2001 start ze een bureau voor grafische vormgeving: Podivium. Samen met haar collega, illustrator Marijn van der Wateren, verzorgt zij lay-outs voor boeken en illustraties voor diverse uitgeverijen.
Zie ook de website van Christel Bouwmeester
Over Marieke van Middelkoop, animator:
Marieke van Middelkoop studeerde in 2002 cum laude af aan de HKU Beeld en MediaTechnologie en werkt sindsdien als animator, art-director en animatie-regisseur voor kindertelevisie, theater, apps, games en educatieve projecten. Ze is art & animation director van Pim & Pom en StoryZoo. Ook regisseerde en animeerde ze de videoinstallatie met werken van Edvard Munch in het museum in zijn huis in Åsgårdstrand. Verder werkte ze aan producties voor Het Klokhuis, Knofje, Kinderboekenmuseum, Sesamstraat en Levende Boeken. Daarnaast schreef ze een educatief kinderboek 'Wilde Bijen Parade' en scenario's voor diverse afleveringen van StoryZoo.
Zie ook de website van Marieke van Middelkoop




Nieuwste donaties

Pim en Jonna
9-12-2023 15:29Mooi initiatief!

Een donateur
3-12-2023 18:44Omdat ik van jullie hou en blij ben met jullie initiatief

Gerrie Hondius
29-11-2023 13:12Er zijn mensen die opstaan tegen onrecht en hun leven riskeren. Deze mensen inspireren. Voor alle makers veel inspiratie en goede vruchten.