Help ons bij het realiseren van een veelzijdig en creatief boek voor jongeren, met inspirerende verhalen en waardevolle inzichten van koplopers en deskundigen uit de Nederlandse textiel waardeketen. Doneer nu!
Hoe ga je in gesprek over de impact van kleding?
Met deze vraag begonnen Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers, oprichters van Stichting Fibershed NL, het boekproject “Goede Gespreksstof”. Met deze publicatie hopen zij een
Help ons bij het realiseren van een veelzijdig en creatief boek voor jongeren, met inspirerende verhalen en waardevolle inzichten van koplopers en deskundigen uit de Nederlandse textiel waardeketen. Doneer nu!
Hoe ga je in gesprek over de impact van kleding?
Met deze vraag begonnen Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers, oprichters van Stichting Fibershed NL, het boekproject “Goede Gespreksstof”. Met deze publicatie hopen zij een grotere groep jongeren te bereiken, informeren en inspireren. Het boek geeft ouders en andere opvoeders de kans om jongeren vanaf 10 jaar mee te nemen in de wereld van de kleding; Hoe is het nu? Hoe was het? Hoe kan het ook!
Pioniers aan het woord
Dit boek is in co-creatie met het Fibershed netwerk samengesteld. Voor dit boek ging Stijntje Jaspers in gesprek met inspirerende ondernemers, ontwerpers en deskundigen op het gebied van textiel en kleding. Het resultaat is een rijk geïllustreerd boek waarin jongeren kennis maken met pioniers op het gebied van duurzame kleding.
Hoe alles samenhangt!
Door het boek leren jongeren op een speelse manier hoe de rol van kleding is veranderd van een vakkundig gemaakt product tot vluchtige mode en welke impact dat heeft op de aarde en de mens. Aan de hand van persoonlijke en professionele ervaringen krijgen jongeren helder inzicht in de keuzes die ze zelf kunnen maken.
Welke onderwerpen komen aan bod?
In het boek komen verschillende aspecten van het kledingsysteem aan bod:
Het kledingsysteem
Hoe zit het eigenlijk in elkaar, welke rol speelt de economie hierin en wat is de rol van de grote spelers hierbij?
Mensen (sociale impact)
Door wie, waar en hoe wordt kleding nu gemaakt? Welke beroepen zijn betrokken bij het maken van een kledingstuk? Hoe kunnen we samenwerken in een textiel- en kledingsysteem dat bijdraagt aan sociale inclusie en gelijkwaardige werkgelegenheid?
Materialen (klimaat en milieu impact)
Waar wordt kleding van gemaakt? Welke grondstoffen worden er gebruikt voor onze kleding, waar komen deze allemaal vandaan? Wat is de impact van synthetische materialen? Hoe was dat vroeger? Kunnen we materialen toepassen die positief bijdragen aan natuurherstel, gezonde bodem en biodiversiteit?
Feestelijke boek lancering, ruim op tijd voor de feestdagen!
Bij een succesvolle crowdfunding campagne zal het boek in oktober 2023 feestelijk worden gelanceerd, op tijd om het kado te geven tijdens de feestdagen. De precieze datum zullen we via onze social media en nieuwsbrief communiceren.
Als je nu doneert, kun je er ook voor kiezen het boek als eerste thuisgestuurd te krijgen, of een uitnodiging te ontvangen voor de feestelijke lancering!
Meer over Fibershed
Fibershed is een netwerk van gelijkgestemde textiel- en kledingondernemers die samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuw kledingsysteem dat positief bijdraagt aan klimaatherstel en een inclusieve, lokale economie.
Het samenwerkingsnetwerk bestaat uit (vee)boeren, molenaars, kaarders, spinners, wevers, breiers, viltwerkers, natuurlijke ververijen, ontwerpers, patroontekenaars, makers, modeondernemers en winkeliers.
Veel Fibershed deelnemers zijn al betrokken bij bewustwordingsprogramma’s in hun eigen regio, bijvoorbeeld via bibliotheken en buurthuizen, op scholen of door middel van cursussen die zij zelf geven vanuit hun eigen organisatie.
Om hen, én andere opvoeders en onderwijzers te ondersteunen bij het gesprek over een duurzame levensstijl, textiel en kleding, werken we samen aan de ontwikkeling van dit boek, zodat we van daaruit samen, eenduidige informatie richting jongeren kunnen bieden.
Waarvoor is deze crowdfunding?
Met deze crowdfunding willen we de drukwerk- en distributiekosten van dit boek financieren. Met jouw hulp kunnen we het boek straks voor een toegankelijke prijs (€14,95) op de markt brengen, en daarmee hopelijk ook veel jongeren bereiken!
De redactie en vormgeving van het boek zijn al mede-mogelijk gemaakt door Fibershed US, het Prins Bernard Cultuurfonds en enkele private donateurs.
Draag ook bij aan dit goede gesprek: Doneer vandaag nog!
Wie zijn er betrokken bij dit project?
Het boek is een initiatief van Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers. Als ouders van jongvolwassenen beseffen zij maar al te goed hoe hoog de druk is die jongeren tegenwoordig ervaren, ze moeten zowel sociaal als academisch uitblinken ondanks dat dit niet bij iedereen past. Daarbij komt dat we tijdens de pandemie hebben ervaren dat het belangrijk is een maakindustrie te hebben en dat praktische beroepen essentieel zijn. Werken in de mode gaat namelijk ook over het verbouwen van de grondstoffen, het verwerken hiervan tot garens en stof, het in elkaar zetten van kleding, deze verkopen en weer inzamelen. Naast de bekende huidige creatieve en financiële beroepen zijn dit juist heel belangrijke onderdelen van een lokaal textiel waarde netwerk.
Het boek Goede Gespreksstof wordt in co-creatie met deelnemers van het Fibershed waardenetwerk ontwikkeld, want zij zijn de hoopvolle voorbeelden die laten zien dat het anders kan en ook al in Nederland gebeurt.
Het boek bevat inspirerende ervaringen en inzichten van pioniers, waaronder:
Annemieke Koster van Enschede Textielstad, Antoine Heideveld van Het Groene Brein, Bert van Son van MUD jeans, Bryony Jansen van Tuyll, Danielle Schouten van Waardeer je kleren, Dieter van den Broeck van Commonland, Eileen Blackmore van House of Design, Elisa Jansen van Lena the fashion library, Emma Huffman, Ingeborg Braaksma, Iris Veentjer van RietGoed, Joline Jolink, José Teunissen van Amfi, Kiki Hagen van D66, Laura Luchtman van Kukka, Martine ’t Hul van Het Borduurburo, Matthijs Westervoort van Wilder Land, Michiel Scheffer, Monique Drenth van The Swapshop, Natasha Hulst van Grond van Bestaan, Niccy Kol van Raddis Cotton, Rebecca Burgess van Fibershed US, Reina Ovinge van The Knitwit Stable, René Sauveur van Pantanova, Renee Ferron van And Pause. Roel Wolbrink van New Tailor, Roua ALHalabi van Roua Atelier, Sebastiaan Kramer van Hul le Kes, Thamy Schweichler van Makers Unite en United Repair Center.
Video: Saskia Ooien | Your Best Business Video, gefilmd op locatie bij Roua Atelier.
Geef kinderen een steuntje in de rug!
Steun onze crowdfunding, en overweeg gelijk een donatie aan Stichting Petje Af. Bij Petje Af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 t/m 14 jaar de wereld. Het praktijkgerichte programma biedt kansen aan kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wij vinden dat ieder kind de kansen verdient die het nodig heeft, jij toch ook?
Voorbeeld pagina's




Redactie
Concept en samenstelling: Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers | Stichting Fibershed NL
Auteur, beeld- en eindredactie: Stijntje Jaspers
Tekstredactie: Oene Klumper | Het is tijd voor helderheid
Vormgeving: Jacqueline Elich | De Beeldvink
Productie en communicatie: Martine Nieuwenhuis
Verder werken mee:
Andrea van Acker, Frida Berntsen, Iris Veentjer, Jennifer de Bruyckère, Josephine Vlaanderen, Rianne de Witte, Suzanne Dikker.
Stichting Fibershed NL is de Nederlandse affiliatie van fibershed.org dat zich inzet voor het ontwikkelen van regionale textiel netwerken die bijdragen aan de gezonde bodem, biodiversiteit, CO2-opslag en de lokale economie.
Stichting Fibershed NL is door de belastingdienst aangemerkt als ANBI.
Nieuwste donaties

Een donateur
3-06-2023 00:44Dit is de weg naar samen. Grassroots. Lang leve Fibershed. Dank aan Fibershed.nl dank aan Rebecca Burgess die dit alles in gang zette!

Sergio
2-06-2023 22:03Veel succes!

Sandra Rijling
1-06-2023 21:10Zo belangrijk dit onderwerp. Keep up the good work.!