Onder water is het stil - Toneelgroep Jong Hart
Wil jij bijdragen aan Onder water is het stil? De nieuwe voorstelling van Toneelgroep Jong Hart, over de worsteling met je seksuele geaardheid en LHBTIQA+-emancipatie? Voor jongvolwassenen vanaf 12 jaar?
Lees dan verder. En wie weet draag jij bij aan de realisatie van deze belangrijke solo!
Let
Onder water is het stil - Toneelgroep Jong Hart
Wil jij bijdragen aan Onder water is het stil? De nieuwe voorstelling van Toneelgroep Jong Hart, over de worsteling met je seksuele geaardheid en LHBTIQA+-emancipatie? Voor jongvolwassenen vanaf 12 jaar?
Lees dan verder. En wie weet draag jij bij aan de realisatie van deze belangrijke solo!
Let op, nieuw doel!
Lees bij de Updates waar we het geld voor nodig hebben!

Wie en waarom?
Mijn naam is Reno van Rijsewijk (1994), acteur en docent. Eerder speelde ik o.a. bij Bos Theaterproducties, De Toneelmakerij, Marte Boneschansker en Productiehuis Meer Opslag. Ook was ik te zien in de jeugdserie SpangaS.
Sinds mijn afstuderen in 2020, aan de toneelacademie van Maastricht, maak ik onder de naam Toneelgroep Jong Hart educatieve voorstellingen voor jongvolwassenen vanaf 12 jaar. Hiermee wil ik hen een stem geven, laten nadenken en in beweging zetten.
Ik word vaak gegrepen door coming-of-age-verhalen. Vanuit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk opgroeien soms is en hoe kwetsbaar dat kan zijn. Zelf zat ik jarenlang in de kast, angstig voor de reacties van anderen. Ik was bang om zwak gevonden te worden, er niet bij te horen.
Ik geloof dat veel jongeren kampen met soortgelijke situaties. Tijdens je jeugd komen vragen over identiteit hoe dan ook aan bod; Wie ben ik? En wat vinden anderen daarvan? Om dit soort vragen bespreekbaar te maken, ontwikkel ik samen met regisseur Reinout Bongers (1996) en kostuum- en decorontwerper Roel Leenders (1996) de solo Onder water is het stil.

Over Onder water is het stil
‘Ik wil de cool guy zijn, de macho, de player. Zo zijn jongens, toch? Maar ik niet. Ik ben een mietje, val op jongens. Niemand die dat weet. Hoop ik.’
Synopsis
Wanneer Sem voor het eerst verliefd wordt op een jongen staat zijn leven op z’n kop. Hij is toch geen homo? Langzaam ontluikt er een geheime liefde tussen de twee. Toch lukt het hem niet om zijn onzekerheden en angsten een plek te geven. Op een nacht valt hij samen met zijn vrienden een homoseksuele jongen lastig op straat. Maar waarom? Kan Sem erkennen wie hij werkelijk is? Of zal hij zijn geaardheid voor altijd verborgen moeten houden?
Nog steeds blijft volledige LHBTIQA+-acceptatie uit. Zelfs in 2022 krijgen o.a. homo's, lesbiennes, biseksuelen en queers te maken met pesterijen, discriminatie en intimidatie. En dat doet mij pijn. Onder water is het stil vertelt het verhaal over een jongen, die worstelt met zijn seksuele geaardheid. Een voorstelling over LHBTIQA+-emancipatie en discriminatie. Over groepsdruk, erbij willen horen en jezelf leren accepteren.
Verkoop voorstelling
De voorstelling zal gespeeld worden in theaters en op diverse middelbare scholen door het hele land. Mijn impresariaat STT-produkties is verantwoordelijk voor de verkoop van de productie. Eerder verkochten zij onze voorstelling Met de wind mee met succes.
Voorlopige speellijst
TRY-OUT | Plein Theater Amsterdam | 16 juni
SNEAK PEAK | Villa Concordia Utrecht | 24 juni
TRY-OUT | Villa Concordia Utrecht | 25 augustus
Update: Waar hebben we het geld voor nodig?
Binnen één dag bleek deze campagne een succes. Daarmee heb ik genoeg geld opgehaald om een tof kostuum en een gelikte scenografie neer te zetten. Echter kan ik nog een bijdrage gebruiken voor:
- (Educatief) randprogramma; Naast de voorstelling, wil ik jongvolwassenen een (educatief) randprogramma aanbieden. Dit kan in de vorm van een nagesprek of creatieve workshop, waarbij jongeren actief worden gemaakt. Denk hierbij aan: het maken van een eigen graffiti wall (zie afbeelding hieronder) naar aanleiding van het thema Identiteit of een theaterworkshop omtrent dit onderwerp.
- Muziek; Voor de voorstelling wil ik tracks laten ontwikkelen door jongeren.
- Extra repetities; Om de tekst aan te scherpen, scènes opnieuw te bekijken en het gehele stuk te kunnen finetunen. Om zo de belevingswereld van jongvolwassenen nog beter uit te werken en herkenbaar te maken.
- Fair practice uitbetaling; Al het harde werk van ons team moet worden beloond en dat doe ik graag op een eerlijke manier.

Meer zien of weten?
Ga naar de Instagram van Jong Hart producties of Reno van Rijsewijk. Of stuur een mail naar [email protected]
Enthousiast?
Kijk dan hiernaast voor een passende donatie met leuke tegenprestatie. Alvast bedankt voor je tijd en investering.
Liefs,
Reno, Reinout en Roel

Nieuwste donaties

Jess
2-06-2022 18:52Talent verdient podium, net als dit thema.

Miepse&Keesie
29-05-2022 13:27Het is zo belangrijk dat mensen mogen zijn die ze zijn! Daarom is het een must om hier aandacht aan te besteden.

Freek
26-05-2022 09:34Reno topper!!!