Pinkerness: een blog over de mythische verhalen in onze popcultuur
Help ons het verborgen verhaal over mythologie en popcultuur te vertellen! Stel ons in staat om een developer voor onze website in te huren. De heidense mythen van weleer zijn springlevend. Terwijl (super)heldhaftige Noordse goden als Thor en Loki het afgelopen decennium heersten over het domein van de bioscoop, stond hun Griekse evenknie Hercules in de jaren &
Pinkerness: een blog over de mythische verhalen in onze popcultuur
Help ons het verborgen verhaal over mythologie en popcultuur te vertellen! Stel ons in staat om een developer voor onze website in te huren.
De heidense mythen van weleer zijn springlevend. Terwijl (super)heldhaftige Noordse goden als Thor en Loki het afgelopen decennium heersten over het domein van de bioscoop, stond hun Griekse evenknie Hercules in de jaren ‘90 al aan de top van de Olympus van Hollywood.
Pinkerness zoomt in op deze figuren. In onze blog gaan wij verder dan een opsomming van hun avonturen. Aan de hand van het thema mythologie nemen wij moderne films, series, boeken, strips en videogames onder de loep.

Waarom doet dat ertoe?
Hedendaagse creators borduren voort op een eeuwenoude vertelcultuur. Fans van popcultuur komen namelijk regelmatig in aanraking met elementen uit historische mythen. Deze connectie wordt echter lang niet altijd belicht. Bij Pinkerness werpen wij hier een schijnwerper op.
Pinkerness biedt een nieuw perspectief op vertrouwde verhalen. Wij nodigen onze lezers uit om op een originele manier naar films als Hercules of Thor: Ragnarok te kijken, en deze moderne producties in een breder cultureel kader te plaatsen.
Dat klinkt cool! Maar wat hebben jullie concreet te bieden?
De lezers van onze blog krijgen inzicht in de verhalen die hen aan het hart gaan. Zij worden in staat gesteld om op een nieuwe manier te kijken naar vertrouwde films en series, en krijgen grip op de historische wortels van deze moderne documenten.
Onze Engelstalige artikelen zijn maximaal 1000 woorden lang. Onze schrijfstijl is erop gericht om lezers zo min mogelijk te intimideren met complexe zinnen en concepten, en draait om toegankelijk taalgebruik.
Inhoudelijk zijn onze artikelen in twee categorieën te verdelen. Een deel van de website is gericht op populaire cultuur die is geïnspireerd door de Noordse mythologie. Hierbij kan worden gedacht aan Marvel-films zoals Thor: Ragnarok en videogames zoals God of War, maar ook aan de populaire fantasyboeken van Neil Gaiman.
Het tweede deel van onze blog is gericht op verhalen die hun inspiratie hebben ontleend aan de Griekse mythologie. In deze categorie vallen films als Disney’s Hercules en de superheldenfilm Wonder Woman, en boeken zoals Stephen Fry’s Mythos en Madeline Millers Circe.
Alhoewel wij in de toekomst open staan voor het schrijven van artikelen over andere vormen van mythologie (zoals de verhalen over de Egyptische goden), kiezen wij er voorlopig voor om ons te beperken tot de Griekse en Noordse pantheons.

Hebben jullie een publiek voor ogen?
Met onze Engelstalige artikelen spreken wij een breed publiek aan. Omdat wij ons richten op de meest populaire verhalen uit onze popcultuur - zoals het scala aan Marvel-films, de boeken van Neil Gaiman, en series als Stargate SG-1 - zijn wij in staat om fandoms met honderdduizenden leden te bereiken.
Dat klinkt leuk en aardig, maar wie zijn jullie lezers nou precies?
Het publiek van onze site kenmerkt zich door drie belangrijke eigenschappen: een bovengemiddelde interesse in moderne popcultuur, een bekendheid met online-cultuur, en een nieuwsgierigheid over historische onderwerpen.
Onze lezer is bereid over het verhaal van een film na te denken lang nadat hij de bioscoop verlaten heeft. Voor onze ideale lezer is het einde van een verhaal slechts de afsluiting van de kennismakingsperiode: hierna begint de lange fase waarin hij open komt te staan voor nieuwe interpretaties van zijn favoriete films, boeken, of series.
Ook is onze lezer vertrouwd met de infrastructuur van het internet. Hij is bekend met de online-cultuur van fora en subreddits, en hongerig naar meer diepgravende analyses dan de oppervlakkige beschouwingen die gangbaar zijn op Reddit en andere social media.
Tot slot hebben onze lezers interesse in historische onderwerpen zoals mythologie. Zij zijn niet enkel fan van Marvel-universum: zij zijn ook benieuwd naar de historische achtergronden die achter films als Thor: Ragnarok schuilgaan.
Hoe denken jullie je publiek te bereiken?
Pinkerness is zichtbaar op de grote social media platforms: Twitter, Instagram, en Facebook. Wij gebruiken onze accounts om een regelmatige stroom content aan te bieden aan onze lezers, waardoor zij op meerdere manieren met het Pinkerness-merk in aanraking kunnen komen.
Daarnaast spelen samenwerkingen met uitgeverijen als Jonge Historici en Virtumedia een belangrijke rol. Door zichtbaar te zijn op de sites van derde partijen, kunnen potentiële lezers onze content ontdekken.

Waarom juist nu?
Mythologische verhalen zijn populairder dan ooit. Naast het succes van reedsgenoemde Hollywoodfilms en -series, hebben recente bestsellers als Neil Gaimans Norse Mythology en Stephen Fry’s Mythos aangetoond dat lezers hongerig zijn naar mythologie-gerelateerde content.
Met Pinkerness komen wij tegemoet aan deze vraag. Wij centreren de mythologische elementen in onze populaire cultuur, en bieden een origineel referentiekader. In een tijd waarin het filmgaande publiek zich en masse vergaapt aan de avonturen van goden als Thor en Loki, biedt Pinkerness de handvatten om deze personages nóg beter te begrijpen.
Waarom juist met jullie?
De oprichters van Pinkerness (Koen Uffing en Anne Rozekrans) zijn beide historici met ervaring in digitale media. Ook zijn zij fans van de werken die zij bespreken. Hierdoor zijn Koen en Anne niet alleen in staat om met accuratesse te schrijven over relevante films of boeken, maar ook om deze documenten in een breed cultuurhistorisch kader te plaatsen.
Daarnaast hebben wij relevante media-ervaring. Wij hebben gewerkt op de webredactie van IsGeschiedenis.nl, waar wij verantwoordelijk waren voor alle facetten van het redactionele bedrijf - van het schrijven van artikelen tot het onderhouden van de website en tot het bijwerken van de social media-feeds.
Ook hebben wij gezamenlijk gepubliceerd op de website van Jonge Historici, waarvoor wij een essay over de populariteit van mythische verhalen hebben geschreven. Bovendien is Koen werkzaam als Jonge Historici-redacteur, en zijn stukken van zijn hand meerdere keren op hun site zichtbaar geweest.

Wat is er nodig voor een blog?
De domeinnaam van onze website is al geregistreerd. Ook hebben wij de beschikking over serverruimte. Beiden zullen worden ingezet om onze content te presenteren op een eigen, vrij toegankelijke website.
Wij zijn van plan gebruik te maken van Wordpress als CMS. Wij zullen met een ontwikkelaar samenwerken om ons ontwerp professioneel te laten implementeren. In de tussentijd is onze content te vinden op de blogwebsite Medium.
Hoe willen jullie je project financieren?
Om ons plan te realiseren hebben we een dekkingsplan voor ogen. Wij gaan uit van drie inkomstenstromen: onze eigen bijdrage, de opbrengst van onze crowdfunding-campagne, en de opbrengsten uit de verkoop van advertenties en bijdragen van bezoekers en lezers.
Onze eigen bijdrage bestaat uit de tijd die wij investeren in het ontwikkelen van content voor de website, het aangaan van samenwerkingen met derde partijen, het onderhouden van social-media accounts, het inhoudelijke beheer van de blog, en de initiële investering in het ontwerp van de website.
De opbrengsten van de crowdfunding-campagne zullen worden gebruikt om de eigen website te lanceren. Zo zullen wij het geld gebruiken om ons eigen ontwerp toe te passen in Wordpress en onze content beschikbaar te maken op pinkerness.com.
Nadat deze initiële investeringen gedaan zijn, zullen wij ons richten op het structurele onderhoud van onze blog. Om de site op de lange termijn zelfvoorzienend te maken, zetten wij in op twee manieren om geld op te halen: de verkoop van advertenties en de vrijwillige bijdrage van onze lezers.

Dat was een boel informatie. Kunnen jullie je project nog even kort samenvatten?
Pinkerness is een verrijking voor iedereen die meer verlangt van populaire cultuur dan een goed verhaal. Voor wie behoefte heeft aan verdieping ná de film, of wie geïnteresseerd is in de diepere laag van zijn of haar favoriete boek. Voor zij die hongerig zijn naar verdieping, biedt Pinkerness toegankelijke soul food.
Met onze content overstijgen wij de tegenstelling tussen toegankelijkheid en diepgang. Door onze artikelen kort en bondig te houden, brengen wij de complexe thema’s uit mythologische verhalen in simpele bewoordingen voor het voetlicht.
Het design van onze website is geleverd door Joris Smit. Zijn portfolio is online te vinden.
Nieuwste donaties

J.S.C.S.
8-10-2020 23:38De verhalen van Pinkerness zijn heerlijk leesvoer vol wonderlijke informatie. Graag zie ik dit dan ook uitgroeien tot een waar succes!

Een donateur
6-10-2020 09:20Ik heb veel sympathie voor jongeren die leuke en in mijn ogen nuttige zaken onder de aandacht willen brengen.

Esgee
5-10-2020 14:35Anne en Koen verdienen de kans hun vusie op heidense helden in Hollywood met de wereld te delen!