De basis

Wat is voordekunst? Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Een positieve beweging die erop gericht is om culturele projecten te realiseren. Mogelijk gemaakt door de mensen waar het uiteindelijk voor bedoeld is, het publiek of beter nog: de ‘crowd’. Mensen kunnen op vele manieren bijdragen aan voordekunst. Maar alle betrokkenen hebben één ding gemeen. Donateurs, projectmakers, twitteraars en likers, ze vinden het allemaal belangrijk dat een bepaald project er komt. Omdat het van maatschappelijk belang is, omdat je erom moet lachen, omdat je het die persoon gunt, of omdat het gewoon zo mooi is. Je wilt dat dat ene project er komt. Het moet ervaren worden, gezien, gehoord, geproefd of in werking gezet. Het is - kortom - kunst die moet. Of je nu doneert, een project start, twittert of liket, je doet het voor de kunst, die móet er komen. Daarom zeggen we: Doe het voordekunst.

Hoe werkt voordekunst? Voordekunst geeft advies, begeleidt crowdfunding en helpt zo de doelen van kunstenaars én de creatieve sector te bereiken. Donateurs kunnen via onze website direct en gemakkelijk bijdragen aan het project van hun keuze. Met kleine en grote donaties van particulieren en bedrijven zijn via voordekunst al meer dan 1200 projecten succesvol gefinancierd.

Waarom projecten steunen via voordekunst? Allereerst omdat je een project te gek vindt natuurlijk. Je wilt een kunstenaar steunen, je vindt een idee tof of je wilt graag het kunst- en cultuuraanbod in je eigen omgeving mede bepalen. Als je doneert krijg je bovendien vaak een mooie beloning van de projectmakers, als dank voor je steun. Samen met onze partners ondersteunen we kunstenaars, creatieven en kunstinstellingen die hun crowdfundingactie tot een succes willen maken. Crowdfunding is voor hen dé manier om financiering te realiseren, en bovendien particulieren en bedrijven te betrekken bij hun project. Bovendien is voordekunst een mooi platform om doelstellingen rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen te halen. Als bedrijf of organisatie kun je via voordekunst direct in contact komen met kunstenaars en instellingen zonder ingewikkelde, langlopende sponsorcontracten. Je draagt zo bij aan de creatieve industrie en het sociaal-maatschappelijk belang daarvan.

Wat voor projecten vind ik op voordekunst? We richten ons op kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Van professioneel tot amateur, van individu tot instelling.voordekunst beoordeelt bij elke aanmelding of het project écht past bij het platform en beoordeelt het op haalbaarheid en motivatie. Enthousiaste projectmakers vormen de kern van voordekunst. Zo realiseerde Shirma haar nieuwe album, maakte Kris een documentaire over homorechten, financierden Sieger en Eva hun nieuwe voorstelling en bracht Martijn al drie fotoboeken uit met de hulp van zijn donateurs. Ook heb je misschien wel gehoord van de Tostifabriek of van de succesvolle acties van Filmmuseum EYE en het Amsterdam Museum? Allemaal 100% voordekunst.

Mijn organisatie is ook voordekunst. Kunnen we samenwerken? Als je met jouw organisatie een crowdfundingactie wil starten, werken we graag met je samen. Vertel ons dan over je idee via ‘Start project’. Wil je geen crowdfunding starten, maar draagt jouw organisatie voordekunst wel een warm hart toe? Wil je de projecten en makers op ons platform steunen? Of heb je een ander voorstel? Misschien kunnen we elkaar versterken! Neem contact op met Roy voor meer informatie over een partnership.

Hoe is voordekunst ontstaan? Het begon allemaal in de zomer van 2009. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst was op zoek naar een instrument om maatschappelijk draagvlak voor kunst te vergroten en ondernemerschap bij kunstenaars te stimuleren. In 2010 lanceerde crowdfundingplatform voordekunst met vier Amsterdamse pilot-projecten. Inmiddels, ruim vijf jaar later, is voordekunst een zelfstandige stichting met landelijk bereik. We faciliteren crowdfunding, geven advies en bieden een platform voor projecten binnen kunst, cultuur, creatie en erfgoed.

Hoe is voordekunst georganiseerd? Voordekunst werkt samen met vele partners binnen overheid, fondsen en bedrijfsleven. We zijn een zelfstandige stichting en zijn actief in Nederland en Vlaanderen. We werken met vijf vaste medewerkers en drie projectassistenten. Wil je meer weten over het team? Klik dan hier.

© 2016