Wat als de prijzen stijgen? Crowdfunding en inflatie.

Wat als de prijzen stijgen? Crowdfunding en inflatie.

Je hebt succesvol een campagne afgerond en financiering opgehaald voor jouw creatieve project. Je wil niets liever dan het project uitvoeren én de donateurs hun tegenprestatie leveren. Maar wat als de prijzen zijn gestegen van papier voor jouw fotoboek? Of wat als er een veel langere levertijd is voor het persen van jouw kersverse debuutalbum door personeelstekort? 

 

Communicatie is key

Het is vooral belangrijk jouw donateurs goed op de hoogte te houden van de vorderingen van het project. Is het zo dat jouw project vertraging oploopt omdat de wachttijden oplopen door personeelstekort? Gebruik dan jouw updatepagina op voordekunst om je donateurs op de hoogte te stellen. Sowieso is het goed om donateurs te blijven updaten, zo lang de tegenprestatie nog niet binnen is. 

 

Donateurs zijn fan van jouw project, dus willen graag dat het er komt, maar snappen ook heus als er wat hobbels op de weg kunnen verschijnen. Als je hen hier goed in meeneemt weten donateurs wat ze moeten verwachten. Hou hen dus vooral op de hoogte! 

 

Heb je hier hulp bij nodig? Voordekunst denkt graag met je mee. Stuur ons gerust een e-mail via [email protected]

 

Jouw begroting onder de loep

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de prijzen zijn gestegen in de periode dat je de crowdfundingcampagne afrondde en het moment dat je het project echt gaat uitvoeren. Wat kun je dan doen?

  • Bedenk of het project nu voltooid moet worden, of dat je even kunt wachten tot de prijzen weer gedaald zijn. Als je even afwacht, dan is het goed om je donateurs hierover te updaten.

  • Neem je begroting nog eens onder de loep, welk bedrag kom je tekort om jouw begroting sluitend te maken? Als je inzicht daarin hebt, weet je welk bedrag je moet opvullen en kun je verschillende scenario’s bedenken hoe je het project gaat financieren.

  • Als je weet welk bedrag je moet vullen, kun je bedenken via welke financieringsvorm je dit wil of kan doen. Kun je bijvoorbeeld voor een specifiek deel een subsidie aanvragen om de begroting sluitend te maken? 

  • Een andere optie is om te kijken naar de posten binnen je begroting. Zijn er bepaalde zaken waar je op kunt besparen? Denk bijvoorbeeld aan een andere oplage van jouw fotoboek.

  • Je kunt daarnaast ook nadenken over een volgende hulpvraag naar je donateurs toe. Als voordekunst kunnen we daarin adviseren.


Het is altijd spannend wanneer veranderde omstandigheden invloed hebben op jouw creatieve project. Wees je er van bewust dat donateurs, wanneer je hen goed op de hoogte houdt, vaak heus begrip zullen hebben voor jouw situatie. Wil je hulp of  advies? We denken graag met je mee, je kunt mailen naar [email protected].

© 2024