"Aarde, een project dat doet bloeien!"
"Aarde, een project dat doet bloeien!"
Hola!
Wij zijn Amalia Herrera, momenteel in Maastricht woonachtig, Juliana Manhães, afkomstig uit Rio deJaneiro, Brazilië en Alicia Herrera, die in Quito, Ecuador gevestigd is. Samen vragen wij uw medewerking voor ons project. We willen onze scenografische en gedegen ideeën ontwikkelen als een netwerk van boomwortels en onze multiculturaliteiten vervolgens aanbieden aan de stad Maastricht waar dit idee is ontstaan.
Daarom vragen wij uw donatie voor:
- het maken van audiovisuele beelden;
- het ontwerpen van kostuums;
- ontwikkelingen van geluid en scenografie;
- technische apparatuur;
- vervoerskosten.
Wij willen dit project samen met u ontwikkelen, al helemaal in het belang van de gebeurtenissen die zich vandaag de dag voordoen.
Ons plan is een live optreden te creëren en te laten zien wat ons als artiesten uit verschillende culturen verenigt. Dit zal gebeuren door middel van bewegingen die we hebben gebaseerd op onze gebaren en herinneringen door ze te plaatsen in een compositie van theatrale acties, dans en visuele beelden door deze te tonen in een open ruimte in de stad Maastricht. Verder willen wij ook het belang van culturele diversiteit, waardering en de regionale identiteit versterken.
In beginsel zullen Amalia Herrera en Juliana Manhães starten met het creëren van de voorstelling op afstand alvorens zij elkaar zullen ontmoeten voor de laatste repetities die gepland staan aan het begin van 2021. Alicia Herrera zal zich tegen het einde als creatief vormgever bij ons twee voegen. Onze schatting is dat de grenzen tegen die tijd weer geopend zijn. Vanwege de wereldwijde noodsituatie waarin we momenteel verkeren, zal de presentatie van ons project plaatsvinden in een openbare ruimte in Maastricht. Ik hoop dat u wilt meewerken aan de realisatie van dit project en u later te mogen zien bij de presentatie van AARDE.
Gevoelig voor wat er gebeurt met het Amazone-regenwoud dat ons continent (Zuid-Amerika) bedekt en ons met haar adem in leven houdt, hebben wij onze armen geopend om deze kreet te delen die Pachamama - Pacha Mama of Pachamama (Quechua Pacha,"universum" en Mama, "moeder", "Moeder Aarde") slaakt. De Pachamama is het hoogste goddelijke wezen voor de inheemse volkeren woonachtig in de centrale Andes.
Hoe kunnen wij al deze milieurampen overleven die we niet aanpakken als wij onze wensen voor onbeperkt verbruik waarnemen? De natuur toont ons grenzen en limieten en deelt deze met ons als we in dialoog aandachtig naar haar stem luisteren.
Onze aanpak is door middel van kunst en creatie, en geeft een creatieve reactie die tot doel heeft te sensibiliseren, ons wakker te schudden en ons ertoe te brengen te handelen met de toekomstmogelijkheden die we hebben voor "ONZE PACHAMAMA".
Concept en creatie: Amalia Herrera (Uruguay- Nederland) / Juliana Manhães (Brazilië)
Podium supervisie: Carlos Negroeiro (Brazilië - Nederland - Munganga Theater)
Op het podium: Amalia Herrera / Juliana Manhães
Geluidsontwerp: Sergio Casthaneira Freitas
Audiovisuele creatie / decor-ontwerp: Alicia Herrera (Ecuador)
Kostuumontwerp: Vanessa Machado / Miralab (Brazilië)
Productie: Jacques Lebens (Nederland)
Fotografie: Michel Saive (Nederland)
We zijn van plan om onze presentaties in de open en openbare ruimte bij daglicht te tonen in verschillende Nederlandse steden. Als eerste stad staat Maastricht op het programma.
Indien de wereldwijde noodsituatie omtrent COVID-19 het niet toelaat voor een van de artiesten van de groep om te reizen of om de voorstelling in het openbaar te laten plaatsvinden in groepsverband, dan zullen wij zover mogelijk onze plannen aanpassen en u informeren.
Amalia Herrera Moreno (Uruguay / Nederland) bezit een Master of Performing Arts aan de Brazil-Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNI RIO. Bachelor in de uitvoerende kunsten aan Federale Universiteit van de staat Rio de Janeiro, UNI RIO. Ze is hedendaags danseres, docent, choreograaf en onderzoeker in theater, onderwijs en hedendaagse dans. Na een opleiding en master in podiumkunsten in Brazilië, ontwikkelde Amalia een carrière op het gebied van hedendaagse dans en theater in samenwerking met verschillende internationale choreografen in Rio deJaneiro, Montevideo, Quito en Maastricht. Amalia is betrokken geweest bij verschillende artistieke projecten, waardoor ze naar Brazilië, Ecuador en verschillende Europese landen reisde. In 2018 creëerde ze het concept en de voorstelling “What comes from the river” samen met de Uruguayaanse choreografe Mariana Torres, gepresenteerd in Theater aan het Vrijthof AINSI te Maastricht, Nederland. Ze werkte verder samen in Colaboratorio 2017 in de stad Pamplona, Spanje in dialoog met het DNA-festival van hedendaagse dans. In 2018 nam Amalia met 14 kunstenaars uit België, Schotland, Ierland, Denemarken en Noorwegen deel aan een laboratorium voor artistieke creatie en reflectie op het gebied van migratie. Ze nam deel aan workshops en faciliteerde samenwerkings- en fysieke onderzoekspraktijken, meest recentelijk in HET LAB voor de creatie van een voorstelling voor Krokusfestival, Hasselt, België. Ze creëerde het stuk "Puente em construção" (2011), gepresenteerd in het Cacilda Becker-theater in Rio de Janeiro, Brazilië, bekroond door Iberescena Uruguay. Amalia regisseerde en vertolkte het duo "Um amor amarelo" (2008) met danseres Mariana Torres (Uruguay), gepresenteerd op de Sala Zitarrosa in Montevideo, Uruguay. Ze creëerde de solo "Everything I don't tell you" gepresenteerd in de Sala Zitarrosa in Montevideo, Uruguay. Ze won in de speciale categorie van de jury in het "Festival II apresente sua cena" voor de solo "een bloem die in de nacht open gaat", haar eigen creatie in Niteroi, Brazilië.
Juliana Manhães (Brazilië) is kunstenaar, toneelspeler, danser, choreograaf, onderzoeker en opvoeder. Adjunct-professor van de afdeling Theaterinterpretatie van de Theaterschool van de Federale Universiteit van de staat Rio de Janeiro / UNIRIO. Ze maakt deeluit van het Artes do Movimento-laboratorium en coördineert momenteel het NEPAA-laboratorium. Vijf jaar geleden begon de Matuba Coletivo-beweging met traditionele Braziliaanse manifestaties binnen Unirio, te beginnen met de School of Theatre en de School of Music. Doctor in de uitvoerende kunsten bij UNIRIO, met de PCI-onderzoekslijn in Performance Studies en het proefschrift "Een uitnodiging om te dansen: Umbigada-optredens tussen Brazilië en Mozambique", waarbij ze de gelegenheid kreeg om gedurende zes maanden onderzoek te doen in Mozambique; Master in performance studies en onderzoek "Memories of a body playing: the cazumba game in Bumba-Boi Maranhense". Ze treedt op in de interactieve muzikale uitvoering Cacuriança en de Umbrella Aula-Performance. Ze volgde de cursus The March in de École de Sables over hedendaagse Afrikaanse dans in Senegal, gecoördineerd door de leraar Germaine Acogny, die al 18 jaar speelt in de groep As Três Marias in Rio de Janeiro en cazumba speelt in Boi da Floresta in São Luís - MA.
Amalia Herrera
- Portfolio Amalia Herrera
- Azul, Krokusfestival, Hasselt, Belgium, 2019
- What comes from the river, Maastricht, The Netherlands, 2018
- Puente em construção, Rio de Janeiro, Brasil, 2011
- Intervención de danza contemporánea Amalia Herrera - Museo de Artes Visuales, Montevideo, Uruguay, 2009
- Todo lo que no te digo, Sala Zitarrosa, Montevideo, Uruguay, 2007
Juliana Manhães
- Workshop Corpos Hybrid, Dramaturgias Sesc Paraty, Rio de Janeiro, 2019
- An invitation to dance - Umbigada performances between Brazil and Mozambique, 2018
- Special on Black Consciousness at the Mozambicans show at Teatro Baden Powel in Copacabana, Rio de Janeiro, 2018
- Umbigar show class, Cacilda Becker Theater, Rio de Janeiro, 2018
- Umbigar Show, Teatro Sesi, Rio de Janeiro, 2014
- Master's research: Memories of a playful body: The performance of cazumba in the bumba-boi of Baixada Maranhão, 2009
- Workshop a Roda dos Brincantes Festeiros, Rio de Janeiro, 2009