** English text below** Prijatno! is een persoonlijk lees- reis en kookboek over Servië. Met mijn foto’s, verhalen, recepten en gedichten neem ik je mee op reis. Door boomgaarden, langs wijnmakers en vrouwen die in reusachtige pannen roeren. Ik vertel over romige kajmak, muziek, houtovens, verse groente uit eigen tuin, bijgeloof en het maken van kersenlikeur. Dit boek is een uiting van liefde voor
** English text below**
Prijatno! is een persoonlijk lees- reis en kookboek over Servië. Met mijn foto’s, verhalen, recepten en gedichten neem ik je mee op reis. Door boomgaarden, langs wijnmakers en vrouwen die in reusachtige pannen roeren. Ik vertel over romige kajmak, muziek, houtovens, verse groente uit eigen tuin, bijgeloof en het maken van kersenlikeur. Dit boek is een uiting van liefde voor de Servische (eet)cultuur, mensen en natuur. Én een totale culturele en culinaire beleving van Servië, vanaf je eigen bank of vanuit jouw keuken.
Prijatno! heeft meerdere betekenissen: Eet smakelijk, 'fijne dag'. Het kan ook 'prettig' of 'fijn' betekenen.
Boek specificaties
Minimaal 200 pagina's dik, gebonden, hardcover.
Ruim 40 verhalen, 70 recepten en heel veel foto’s.

Wie is Kelly Bennis? Ik ben culinair schrijver, food documentairemaker en kok. Ik schreef meerdere kookboeken in opdracht en artikelen voor ELLE Eten. Vanuit mijn ontembare interesse voor koken en reizen – het liefst in niet-toeristische landen – kwam ik in Servië terecht. Het land raakt mij. De cultuur, het eten dat uit zijn voegen barst van smaak en toewijding, maar vooral de warme, gastvrije mensen. Het voelt als thuiskomen.

Waarom dit boek? Familie, vrienden en samen koken en eten staan in Servië op nummer 1. In Nederland zijn we op zoek naar ‘de basis’: minder spullen, meer sociaal bezig zijn, meer rust en ruimte en goed, puur eten. Dat heb ik gevonden in Servië. In de afgelopen jaren bracht ik er veel tijd door en werd ik opgenomen in de cultuur. Ik zag de traditionele Servische keuken veranderen en recepten langzaam verdwijnen. Ik besloot om alles vast te leggen. Het is het eerste boek dat ik volledig zelf geschreven heb. Zo kan ik mijn droom waarmaken: deze fantastische ervaring met iedereen delen.

Voor wie? Voor moestuinders, buitenkokers, groente- en fruit verslaafden, fermenteerfanaten, slowcookers, zuivelmakers, reizigers, wijnproevers, eetcultuursnuivers en kunstliefhebbers.

Ga je mee op reis? Het basisontwerp voor mijn boek is af. Om het boek te publiceren, is er nog veel werk nodig. Het ontwerpen van het volledige boek, tekstredactie, foto’s drukklaar maken. Om een deel van de kosten voor het ontwerp, drukken en binden te dekken, ben ik deze crowdfundingcampagne gestart. Wil jij ook meegenieten van Servië, en helpen om de mooie cultuur te conserveren en delen? In ruil voor jouw bijdrage krijg je een van de bijzondere tegenprestaties die je rechtsboven op deze pagina ziet staan, zoals mijn boek, een kookworkshop of een full Serbian experience bij jou thuis! Heb je een ander idee als tegenprestatie? Neem dan gerust contact met mij op.
Alvast voorproeven uit mijn boek? Klik hier.
Verwachte publicatiedatum: augustus 2020.
Ik ben je heel dankbaar als je mee wilt helpen met mijn campagne en deze wilt delen. Ontzettend bedankt!
Volg mij op:
Instagram:
https://www.instagram.com/kellybennisfood/
Facebook:
https://www.facebook.com/kellybennisfood/
Twitter:
https://twitter.com/kelly_bennis
LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/kellybennisfood/

Prijatno! is a personal read- travel- and cookbook about Serbia. With my photos, stories, recipes and poems I take you on a trip. Through orchards, winemakers and women stirring in huge pans. I tell about creamy kajmak, music, wood ovens, fresh vegetables from the garden, superstition and the fermenting of cherry liqueur. This book is an expression of love for the Serbian (food) culture, people and nature. And a total cultural and culinary experience of Serbia, from your own couch or from your kitchen.
Prijatno has several meanings: Enjoy your meal, health.
But it can also mean 'have a nice day', 'pleasant' or 'nice'.
Who is Kelly Bennis?
I am a culinary writer, food documentary maker and chef. I wrote several cook books and articles for Dutch magazine ELLE Eten (ELLE Food). Because of my interest in cooking and traveling - I like to go to destinations which don't have a lot of tourists - I ended up in Serbia. The country touches me. The culture, the food that is bursting with taste and dedication, but especially the warm, hospitable people. It feels like coming home.
Why this book?
Family, friends, cooking and eating together are number one priority in Serbia. In the Netherlands we are looking for "the basics": less stuff, more social activity, more calmness, space and good, pure food. I found that in Serbia. In recent years I spent a lot of time there and I was absorbed in the culture. I saw traditional Serbian cuisine changing and recipes fade away. I decided to record everything. It is the first book that I write all by myself. This is how I can make my dream come true: sharing this fantastic experience with everyone.
For who?
For kitchen gardeners, outdoor cookers, fruit and vegetable addicts, fermentation enthusiasts, slow cookers, dairy makers, travelers, wine tasters, food culture sniffers and art lovers.
Do you go with me on this travel?
The basic design for my book is finished. A lot of work needs to be done to publish the book. Designing the entire book, text editing, making photos ready for printing. To cover a part of the design costs and the costs for printing and binding, I started this crowdfunding campaign. Do you also want to enjoy Serbia, and help to preserve and share the beautiful culture? In exchange for your contribution you will receive one of the special rewards that you see on the top right of this page. Like my book, a cooking workshop or a full Serbian experience at your home (in North-Holland, the Netherlands)! Do you have another idea for a reward? Contact me.
Want to taste my book? Click here.
The expected publication date of my book is August 2020.
It would be great if you like to support my campaign and help to share it. Thank you so much!







Nieuwste donaties

Een donateur
24-12-2019 12:38Jeroen

Lieke Sniekers
24-12-2019 11:56Ik hoop heel erg dat dit boek er komt. Het lijkt me prachtig.

Tetka i Teča
22-12-2019 08:42Ovo je odlična prilika da upoznate odličnu kuhinju jedne zanimljive zemlje...