Heb je even de TIJD?
Het Haarlems Studenten Koor (HSK) komt deze zomer met een heuse muziektheatervoorstelling over TIJD waarin Chronos en Kairos vechten om de aandacht. Naast het zingen van liederen worden er verhalen verteld en scènes gespeeld. Met behulp van synthesizers en drumcomputers wordt de klassiek georiënteerde muziek in een modern jasje gestoken, zonder daarbij op de klassieke beleving in te leveren. Een nieuwe
Heb je even de TIJD?
Het Haarlems Studenten Koor (HSK) komt deze zomer met een heuse muziektheatervoorstelling over TIJD waarin Chronos en Kairos vechten om de aandacht. Naast het zingen van liederen worden er verhalen verteld en scènes gespeeld. Met behulp van synthesizers en drumcomputers wordt de klassiek georiënteerde muziek in een modern jasje gestoken, zonder daarbij op de klassieke beleving in te leveren. Een nieuwe uitdaging voor het jonge en ambitieuze koor dat vorig jaar haar 10 jarig jubileum vierde. Om deze voorstelling goed over te kunnen brengen, hebben we een passende aankleding nodig in decor, licht en geluid. Dit hopen we met deze crowdfund campagne voor elkaar te krijgen.

Achtergrond
Chronos en Kairos komen uit de Griekse Mythologie en vertegenwoordigen twee vormen van tijdsbeleving; Chronos staat voor de lineaire, meetbare tijd. De tijd waarin we doel- en resultaatgericht te werk gaan en de tijd waarvan we altijd te weinig hebben. Bij Kairos gaat het daarentegen om de innerlijke tijdsbeleving. Het gaat om een gevoel van tijdsloosheid of in het moment zijn. Hiervoor is concentratie, rust en aandacht nodig.
Chronos en Kairos zijn beide waardevolle tijdsbelevingen; het gaat om het vinden van de juiste balans. Een balans tussen innerlijke tijd en lineaire tijd, de balans tussen actie en bezinning. Toch is vooral Chronos in onze westerse wereld aanwezig. Kairos staat soms erg ver van ons af. Vrije momenten worden al snel opgevuld met televisie, social media en games. Agenda’s staan vol met afspraken en iedereen roept dat ze het zo druk hebben. Dit is een van de redenen voor het HSK om TIJD onder de loep te nemen. We bezingen de haast met muziek van Eric Whitacre en tijdloosheid met Ola Gjeilo. We tonen huiselijke scènes waarin TIJD de sfeer ernstig kan verpesten en proberen erachter te komen wat TIJD eigenlijk is.

Samenwerkingen
Om tot een muziektheatervoorstelling te komen, gaan we verschillende samenwerkingen aan. Zo werken we naast onze dirigent Reyer Ploeg samen met de Haarlemse theatermaker Marius Bruijn als acteur/regisseur en met muzikant Joshua Aaron die naast muzikale begeleiding zorgt voor soundscapes. De tekst is een bewerking van de voorstelling ‘De Denderende Tijd’ van het Nieuw Utrechts Toneel geschreven door Floor Leene. Deze samenwerkingen kunnen we dankzij verschillende fondsen aangaan. Om deze voorstelling echter tot een echte belevenis te kunnen maken, hebben we ook een bijzondere aankleding nodig in decor, licht en goed geluid. Daarvoor hebben we nog 1500 euro nodig.
Helpen jullie mee onze voorstellingen op 14 en 15 juni in de Doopsgezinde Kerk te Haarlem tot een succes te maken?
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
- J. C. Ruigrok Stichting
- Cultuurstimuleringsfonds Haarlem
- VSB fonds
- Het Haarlemsche Muziekfonds
Nieuwste donaties

Een donateur
7-05-2019 16:55Omdat dit vast en zeker een fantastische voorstelling wordt!

Reyer Ploeg
7-05-2019 08:32Omdat ik het koor al vanaf het begin een warm hart toedraag en als het maar even kan kom beluisteren.

Janny
2-05-2019 11:44Prachtig onderwerp, de twee soorten tijd, en dan op muziek! Ik kan er helaas niet bij zijn, maar ik steun dit project van harte.