“Hallo Bandoeng! wordt gemaakt omdat het delen van de verhalen noodzakelijk is. Omdat we er nog zoveel van kunnen leren; op het gebied van integratie, traumaverwerking en van de onbegrensde veerkracht te overleven.”
Verhoging van het doelbedrag! We zijn ongelofelijk blij en dankbaar met alle hartverwarmende reacties en steun! Geweldig! Door uw hulp zijn we ondertussen begonnen met repeteren voor de try-out op 22 Mei. Deze voorstelling
“Hallo Bandoeng! wordt gemaakt omdat het delen van de verhalen noodzakelijk is. Omdat we er nog zoveel van kunnen leren; op het gebied van integratie, traumaverwerking en van de onbegrensde veerkracht te overleven.”
Verhoging van het doelbedrag!
We zijn ongelofelijk blij en dankbaar met alle hartverwarmende reacties en steun! Geweldig!
Door uw hulp zijn we ondertussen begonnen met repeteren voor de try-out op 22 Mei. Deze voorstelling was al snel uitverkocht en we werken nu hard aan een speellijst voor volgend seizoen!
31 Augustus speelt Hallo Bandoeng! op de herdenking Birma-Siam spoorweg in Bronbeek te Arnhem en ter inspiratie daarvan brachten wij meneer Charles Dibbets een bezoek. Meneer Dibbets heeft aan de Birma-Siam spoorweg gewerkt en is één van de laatste die de verhalen over die verschrikkelijke tijd nog kan vertellen.
Wat een bijzondere man, inmiddels 102 jaar, maar nog zo vitaal, positief en levenslustig!
We zijn ook gevraagd om een gedeelte van de voorstelling op een speciale herdenking in Den Haag te spelen op 16 augustus. ( georganiseerd door Nusantara !) Om het mogelijk te maken daar te kunnen staan met 2 muzikanten hebben wij het doelbedrag van onze Crowdfunding campagne verhoogd!
Helpt u ons mee dit doel te bereiken?

De actrice Loulou Rhemrev, graaft met de theatervoorstelling Hallo Bandoeng! in haar familiegeschiedenis op zoek naar antwoorden op vragen die haar leven beheersen. Wat heeft haar Indische vader doorgegeven? Zit familiegeschiedenis in je genen?
Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid! De Tweede Wereldoorlog ligt ver achter ons maar is soms nog steeds voelbaar bij de generaties die het hebben meegemaakt. Het heeft hen gevormd. Ik ben zelf van Indische afkomst en heb altijd naast de geromantiseerde verhalen over de Tempo Doeloe ( de goede oude tijd) een vaak onbegrepen spanning mee gekregen van mijn vader, een spanning waarover werd gezwegen. Naarmate je ouder wordt, worstel je met dat onvermogen te spreken over diep liggende “geheimen” over wat hij meegemaakt in de oorlog.
Je moet het er over hebben, omdat anders de pijn nog generaties lang voelbaar zal zijn.
Hallo Bandoeng! is een voorstelling geïnspireerd op een vader-dochterrelatie en de ‘erfenis’ die ieder kind meeneemt vanuit zijn ouders. Wat als die erfenis een traumatische belevenis is geweest en de familie daarover zwijgt?

Een kleurrijk pallet
Ondersteund door een talentvol team van muzikanten en de inspirerende theatermaker Folmer Overdiep neemt ze het publiek mee in de fascinerende familieverhalen uit het voormalig Nederlands- Indië. Soms verteld als een sprookje, te mooi om waar te zijn, soms met humor, maar ook hard en confronterend als het om de oorlog gaat.
Radio Kootwijk
Het zendstation Radio Kootwijk, waar de eerste telefonische contacten met Nederlands-Indië hebben plaatsgevonden, inspireerde ons tot het creëren van een treffende vorm. "Hallo Bandoeng" gebruikte men als openingszin tijdens deze eerste gesprekken.
In dat imposante gebouw zit al 40 jaar lang in een vergeten ruimte een telefoniste, die verloren berichten uit de ether probeert op te vangen. Berichten die Nederland nooit hebben bereikt. Om familiegeheimen uit het voormalig Nederlands- Indië te ontrafelen en de pijnlijke 'radiostilte' te doorbreken.

Muziek
De voorstelling zal in intensiteit versterkt worden met live muziek en liedjes. Componist Tom Meulman weet met zijn muziek, liedteksten en bijzondere geluidsdecor mensen in hun hart te raken. Tijdens de voorstellingen zal celliste Eva van de Poll hem begeleiden.
De Proeve
Door de steun van het Thurkow Fonds en de Ludovica Stichting hebben we een korte proeve van 45 minuten kunnen ontwikkelen en die gespeeld op de herdenkingsdag van de slachtoffers Japanse Vrouwenkampen te Bronbeek (2018). Het maakte veel emoties los. Ook niet-Indische mensen waren zeer geraakt. Het inspireerde ons de voorstelling af te maken en een brug te slaan naar theaters om een breder publiek te kunnen bereiken. Door uw steun is het mogelijk een mooi decor en passende kostuums te laten ontwerpen.
Reacties op de proeve:
"Helemaal weggeblazen! Een korte reis door tijd, ruimte en gevoel."
“Ontroerend mooi en heel herkenbaar.”
“Mooie passie volle proeve, bijzonder, herkenbaar als Indisch meisje.”
"Hallo Bandoeng!" is een persoonlijke familiehistorie die voor velen met een Indische achtergrond een indrukwekkende ervaring zal zijn. Een ontroerende herkenning voor tweede en derde generaties maar ook voor hen die geen Indische roots hebben. Wat krijg je mee van je voorvaderen? Hoe vormt dat je identiteit? Knap gemaakt, fijn gevoelig gespeeld en op originele wijze - zonder vals sentiment en met geestige kwinkslagen - verwoord."
"Indrukwekkend! Het verhaal, de geschiedenis, het spel. Hartelijk dank. En ik hoop dat het u lukt om dit verhaal voor een groter publiek neer te zetten."
Nieuwste donaties

Janneke Groskamp
22-05-2019 15:23Loulou, ik kon helaas niet bij de voorstelling zijn vanavond, maar wil je toch heel graag steunen in de toekomstplannen van Hallo Bandoeng!

Rik
14-05-2019 08:11Een verhaal vertellen om te inspireren tot nog meer verhalen, prachtig initiatief

Een donateur
13-05-2019 21:44Belangrijk deel van onze geschiedenis en cultuur!