Een gevecht in de nacht
Een depressie kan heel dichtbij komen. Eén op de vijf Nederlanders heeft ooit een depressie gehad en één op de twintig Nederlanders heeft dit jaar nog een depressie gehad. Met name tijdens de adolescentie is de kans op een depressie groter. Zeker bij vrouwen. Een depressie kan je leven volledig op z'n kop zetten. Niet alleen het leven van de persoon

Een gevecht in de nacht
Een depressie kan heel dichtbij komen. Eén op de vijf Nederlanders heeft ooit een depressie gehad en één op de twintig Nederlanders heeft dit jaar nog een depressie gehad. Met name tijdens de adolescentie is de kans op een depressie groter. Zeker bij vrouwen. Een depressie kan je leven volledig op z'n kop zetten. Niet alleen het leven van de persoon die het heeft, maar ook van de mensen die alles willen doen om te kunnen helpen en een stukje mee te kunnen vechten. Het is een periode waarin angst, verdriet en pijn centraal staan. Na het zien van mijn vriendin die leefde in voortdurende angst om de controle te verliezen, wilde ik ook een stukje mee kunnen vechten. Ik wilde een oplossing bedenken voor die angstige momenten om zo de onafhankelijkheid, rust en controle te vergroten van de mensen die een depressie hebben en daarmee ook de mensen in hun directe omgeving helpen.

De zoektocht naar rust
Tijdens mijn scriptie ben ik gaan zoeken naar hoe ik een techniek kan ontwikkelen voor jongvolwassenen met een depressie op momenten dat er geen professionele hulp mogelijk is en de afleiding niet meer genoeg is. De oplossing vond ik in muziek en mindfulness. Op dit moment ben ik een training aan het ontwikkelen waar de techniek aangeleerd kan worden. Tijdens de training leer je hoe je muziek bewust kan gebruiken om de vicieuze cirkel aan negatieve gedachtes te doorbreken. Vervolgens gaat de muziek over in de mindfulness oefeningen waar je enerzijds ontspanning in kan vinden en anderzijds een andere manier van denken ontwikkelt. Tijdens de training wordt de muziek live gespeeld. De gehele training wordt opgenomen en de opnames van de oefeningen en ervaringen krijg je thuis gestuurd in een afspeellijst. Zo kan je er zelf mee oefenen en toepassen wanneer jij er behoefte aan hebt. Daarnaast gaan we kijken naar hoe jij je favoriete muziek kan gebruiken om bewust de focus te weerleggen van je gedachtes naar de muziek om vervolgens met oefeningen je rust te vinden en anders te gaan kijken naar je gedachtes. Dit doen we in de training met de volgende onderdelen:
- Wat is mindfulness en hoe kan je het gebruiken om op een andere manier te kijken naar de gedachtes die je 's nachts wakker houden?
- Hoe kan je muziek bewust gebruiken om je concentratievermogen te vergroten en daarmee gemakkelijker de focus te weerleggen van je gedachtes naar de muziek?
- Hoe kan je muziek met daarin verwerkte mindfulness oefeningen gebruiken om uit de vicieuze cirkel te komen van negatieve gedachtes?
- Hoe kan je je eigen favoriete muziek gebruiken om rust te vinden en een andere denkwijze te creëren in combinatie met zelf gekozen oefeningen die bij je passen?
- We gaan tot slot in kleine groepjes kijken hoe je de oefeningen het beste op maat kan maken en welke andere tips we je nog persoonlijk kunnen geven.

Voor het realiseren van deze training heb ik jullie hulp nodig. De training bestaat uit kleine groepen om zo persoonlijke aandacht te kunnen geven en het op maat te kunnen maken. Dit is essentieel, maar heeft wel zijn prijskaartje. Door deze campagne hoop ik u mee te nemen in het vinden van de oplossing en wil ik samen met u vechten om een depressie minder pijnlijk te maken.
Ben je benieuwd naar hoe de training er uit gaat zien?
Kijk dan op onze Facebookpagina Een muzikaal intermezzo of op onze website!
Nieuwste donaties

Een donateur
9-04-2019 12:03Mooi initiatief. Veel succes

Tom Trotsenburg
8-04-2019 11:35Tom Trotsenburg

Een donateur
6-04-2019 18:39Voor een vriend