Met deze twee sets kan je direct aan de slag met je kinderen in de klas. Met jouw steun zorg je ervoor dat de kinderen van nu verzekerd zijn van een creatieve basis.
21e eeuwse vaardigheden, een populaire term die je veel hoort gonzen in het onderwijs. Vaardigheden die we de kinderen mee willen geven om ze klaar te maken voor de toekomst. Maar hoe pak je dat nou aan
Met deze twee sets kan je direct aan de slag met je kinderen in de klas. Met jouw steun zorg je ervoor dat de kinderen van nu verzekerd zijn van een creatieve basis.
21e eeuwse vaardigheden, een populaire term die je veel hoort gonzen in het onderwijs. Vaardigheden die we de kinderen mee willen geven om ze klaar te maken voor de toekomst. Maar hoe pak je dat nou aan in de klas?
Met deze beide sets kaarten kan je er zo mee starten. Weinig voorbereidingstijd en veel ruimte voor de creativiteit van de kinderen, klinkt te gek toch!
In het kort:
- Stichting Kopa maakte twee werkvorm sets voor iedereen die met kinderen werkt of speelt.
- Samen met Sjoerd Kerssies, Linda Eversteijn en basisscholen de Pijlstaart en de Jazzsingel in Utrecht
- De werkvormen stimuleren de 21st century skills en verbeteren de focus van kinderen
- Ze zijn te mooi om alleen bij de twee pilotscholen in te zetten, daarom nu deze crowdfunding! Help ons de tools te laten maken en in ruil krijg je ----->
Stichting Kopa?
Manja en Linda zijn samen de oprichters van Stichting Kopa. We zijn ook wel bekend van PIONIER! We maken samen met het basisonderwijs tools die bijdragen aan onze missie: Creativiteit in elke klas. We 'zitten' in Utrecht, in de oude vrouwengevangenis en vandaar uit gaan we vaak op pad naar scholen.
Samen met BS de Pijlstaart en BS de Jazzsingel in Utrecht hebben wij twee kaartensets ontwikkeld waarmee met kinderen gewerkt kan worden. In de klas of gewoon thuis. We vertellen je hieronder graag wat meer en geven je een inkijkje.
Chillen met kunst

Aandacht is het nieuwe goud, in een samenleving waar we continu verleid worden door sterke berichtkoppen, social media en de commercie. We multitasken met te veel tabblaadjes open in het hoofd. En dan wil je nog werken, of naar school gaan en leren. Of bijvoorbeeld je laten raken door kunst.
Met deze kaartenset kan je samen met kinderen vanuit aandacht kijken naar kunst. Eerst doe je met gesproken audio op mindfullness geïnspireerde aandachtsoefeningen. Daarna ga je met meer ruimte in je hoofd kijken naar kunst. Door de werkvormen leer je voorbij je eerste oordeel naar de kunst kijken. In een klas leer je over de verschillende blikken van alle leerlingen, met respect samen praten over waar je blik samenvalt en waar je iets anders ziet. Ook wordt er doorgewerkt naar aanleiding van de kunstwerken, bijvoorbeeld tekenen wat er om het hoekje van een schilderij gebeurt of in slow-motion dansen als een standbeeld.
Chillen met kunst heeft 25 werkvormen. De aandachtsoefeningen kan je via audio-bestanden laten begeleiden of zelf voorlezen vanaf de scripts. Bij elke werkvorm doen we suggesties van kunstwerken die je online zelf kan opzoeken. Zo kan je bij één werkvorm eindeloos variëren door telkens een nieuw werk te kiezen.
Chillen met kunst is gemaakt door: Linda Eversteijn (DichtbijKunst), Manja Eland en Linda Rosink.
DENKfabriek

In de DENKfabriek los je problemen op. Kom je altijd op school met een geplette boterham of is er in de pauze te weinig ruimte voor alle spelletjes op het schoolplein? Na werksessies in de DENKfabriek heb je nieuwe frisse oplossingen bedacht, getest en gepresenteerd.
Werkend in een groepje lopen leerlingen de verschillende fasen van Design Thinking door. Elke ruimte in de fabriek stelt een fase voor. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij de Persona centraal staat. Je lost een probleem op vanuit degene die het probleem ervaart. Je pluist een probleem helemaal uit tot de kern en van daaruit ga je zoveel mogelijk ideeën opdoen, een goed idee verstopt zich namelijk vaak tussen heel veel slechte. Je kiest een idee waarvan je een prototype maakt, deze test je en presenteer je.
In deze toolbox komen veel talenten tot zijn recht, elke fase vraagt om andere competenties. Elk groepslid mag de baas zijn in één ruimte, leerlingen worden gestimuleerd om daarbij uit te gaan van elkaars talenten.
Deze werkvorm is gemaakt voor kinderen vanaf groep 5. In groep 5 heeft de leekracht een grotere rol in het begeleiden van de fasen, in groep 8 of in het VO kunnen leerlingen zelfstandig in groepjes de fasen doorlopen.
Ook in huis, bijvoorbeeld tijdens feestjes, kan je werken met de DENKfabriek.
De DENKfabriek is gemaakt door Sjoerd Kerssies, Linda Rosink en Manja Eland.

Hero Hall of Fame
JA! Weer eentje van je bucketlist, je komt in onze Hero Hall of Fame.
Iedereen die ons steunt krijgt na afloop van de campagne een animatie opgestuurd waar je jezelf op de één of andere manier in terug zult vinden. Superspannend!

PIONIER!
Beide toolboxen die gemaakt zijn, zijn onderdeel van onze procesgerichte leerlijn PIONIER!. Met deze leerlijn kunnen leerkrachten, zonder expert te zijn én met weinig voorbereidingstijd, goede procesgerichte kunstlessen geven. Met PIONIER! krijgen kinderen de ruimte om hun creativiteit door te ontwikkelen. Van groep 1 tot en met groep 8. Meer weten? Ga naar www.ikpionier.nl
Nieuwste donaties

kijk maar, wat goed is
26-04-2019 17:10Praktisch gericht

Robert Leemkuil
26-04-2019 15:05Of je nu muzikant, bankier, schilder, bakker of sociaal werker bent. Jezelf of een product succesvol ontwikkelen begint bij creativiteit

Een donateur
26-04-2019 03:23Omdat ik vind dat Linda en Manja nog veel mooie creatieve projecten mogen opzetten. dit is een mooie start.