WAAROM 'ANEMOIA' STEUNEN? De film ‘Anemoia’ wordt gemaakt door een kleine crew van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en met een beperkt budget. Daarom zijn alle bijdrages om deze film uiteindelijk te kunnen maken zeer welkom!
Voor het realiseren van deze film zullen we bijvoorbeeld filmapparatuur moeten huren en het benodigde analoog filmmateriaal is erg kostbaar. Het is zo dat voor deze film dit analoge

WAAROM 'ANEMOIA' STEUNEN?
De film ‘Anemoia’ wordt gemaakt door een kleine crew van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en met een beperkt budget. Daarom zijn alle bijdrages om deze film uiteindelijk te kunnen maken zeer welkom!
Voor het realiseren van deze film zullen we bijvoorbeeld filmapparatuur moeten huren en het benodigde analoog filmmateriaal is erg kostbaar. Het is zo dat voor deze film dit analoge materiaal een grote toegevoegde waarde heeft en we staan dan ook te springen om hiermee te werken! De verschillen tussen analoge en digitale opnames worden duidelijk in beeld gebracht en worden op deze manier ook onderdeel van de zoektocht in de film.
Tegenover uw bijdrage aan deze film staan bescheiden tegenprestaties, zoals een klein vintage item óf een iets grotere reward, bijvoorbeeld een nostalgisch kunstwerk: een originele tekening in de reeks ‘Anemoia’, of een werk in beperkte oplage: een ets, een oude druktechniek, allebei gemaakt door kunstenaar Gerda Ten Thije.
De film zal in juni 2019 klaar zijn en vanaf dat moment zullen we de film ook gaan insturen naar filmfestivals. Op dat moment zult u, bij een donatie van € 50,00 of meer, de online première van de film ontvangen!
Ik hoop voor nu ons enthousiasme te hebben gedeeld. Wanneer je ons helpt, landt er binnenkort een ansichtkaartje van ons op uw deurmat!
Hieronder leest u meer over de motivatie om deze film te maken en iets over de film zelf.

MOTIVATIE
ANALOOG & DIGITAAL
Hoeveel in de moderne tijd is digitaal en wat is er nog analoog? We zijn nu bijna altijd bereikbaar, privé en op het werk; wat betekent dat voor de eventuele nostalgische gevoelens die we kunnen ervaren?
Het blijkt uit vele bekende onderzoeken dat nostalgische gevoelens in de moderne tijd intenser en vaker worden beleefd dan voorheen. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en hier begon mijn fascinatie voor het onderwerp en de uiteindelijke film!
Soms waan ik mezelf in een cocon van nostalgie en fantaseer ik over een analoog leven, zonder al te veel digitale apparaten. De gedachte dat je in een analoge wereld rustiger en aandachtiger kan leven, komt op. Maar helaas, het is niet anders: ik ben gewend aan het internet en de gemakken die het oplevert. In een analoge wereld zou ik mezelf wellicht minder goed kunnen redden: ik onthoud bijna geen straatnamen in mijn eigen buurt en kan ook moeilijk, tot niet kaartlezen. Zelfs mijn filmstudie zou ik op een heel andere manier moeten inrichten en deadlines voor opdrachten worden zo goed als onhaalbaar zonder een laptop of computer. Deze complexe wisselwerking, met het gevoel dat we kunnen gaan en staan waar we willen en plekken makkelijk kunnen ontdekken en bereiken, staat soms haaks op het verlangen naar een minder digitaal bestaan.
ANEMOIA & GENERATIE Y
Anemoia betekent: een verlangen naar een tijd of plek die je zelf niet hebt gekend of meegemaakt. Anemoia lijkt, door de komst van het internet, erg makkelijk op te roepen. Foto’s van eeuwen geleden zijn nu zomaar ineens te vinden. Foto’s van onszelf van vroeger halen we ook veel sneller en makkelijker terug: #Throwback.
Waar ik heel nieuwsgierig naar ben is hoe mijn generatie, die voor een groot deel is opgegroeid met de digitalisering, omgaat met deze gevoelens. Dat is ook de reden dat ik enorm enthousiast en gemotiveerd ben geraakt om deze film te maken als afstudeerproject met een kleine crew van medestudenten!
Om het allemaal te kunnen bekostigen zijn we een crowdfundingscampagne begonnen.

DE FILM
Anemoia: een verlangen naar een tijd of plek die je zelf niet hebt gekend of meegemaakt.
Anna (24) is nostalgisch. Niet even, maar de hele dag door. Ze bekijkt het leven dan ook liever door een retro bril. Anna is dit zat en probeert daarom vat te krijgen op haar toestand: met de zelfdiagnose 'anemoia' op zak googled ze haar weg door het internet op zoek naar antwoorden. Ze bezoekt ook haar oma, wiens huis niet lang meer een plek blijft om haar anemoia te stillen. Mede hierdoor is ze gedwongen om andere bijzondere plekken te bezoeken, die haar misschien iets meer over haar nostalgische gevoelens kunnen vertellen.
CREW
Regie & Montage: Pelle Nijburg
Camera: Ward Trommelen
Productie: Jouke Koning
Geluid: Mark Schonagen e.a.
Licht: Rients Pieters e.a.
Muziek: Nootweer Music
Animator: ?

Film can't just be a long line of bliss. There's something we all like about the human struggle.
- David Lynch
Nieuwste donaties

Iemand
20-03-2019 08:28Heb veel sympathie voor dit project en wens Pelle alle succes.

Dorothea
19-03-2019 19:40Uit nostalgie?

Carlo en Daniela van Rooij
10-03-2019 13:04Voor Pelle en haar talenten.