Dit boek bevat unieke beelden van de Nederlandse atoomindustrie en vertelt over de argumenten voor en tegen kernenergie. Help je me dit onafhankelijke journalistieke project uit te geven? Donaties blijven welkom voor een mooier omslag voor het boek.
Met jouw bijdrage maak je het drukken van mijn boek Een Stralend Verleden over de Nederlandse atoomindustrie mogelijk en kun je je verzekeren van een boek. Hierin komen foto's van zes nucleaire
Dit boek bevat unieke beelden van de Nederlandse atoomindustrie en vertelt over de argumenten voor en tegen kernenergie. Help je me dit onafhankelijke journalistieke project uit te geven? Donaties blijven welkom voor een mooier omslag voor het boek.
Met jouw bijdrage maak je het drukken van mijn boek Een Stralend Verleden over de Nederlandse atoomindustrie mogelijk en kun je je verzekeren van een boek. Hierin komen foto's van zes nucleaire bedrijven. Het vertelt over de de geschiedenis van de kernenergie en de teloorgang van de grote belofte die kernenergie ooit was, in het Nederlands en Engels.
Over Rob Huibers, fotojournalist:
Ik fotografeer en schrijf vanuit mijn nieuwsgierigheid, omdat ik graag weet hoe dingen werken en dat wil laten zien. Sinds 1980 voor journalistieke dagbladen en tijdschriften, enkele vakbonden en andere non-profit organisaties. Steeds meer ben ik mijn eigen weg gaan volgen en de verhalen gaan maken die ik belangrijk vind.

Waarom dit boek?
Staande op de bunker met "ons" Nederlandse hoogradioactieve afval in Vlissingen vertelde minister Verhagen eind 2010 dat het kabinet graag vergunningen wilde verlenen voor twee nieuwe kerncentrales. Ik stond tegenover hem. Zijn verhaal maakte me nieuwsgierig. Waarom was hij zo enthousiast over kernenergie en zo tevreden over de opslag van radioactief afval bij COVRA?
Er zijn veel verhalen over kernenergie: over de onvoorstelbare hoeveelheid energie in een verbazingwekkend klein beetje materie, over de dodelijke straling, over de grote ongelukken, zoals Tsjernobyl en Harrisburg, over het eeuwig radioactieve kernafval, over de grote demonstraties van tegenstanders. En niet te vergeten over de atoombom, die nog altijd op vele plaatsen gereed is voor gebruik.
Ik vroeg me af wat er waar is van die verhalen en besloot om de Nederlandse atoomindustrie te gaan fotograferen en erover te gaan lezen. Een half jaar later was ik bij zes nucleaire bedrijven binnen geweest en had ik me verdiept in de geschiedenis en de werking van radioactiviteit en kernenergie. Ondertussen had de wereld gezien hoe in Fukushima, Japan het onvoorstelbare opnieuw was gebeurd: drie door kernsmeltingen en ontploffingen vernietigde kernreactoren en meer dan 100.000 mensen onmiddellijk van huis en haard beroofd. De nieuwe kernreactoren in Nederland waren van de baan.
Mijn boek was ook even van de baan. Als er geen debat zou komen over nieuwe kerncentrales had het niet veel zin om daar een bijdrage voor te maken.

Deze crowdfundingsactie
Sinds kort praten invloedrijke politici en opiniemakers opnieuw over kernenergie als duurzame energiebron. Het idee dat kernenergie een serieuze manier van energieopwekking is, lijkt onuitroeibaar. Nieuwe generaties hebben kennis nodig om zich een oordeel te vormen.
Daarom heb ik besloten om Een Stralend Verleden alsnog uit te geven. In mijn boek laat ik zien hoe de atoomindustrie er van binnen uitziet en schrijf ik over de mythes rond kernenergie, de beloftes over de veiligheid en de duurzaamheid, de onoplosbare problemen.
Help je mee om Een Stralend Verleden te voltooien? Ik heb ongeveer 7500 euro nodig om het te laten drukken en uit te geven. Als je een donatie doet kun je je meteen verzekeren van een exemplaar van het boek.
Radio 1 programma Nieuws & Co besteedde op 3 mei aandacht aan voordekunst en de campagne voor Een Stralend Verleden.
Wil je het horen? Kies 17-18:00 uur en schuif de balk naar 42 minuten: https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/uitzendingen/640191-2019-05-02

Een Stralend Verleden, oplage 1000, formaat 30 x 30 cm, ±44 pagina's, harde kaft, ingenaaid.

Voor de 20 x 30 print kunt u kiezen uit de beelden hierboven (van links naar rechts):
A. De opslag van laagradioactief afval van COVRA in Vlissingen fungeert ook als kunstdepot.
B. De kern van de atoomreactor in Petten.

Voor de 30 x 40 museale prints kunt u kiezen uit de beelden hierboven (van linksboven met de klok mee):
- De kern van de kernreactor van TU Delft.
- Ultracentrifuges bij Urenco in Almelo. Dit is een van de weinige foto's van deze installatie, ik kan geen andere vinden).
- De reactorhal van Kerncentrale Borssele, met een groep technici, bezig aan een cursus splijtstofstaven verwisselen.
Nieuwste donaties

Matthijs Spek
7-05-2019 20:39Een belangrijk geluid is dit!

Een donateur
6-05-2019 16:04Beeld zegt vaak zoveel meer als het niet beweegt.

Marc
6-05-2019 11:58Zeer goed initiatief om te herinneren aan alle gigantische risico's en eeuwige nalatenschap van het opwekken van atoomenergie. Dank!