Help de noordentree aan een passend gezicht! Met deze crowdfunding wil ik een deel van het mechaniek voor de aandrijving en de constructie van de deur financieren.
Een deur. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar ik vind het een ontzettend interessant object. Ik ben Pien, ontwerper, en ik ben bezig met het ontwerp voor de noordentree van de LocHal. De LocHal is de oude Locomotiefhal en was onderdeel van
Help de noordentree aan een passend gezicht!
Met deze crowdfunding wil ik een deel van het mechaniek voor de aandrijving en de constructie van de deur financieren.
Een deur. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar ik vind het een ontzettend interessant object. Ik ben Pien, ontwerper, en ik ben bezig met het ontwerp voor de noordentree van de LocHal. De LocHal is de oude Locomotiefhal en was onderdeel van de NS-Hoofdwerkplaats in de Spoorzone in Tilburg (http://www.lochal.nl). De deur in deze entree, zal in vorm en beweging de rijke historie van de LocHal representeren, maar kan ook, middels deze crowdfundcampagne, voor een deel (of eigenlijk heel veel kleine deeltjes) geadopteerd worden door iedereen die zich verbonden voelt met de LocHal.

Over mijn werk
In mijn werk (www.piendenhollander.com) ben ik me de laatste paar jaren steeds meer gaan verdiepen in 'transities'. Wat me mateloos fascineert is onze drang alles onder te brengen in groepen. Zo werken onze hersenen nu eenmaal. Ergens is dat ook wel logisch, want de wereld is chaotisch en zo creëren we een heel klein beetje orde in de chaos, wat ons enigszins in staat stelt zaken te begrijpen. Echter, wat we hierdoor vaak vergeten, is de (inhoud van de) ruimte tussen die groepen. Dit kan tijd zijn, dit kunnen objecten zijn, maar ook mensen. Wat ik in mijn werk probeer te doen is deze transitie of tussenruimte zichtbaar / voelbaar maken.
Het ontwerp in de LocHal
In april 2018 heb ik me aangemeld voor het workshoptraject en talentontwikkelingsprogramma ‘De Kunstopdracht’ van (toen nog) bkkc. Hieruit volgde een voorstel voor het ontwerp voor de noordentree van de LocHal en heeft de Stuurgroep gebruikers LocHal me gevraagd om het schetsontwerp uit te werken:
De noordentree is een open hal en daarmee is het de ruimte tussen de LocHal en de buitenwereld in. Het is als het ware de verbinding, en daarmee bijna geen opzichzelfstaande ruimte: het is de tussenruimte. Deze ‘verbinding’ is niet alleen terug te vinden in de fysieke ruimte, maar ook in de betekenis van het gebouw, de functies die het heeft vervuld en gaat vervullen en de rol die het heeft gespeeld en zal blijven spelen bij het verbinden van mensen.
Een harde eis voor het ontwerp is dat de entree een afsluitbare deur moet krijgen, maar een deur is altijd een scheiding tussen twee ruimtes. Essentieel in het ontwerp is daarmee het creëren van een 3 dimensionale ruimte uit een 2 dimensionaal vlak. De deur moet dus altijd in transitie zijn om deze transitie van scheidingswand naar steeds veranderende ruimte voelbaar te maken.

Inspiratie voor het ontwerp komt rechtstreeks uit de archieven. Ik vond het belangrijk de industriële geschiedenis van het gebouw te combineren met de culturele invulling die het nu krijgt. De deur is ontworpen naar het evenbeeld van oude foto’s van zwevende locomotieven. In de hal zal een kraan worden geïnstalleerd van Kone Cranes (bekend van de reeds aanwezige kranen) en hieraan hangt een plaat staal. De plaat staal wordt gedurende de dag door de kraan verplaatst. De beweging is zo langzaam, dat hij nauwelijks zichtbaar is. Hij gaat eerst naar achteren, en komt dan langzaam weer terug. Terwijl hij deze beweging maakt, draait hij een halve slag. De deur is dus altijd ‘in transitie’ en is hierdoor gedurende openingstijd juist onderdeel van ‘de verbinding’ in plaats van een afscheiding tussen twee ruimtes.


Waarom uw bijdrage nodig is
Dit industriële monument met haar nieuwe, culturele identiteit vraagt om een bijzondere entree die de invloedrijke historie van de LocHal representeert en bezoekers welkom heet in een gebouw waar verbinding centraal staat. Dankzij de ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadslab CuPuDo, Seats2Meet, Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc en Kone Cranes is een groot deel van de financiering rond. Maar ik ben er nog niet. Voor de realisatie van mijn ontwerp heb ik uw hulp nodig! Met deze crowdfunding wil ik een deel van het mechaniek voor de aandrijving en de constructie van de deur financieren.
Daarnaast is dit mijn eerste werk in de openbare ruimte en daarmee dus een unieke kans om mezelf verder te kunnen ontwikkelen als ontwerper en zichtbaar te worden. Dus uw bijdrage helpt, naast het daadwerkelijk kunnen realiseren van het werk, ook mij als jonge ontwerper een beetje op weg!
What’s in it for you?
De LocHal heeft een verbindende rol vervuld in het verleden en zal dat met haar nieuwe functie blijven doen. Iedereen die zich op welke manier dan ook verbonden voelt met de LocHal of met dit ontwerp, kan een stukje van de deur adopteren. Daardoor ontstaat er een denkbeeldig netwerk tussen al deze mensen (zoals de LocHal dat altijd al heeft gedaan).*
Bovendien stelt Seats2meet voor deze campagne de glazen zaal en diverse andere zalen ter beschikking! Een geweldige kans om zowel dit project te steunen, maar ook meteen van de bijzondere faciliteiten van Seats2Meet in de LocHal te genieten (en even in de noordentree te kijken natuurlijk!)
*De grootte van het geadopteerde stukje staal is afhankelijk van de grootte van uw bijdrage. U krijgt een certificaat met daarop onder andere de precieze plek van het geadopteerde stuk.
Nieuwste donaties

Rinske Stelwagen
1-02-2019 16:09Mooi om bij te kunnen dragen

Een donateur
29-01-2019 08:19voor de kunst

HippeShit013
28-01-2019 18:441) Als Tilburgse Kunstenaar steun ik graag dit initiatief. 2) 2jr geleden ben ik in deze hal getrouwd en zijn onze trouwfoto’s hier gemaakt.