Halllo! Ik crowdfund voor het kunnen drukken van mijn fotoboek over het Arnhemse Rijnwijk. Een wijk waarvan al in 2004 is aangekondigd dat het gesloopt gaat worden. Er wonen inmiddels nog maar 13 gezinnen. Zij wachten af. Ik ben ongeveer een jaar in deze wijk ondergedompeld geweest omdat ik juist geïnteresseerd ben in dingen die afwijken van de normale orde in ons land. De wijk wordt in Arnhem gezien als een soort

Halllo! Ik crowdfund voor het kunnen drukken van mijn fotoboek over het Arnhemse Rijnwijk. Een wijk waarvan al in 2004 is aangekondigd dat het gesloopt gaat worden. Er wonen inmiddels nog maar 13 gezinnen. Zij wachten af. Ik ben ongeveer een jaar in deze wijk ondergedompeld geweest omdat ik juist geïnteresseerd ben in dingen die afwijken van de normale orde in ons land. De wijk wordt in Arnhem gezien als een soort vrijstaat.
“Toen Ronnie vijftien was overleden kort na elkaar zijn beide ouders. Ronnie besloot het niet tegen de woningcorporatie te vertellen. Hij bleef samen met zijn broertje in het huis wonen. De jongens overleefden met hulp van de buren. Als ze kattenkwaad uithaalden werden ze gecorrigeerd; de was werd gedaan en voor het eten werd gezorgd.”

'Over kansen, verwachtingen en een vergissingsbombardement'
Rijnwijk is gebouwd in de roaring twenties van de vorige eeuw. Een tijd van economische groei en kansen. Arbeiders gingen dicht bij de bedrijven wonen die zich vlak langs de Rijn vestigden. Het was aanvankelijk een wijk met zgn. krotwoningen. Het toenmalige gemeentebestuur wilde het wat netter hebben en bouwde er een poort omheen, een pleintje en ca 80. huizen.
In de oorlog is een deel van de wijk vernietigd door een vergissingsbombardement.

"Paulien Krikke zat hier op de bank een sigaretje te roken"
Rijnwijk heeft door de tijd heen diverse bijnamen gekregen. Van prachtwijk tot kanswijk en van Vogelaar buurt tot no-go area.Diverse burgemeesters en wethouders zijn op bezoek geweest, alsook ministers Kamp (destijds Minister van Economische Zaken) en Vogelaar (destijds Minister voor Wonen, Wijken en Integratie).
De Arnhemse Burgemeester Paulien Krikke, nu burgemeester van Den Haag, kwam wel eens bij Hennie en Henny op de bank zitten om een sigaretje te roken.
Op een dag kwam Max Westerman van RTL filmen in de wijk. De geboren Arnhemmer startte een serie programma’s over de verhouding tussen het Nederlandse en Amerikaanse leven. Wat precies de bedoeling was weet Hennie niet precies meer. Wel herinnert hij zich dat Westerman op de bank neerplofte en met een gulle lach vroeg of hij een biertje uit de koelkast mocht pakken.
De opnames zijn uiteindelijk gebruikt voor het programma Westermans Nieuwe Wereld. Je ziet op de beelden het Rijnwijk medio2008 met een ruzie over een bijtende hond. Het lijkt te escaleren tussen de bewoners. Dit is het beeld van de wijk dat je veel ziet in de media: rauw, direct en volks. Het is het beeld van getatoeëerde mannen die, met ontblote bovenlijven, duidelijk maken waar het omgaat en wie de baas is. De mensen die op de video van Westerman staan heb ik beter leren kennen en gefotografeerd. Ik herken de directheid maar ik heb ook vooral veel andere lagen gezien. Met name eerlijkheid en warm contact zijn me bijgebleven.



Nieuwste donaties

Daniella
2-03-2019 15:30Omdat ik je foto's had gezien op de afstudeerexpositie van de foto academie. Omdat ik al lang in Arnhem woon en van deze stad houd.

Martin Hogeboom
2-03-2019 08:48Prachtige beelden en mooie menselijke verhalen, ik ben erg benieuwd naar het resultaat, Succes Erik!

Baak
1-03-2019 11:29prachtig boek van een topfotograaf