Een tijdreis naar het Dordrecht van 1618
Ben je gek op erfgoed? Doe dan mee! Hoe mooi is het om in het Dordrecht van 400 jaar terug rond te lopen? Bezoek de ‘hotspots’ van Synode 5D waar je 360˚ rond kan kijken in de virtuele 3D omgeving.
3D reconstructie
Synode Precies 400 jaar geleden was Dordrecht een half jaar lang het middelpunt van Europa.
Een tijdreis naar het Dordrecht van 1618
Ben je gek op erfgoed? Doe dan mee! Hoe mooi is het om in het Dordrecht van 400 jaar terug rond te lopen? Bezoek de ‘hotspots’ van Synode 5D waar je 360˚ rond kan kijken in de virtuele 3D omgeving.

3D reconstructie
Synode
Precies 400 jaar geleden was Dordrecht een half jaar lang het middelpunt van Europa. Van november 1618 t/m mei 1619 kwamen meer dan 100 predikanten, professoren en politici in Dordrecht bijeen tijdens de beroemde Synode van Dordt, de grote internationale protestantse kerkvergadering. De Synode van Dordrecht had grote betekenis voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek.
Digitaal platform en app
Synode 5D is een hoog realistische 3D virtuele reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht ten tijde van de Synode. De plekken liggen aan de route die de Synodegangers liepen van de toegang tot de stad naar de vergaderlocatie, dus van de Groothoofdspoort naar de Kloveniersdoelen.
Thuis vanachter de pc via het digitale platform www.synode5d.nl, of ter plekke met de app Synode5D (iOS en Android), heeft de gebruiker via een plattegrond toegang tot de 3D omgeving, waar 360˚rond kan worden gekeken. De gebruiker kan zelfstandig rondlopen in 1618. Hoewel het stratenpatroon nog deels intact is, en een aantal gevels nog altijd staat, is de stad in vier eeuwen toch sterk veranderd. Een verrassende wereld zal zich ontvouwen!
Synode5D is ontwikkeld in het kader van de herdenking van 400 jaar Synode: Ode aan de Synode.

Historische informatie
Is rondlopen in het verleden al fascinerend, de virtuele omgeving biedt daarnaast ook toegang tot achterliggende informatie. De poorten en gevels binnen de digitale ruimte bieden toegang tot informatie over religie, kunst, architectuur, politiek, handel en het dagelijks leven. Uiteraard komt ook ‘het verhaal’ van de Synode aan bod: de deelnemers, gebeurtenissen en discussies. De historische correctheid en uitgebreide informatievoorziening is daarbij ongekend. Synode 5D wil zo toegang bieden tot een breed scala aan gebruikers: van kinderen en dagjesmensen tot experts.
Winter van 1618/19
Op relevante plekken verschijnen tags met informatie over gevels, monumenten, gebeurtenissen en bewoners. Bij interesse kan worden doorgeklikt naar diepere informatielagen met achterliggende thema’s. Er zijn verhalen speciaal voor kinderen, en bezoekers kunnen van tevoren een thema naar keuze invoeren, om zo een ‘tour’ uit te zetten. Het verhaal achter de zichtbare stad wordt zo ontsloten: de vijfde dimensie. Het is een interactieve bezoekersgids, encyclopedie en educatie-middel ineen. Het interactieve karakter van de reconstructie van de historische stad is uniek.

Ambassadeur
Ambassadeur van Synode 5D is Maarten van Rossem, 's lands bekendste historicus en liefhebber van Dordrecht. In een aflevering van Hier zijn de van Rossems bezoekt Maarten samen met zijn zus en broer Dordrecht. De van Rossems vinden Dordrecht misschien wel één van de meest onderschatte steden van Nederland. De stad is prachtig gelegen aan het water en het barst er van de historische plekken.

Doneren
Ben je gek op historie en Dordrecht, doe dan nu mee! Met jouw bijdrage wordt het mogelijk om in 2020 als Dordrecht 800 jaar bestaat, nog veel meer plekken in het oude Dordrecht te bezoeken. Doneren is al mogelijk vanaf 18 euro. Je krijgt daarvoor een begeleide wandeling langs de route van Synode 5D door historicus en initiatiefnemer Theo Pronk!
Meer informatie: www.stichtingverborgenstad.nl
Nieuwste donaties

Iemand
16-01-2019 08:52Ik heb het voorrecht te mogen wonen in de oude binnenstad en geniet elke dag weer van de gebouwen en de sfeer van dit historisch centrum

Afke
15-01-2019 21:27Mooi initiatief wat een financiële ruggensteun goed kan gebruiken

Een donateur
8-01-2019 09:13mooi streven