Doe jij al wat je kunt doen? Met mijn nier redde ik een leven
Je vindt me op Voordekunst omdat ik geld wil inzamelen om mijn boek te kunnen uitgeven. Niet zomaar een boek maar een boek over nierdonatie bij leven; mijn nier, mijn verhaal. Met jouw bijdrage help je mee om het belang van nierdonatie bij leven onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen
Doe jij al wat je kunt doen?
Met mijn nier redde ik een leven
Je vindt me op Voordekunst omdat ik geld wil inzamelen om mijn boek te kunnen uitgeven. Niet zomaar een boek maar een boek over nierdonatie bij leven; mijn nier, mijn verhaal. Met jouw bijdrage help je mee om het belang van nierdonatie bij leven onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen we kunnen bereiken, hoe meer mensen kunnen lezen dat het mogelijk is om je nier te doneren bij leven, ook niet-anoniem. Ik heb al gedaan wat ik kon doen en daarmee heb ik niet alleen de vader maar ook het gezin kunnen helpen.

Vrijwillig doneren bij leven
Een nier bij leven aanbieden aan een onbekende die jezelf uitkiest, kon en mocht niet in Nederland. Maar ik wilde zelf bepalen wie een van mijn nieren kreeg en als eerste in ons land bood ik mijn nier aan via de media. Ik zocht een vader of moeder voor mijn nier omdat ik een heel gezin vrijheid wilde schenken. Met die wens ondervond ik flinke weerstand in de medische wereld, omdat ik niet anoniem wilde doneren, dat zou onethisch zijn.
Intussen zijn de regels in de acht academische ziekenhuizen aangepast en zijn donoren en ontvangers die elkaar via bijvoorbeeld Facebook hebben gevonden, wél samen welkom in het ziekenhuis.
Wist je dat…
· meer dan tweeduizend mensen in ons land op zoek zijn naar een nieuwe nier?
· ruim zeshonderd mensen van hen dialyseren en op de wachtlijst staan voor een nieuwe nier van een overledene of anonieme levende donor?
· zij gemiddeld na vier jaar pas aan de beurt zijn en dat het dan vaak te laat is?
· iedere week twee tot drie mensen overlijden voor wie een nieuwe nier niet tijdig beschikbaar kwam?
De grootste groep ‘zoekers’ dialyseert nog niet. Zij hebben al wel de opdracht van hun specialist gekregen om ‘alvast uit te kijken naar iemand die een nier wil missen.’ Ga er maar aanstaan, meestal flink ziek en doodmoe en dan zélf een nierdonor gaan zoeken…
Wie wil de nier van Louis?
Mijn boek gaat over nierdonatie bij leven. Zelf heb ik niet-anoniem een nier geschonken aan een andere vader. Aan de hand van onze gezamenlijke reis, want dat werd het, beschrijf ik het gehele traject. Zo lees je wat er allemaal bij een niertransplantatie komt kijken, wat je er als donor voor over moet hebben en wat het je oplevert in níet-materiële zin. Het begon bij Razia, aan wie ik na haar oproep op Facebook mijn nier had willen geven. We waren helaas geen match. Uiteindelijk ging mijn nier naar Ed. ‘Ed voor en Ed na’ komen beiden uitgebreid aan het woord, De mensen van de Stichting Doneren en Transplanteren doen hun zegje en het transplantatiecentrum beschrijft de laatste ontwikkelingen. Ook vertelt Vincent, een van de deelnemers aan De Grote Donorshow die ik leerde kennen gedurende het donortraject, zijn verhaal.
Voor wie is het boek?
‘Wie wil de nier van Louis?’ geeft een oprecht en compleet beeld van wat er allemaal komt kijken bij een nierdonatie bij leven. Voor zowel de donor als de ontvanger. Ik schreef het voor mensen die overwegen om een ander een nier te schenken, maar ook voor degenen die een nieuwe nier nodig hebben.

Met jullie steun kunnen we veel bereiken
Mijn wens is dat veel meer mensen mijn voorbeeld zullen volgen en tijdens hun leven een van hun nieren afstaan, anoniem of niet, aan een familielid, bekende of onbekende. Het is het ultieme cadeau dat je een medemens kunt schenken.
(De titel: Wie wilde nier van Louis is nog een werktitel)
Nieuwste donaties

Anneke en Peter
27-10-2018 20:33Gewoon omdat het heel goed voelt!!

Tonny en Elly Kaal
27-10-2018 18:57Ik ben zelf ervaringsdeskundige.

Lennart
27-10-2018 11:37Mijn zwager heeft mij in 2017 een nier gedoneerd omdat ik een nier nodig had.