Het Weverijmuseum Geldrop - Herinrichting voor de toekomst!
Graag nemen we u mee naar Geldrop waar zich het prachtige Weverijmuseum bevindt. Het Weverijmuseum Geldrop, een in zijn soort uniek museum, dat de herinnering aan Geldrop als belangrijke textielstad in de 19e en 20e eeuw daadwerkelijk tot leven brengt. Dit begint al met het gebouw waarin het museum is gehuisvest: een markant fabrieksgebouw bij de Kleine Dommel, waarin vroeger de "Wollenstoffenfabriek
Het Weverijmuseum Geldrop - Herinrichting voor de toekomst!
Graag nemen we u mee naar Geldrop waar zich het prachtige Weverijmuseum bevindt. Het Weverijmuseum Geldrop, een in zijn soort uniek museum, dat de herinnering aan Geldrop als belangrijke textielstad in de 19e en 20e eeuw daadwerkelijk tot leven brengt. Dit begint al met het gebouw waarin het museum is gehuisvest: een markant fabrieksgebouw bij de Kleine Dommel, waarin vroeger de "Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon'' was gevestigd. Het wordt nog versterkt als u het museum binnen gaat. Een en al bedrijvigheid. De weefgetouwen, vaak wonderen van techniek, staan volop te kletteren zoals dat bij de wevers heet en worden bediend door enthousiaste vrijwilligers die vroeger als wever actief waren of anderszins betrokken waren bij de textielindustrie.
Het Weverijmuseum heeft uw hulp nodig!
Het Weverijmuseum wil klaar zijn voor de toekomst en er staat een grote herinrichting gepland!
Om het voor bezoekers nog aantrekkelijker te maken hebben we iets unieks ontwikkeld:
Een pronkstuk van het nieuwe museum is De Techniekwand. Een beleving voor jong en oud! Lees verderop meer over deze spectaculaire attractie!
Om deze Techniekwand mogelijk te maken willen we samen met u de benodigde €33.000 euro ophalen. Hiermee bieden we onze bezoekers een hedendaagse, moderne attractie en is het Weverijmuseum klaar voor de toekomst!

Geschiedenis Weverijmuseum
In 2000 is het museum verhuist naar een monumentaal fabrieksgebouw (het gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst) aan de Molen straat in Geldrop, gebouwd over een zij arm van de Kleine Dommel.
Op deze plaats is sinds de Middeleeuwen een watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als vol(was)-molen in gebruik was. Deze kwam in handen van de fabrikanten familie van den Heuvel, die een fabriek begon onder de naam: 'Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon". Deze naam staat nog op de gevel van het gebouw. In 1874 werd een nieuw waterrad gebouwd om de spinnerijaan te drijven. Ook een weverij en een ververij werden gebouwd.
Het bedrijf breidde uit tot 400 medewerkers, maar vanaf 1960 ging het in neerwaartse richting en reeds in 1981 kwam de productie voorgoed tot stilstand. De oude fabriek werd verbouwd tot Cultureel Centrum, en het weverijmuseum werd in 2000 gevestigd in de oude spinnerij, die uit 1908 dateert.
Het kenmerkende van ons museum is dat de oude machines nog in bedrijf zijn, ze 'werken'. Dit is museaal gezien een vrij unieke positie voor een museum!

Toekomst: Herinrichting Weverijmuseum
In het ruim 30 jarige bestaan van het Weverijmuseum is een unieke collectie werkende weefgetouwen en weefmachines opgebouwd. Vrijwilligers, merendeels oud wevers, bedienen deze getouwen en machines en verzorgen boeiende rondleidingen. Echter, gezien de ontwikkelingen in onze maatschappij, willen wij een moderne en unieke beleving gaan bieden waarin de bezoeker zelf op pad gaat om, middels interactieve presentatiemiddelen, de individuele behoefte te vervullen. De mens en de geschiedenis van het weven komt hierbij meer centraal te staan.
Inspelend op deze ontwikkelingen zal in de nieuwe museum opzet de bezoeker op grond van leeftijd of interesse, zelf zijn of haar weg in het museum kunnen vinden.
Daarbij doet de bezoeker kennis op over het gebouw, over allerlei aspecten verbonden aan het weven en de daarbij behorende getouwen en machines. Ook de ontwikkeling van de weefindustrie in Nederland en de rol die de textielindustrie in Geldrop-Mierlo in de regio heeft gespeeld, wordt meegenomen.

De hogere eisen van bezoekers, de toegenomen vrije tijd, de kinderen die in het digitale tijdperk leven: een greep uit de argumenten die naast de interne ontwikkelingen van het museum een aanleiding vormen om het Weverijmuseum in een nieuw jasje te willen steken. Bezoekers willen actief ervaren hoe het was om in de oorverdovende weefindustrie te werken. Het uitgangspunt voor het concept is de beleving van een weverij van weleer en de mens achter de textielindustrie. In hal 2 kan de bezoeker in het theater bijna lijfelijk de stampende machines voelen en komen de verschillende ambachten tot leven. Te beginnen met de familie van de Heuvel met daarnaast de diverse disciplines in het weversvak, verbeeld door vijf historische hoofdpersonen die aan de hand van foto/film, tekst en geluidsfragmenten vertellen hoe het er in de textielindustrie aan toe ging.
De Techniekwand - Techniek door de eeuwen heen

Een pronkstuk van het nieuwe museum is De Techniekwand. Een beleving voor jong en oud!
Op zoek naar de ontwikkeling van een bepaalde techniek en in welk jaar dat was? Dat kan. Op een 4 x 14 meter grote wand staan tientallen foto’s, teksten en jaartallen die samen de ontwikkeling laten zien van de machinetechniek. De vertelling door middel van de vele cartoons maken het voor de bezoeker erg aantrekkelijk om te blijven zoeken naar jaartal en techniek. Deze wand is interactief door middel van
joysticks te bedienen, waarbij een virtuele schietspoel langs de tijdlijn loopt.
We hebben je hulp nodig!
Een groot deel van de funding voor de totale herinrichting hebben we al reeds opgehaald door verschillende partijen zoals Stichting Vrienden van het Weverijmuseum, diverse sponsoren en Gemeente Geldrop. Echter willen we graag uw hulp om de bouw van de Techniekwand mogelijk te maken!
De kosten voor deze spectaculaire attractie zijn geraamd op 33.000 euro.
Help je mee om het museum helemaal toekomst bestendig te maken?
Nieuwste donaties

Een donateur
9-01-2018 11:20Om de historie van dit gebied blijven vorm te laten geven

Een donateur
15-12-2017 13:08voor de 2 toegangskaarten

Een donateur
13-12-2017 12:53zo maar