Een theatrale verbeelding van de relatie tussen een depressieve moeder en haar dochter.
Moederskind
Begin volgend jaar komt Stichting Honingvos met de nieuwe theaterproductie Moederskind. De voorstelling gaat over Kopp-Kinderen. Dit zijn kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problemen. We werken met jong talent en we hebben een samenwerking gezocht met de GGZ.
Moederskind is een theatrale verbeelding van de relatie tussen een
Een theatrale verbeelding van de relatie tussen een depressieve moeder en haar dochter.
Moederskind
Begin volgend jaar komt Stichting Honingvos met de nieuwe theaterproductie Moederskind. De voorstelling gaat over Kopp-Kinderen. Dit zijn kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problemen. We werken met jong talent en we hebben een samenwerking gezocht met de GGZ.
Moederskind is een theatrale verbeelding van de relatie tussen een dochter en haar depressieve moeder. Het stuk biedt een kijk op parentificatie, waarbij de rollen zijn omgedraaid en het kind voor de ouder zorgt. De toeschouwer wordt meegenomen in de gezinssituatie en krijgt zo inzicht in de dynamiek die tussen de ouder en het kind speelt.
We gebruikende verbeeldingskracht van theater om dit thema en de invloed hiervan op kinderen onder de aandacht te brengen.
Waar besteden we het geld aan?
Het geld wordt besteed aan het realiseren van het decor. De reuzenpoppen (zie kopje: over de voorstelling) worden speciaal voor de voorstelling ontworpen en gemaakt. Daarnaast maken we kosten voor de huur van een theaterzaal en repetitieruimte. Om dit te realiseren hebben we uw steun hard nodig!
Relevantie
Eén op de vijf kinderen in Nederland (577.000 kinderen) heeft een ouder die een psychische aandoening heeft. Deze kinderen hebben anderhalf keer zo´n grote kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen.
Uit onderzoek (Trimbos-instituut) blijkt dat preventiemaatregelen effectief zijn voor kinderen van ouders met psychische problemen. Hiermee wordt de kans kleiner dat ze zelf ook problemen krijgen.
Voor de buitenwereld is deze gezinsproblematiek niet altijd zichtbaar. Voor de ouder en het kind is het vaak met schaamte omkleed, waardoor het probleem niet altijd wordt gesignaleerd of onderkend.
Moederskind biedt herkenning aan (volwassen geworden) KOPP-kinderen en verlaagt hiermee de drempel erover te praten.
Door inzicht te geven in dit thema leveren we een bijdrage aan de signalering en preventie.
We hopen met dit project een breed publiek te bereiken, omdat het impact heeft op veel levens.
Theater spreekt de emotie en de verbeelding aan en nodigt uit tot het stellen van vragen. Zo willen we begrip creëren zodat vooroordelen beslecht kunnen worden en stigma´s en taboes doorbroken.
Er worden workshops en voorlichting gegeven rondom de productie met onze samenwerkingspartners. Petri Bontje, actrice en ervaringsdeskundige, doet dit ten behoeve van volwassen KOPP-kinderen binnen de organisatie Labyrint-in-Perspectief. Ook zal zij voor Moederskind workshops verzorgen.
Over de voorstelling
Het stuk speelt zich af in twee tijden:
- de dagen voor haar tiende verjaardag waar het kind zich bijzonder op verheugt
- de dag waarop de dochter inmiddels zeventien is en de moeder een jurk naait voor haar eindexamengala
Beide momenten wisselen elkaar af en spelen door elkaar op het toneel.
De rol van het kind wordt vertolkt door Tule Voshol (10). Actrice Petri Bontje speelt de moeder, Nina van Tongeren (17) de dochter, bijgestaan door haar alter-ego, gespeeld door Nikki Ekas (17).
Dit alter-ego wil dat de dochter terug gaat in de tijd om het drama onder ogen te zien dat zich afspeelde op haar tiende verjaardag.
Dochter besluit om de confrontatie aan te gaan met haar verleden.
In deze herinnering spelen de twee 17-jarigen vadertje en moedertje met podiumvullende poppen. Het jarige kind staat tussen de reuzenmama en papa in. Vaderpop zet zijn dochtertje voor een onmogelijke keuze: die tussen haar vader en haar moeder. Uit angst dat moeder te gronde zal gaan als zij met vader meegaat, besluit het meisje bij haar moeder te blijven. Vader vertrekt voorgoed uit het gezin. Moeder klampt zich in haar hulpeloosheid vast aan de dochter, die de plaatsvervangende partner wordt.
Nu zij zeventien is staat zij opnieuw op een keerpunt in haar leven. De jurk mislukt. Moeders emoties escaleren en bewegen zich tussen haat en liefde voor haar dochter.
De behoefte van de dochter om zich los te maken wordt steeds meer voelbaar. Eveneens als het gevaar daarvan. Kunnen ze zonder elkaar? Kan moeder haar dochter, die ze nodig heeft, van wie ze houdt, laten gaan en haar eigen leven laten leiden? Kan de dochter haar moeder, van wie ze houdt en die haar nodig heeft in de steek laten?
Of houdt zij vol moeder te willen redden uit haar psychische nood?

Over de makers
We werken niet alleen voor, maar ook met de doelgroep. De theatertekst is geschreven door een zeventienjarige ervaringsdeskundige en ook enkele van de acteurs en de regisseur zijn allen ervaringsdeskundigen.
Moederskind is geschreven in samenwerking met Stichting Honingvos door Nina van Tongeren (17).
Ellen Honings is dramatherapeut en regisseur. Ze heeft gewerkt met KOPP-kinderen en gezinnen binnen de GGZ.
De spelers:
- Petri Bontje (1967) deed kunstacademie en toneelschool en is werkzaam als (rollenspel)acteur, trainer en coach.
Daarnaast is zij gespreksleider en voorlichter bij Labyrint-in-Perspectief t.b.v. volwassen KOPP-kinderen.
- Nina van Tongeren en Nikki Ekas (17), scholieren aan Stedelijk Dalton Lyceum, gymnasium,werkten al aan verscheidene producties en hebben jaren speelervaring.
- Tule Voshol (10), basisschool

Praktisch
6 en 7 januari:
Theaterzaal, gebouw de Munt
Munt 5, 3311 EG Dordrecht
13 en 14 januari:
Theater´t Kapelletje, Rotterdam
V.d. Sluijsstraat 176, 3033 SR Rotterdam
Nieuwste donaties

Paul de Jong
3-11-2017 20:45Ik ken Ellen en Nina van een eerdere productie en weet hoe goed Ellen is als regisseur en hoe goed Nina als actrice! En schrijfster!

Wil de Kruif
1-11-2017 20:51Om het mooie project van Nina te steunen

Frits Baarda
1-11-2017 20:37Ik geloof in jullie en vooral jou, Ellen. Je hebt nu je streefbedrag. Aan den slag!