Boek: Autisme in andere culturen
Mijn naam is Birsen en ik heb autisme. Sinds 2008 zet ik mij in om autisme bekend te maken door boeken te schrijven, presentaties te geven en documentaires te maken. Een van de onderwerpen waar ik mij al lang mee bezighoud, is autisme in andere culturen. Ik was benieuwd naar de bekendheid en beleving van autisme in andere culturen en heb uit eigen initiatief en interesse

Boek: Autisme in andere culturen
Mijn naam is Birsen en ik heb autisme. Sinds 2008 zet ik mij in om autisme bekend te maken door boeken te schrijven, presentaties te geven en documentaires te maken. Een van de onderwerpen waar ik mij al lang mee bezighoud, is autisme in andere culturen. Ik was benieuwd naar de bekendheid en beleving van autisme in andere culturen en heb uit eigen initiatief en interesse een onderzoek gestart. Mijn Nederlandse-Turkse afkomst speelde hier zeker een rol in.
Ik was vooraf hartstikke nieuwsgierig of ik wel mensen zou kunnen vinden die mijn vragenlijst gingen invullen! Uiteindelijk hebben 31 mensen van 25 verschillende culturen mijn vragenlijsten ingevuld. Een heel mooi aantal, aangezien het erg moeilijk is om hen te bereiken!

Is autisme bekender in de ene cultuur dan de andere? O.a. op die vraag ga ik in. Wel wilde ik alvast met u een citaat delen van een Bosnische respondent die mee heeft gedaan aan het onderzoek:
“Een groot deel van mijn familie weet niet van mijn diagnose af. Ze zouden dit absoluut niet begrijpen want waarschijnlijk hebben ze er slechts ooit iets vaags over gehoord en hebben geen kennis ervan of begrip voor deze neurologische aandoening. Juist omdat ik bang was door hen niet begrepen te worden heb ik de waarheid voor mijzelf gehouden. Met de familie die nog in Bosnië woont heb ik contact via ansichtkaarten, brieven, foto’s en voornamelijk Facebook. Ze zijn tot op zekere hoogte bekend met mijn leven en wat ik doe, maar de details heb ik achter gehouden omdat ik bang was voor hun oordeel en ik vond het niet belangrijk dat ze alles van mij wisten. Verder vind ik het wel jammer dat ze een deel van mij nooit echt zullen kennen,maar de familie die het wel weet, accepteert het ook niet echt. Ik sta dus achter mijn toenmalige besluit dit achter te houden voor de rest van de familie.”

Dit onderzoek wil ik graag in boekvorm uitbrengen omdat het een onderbelichte thema is in autismeland. Daarvoor heb ik uw hulp nodig! Uw bijdrage kan helpen dit onderwerp zichtbaarder te maken. Als dank voor uw bedrage stel ik daarvoor verschillende leuke rewards beschikbaar! Waar wacht u nog op?! Meer informatie kunt u vinden over mij op
Nieuwste donaties

Een donateur
27-07-2016 12:38Goed hoe Birsen zich inzet om bekendheid rondom het onderwerp autisme te vergroten en daarmee onwetendheid weet te verkleinen.

Iemand
27-07-2016 11:49Goed dat hier informatie over komt!

Iemand
26-07-2016 09:07Goed bezig Birsen!