Help Komm aan een gigantisch bad met honing voor een spectaculaire voorstelling!
Komm
Komm speelt 8 mei t/m 5 juni in Perdu, een oude ziekenhuiszaal omgebouwd tot theater. De gordijnen zijn weggetrokken en de zaal is kil verlicht door twee sterke gasontladingslampen. Achter in de zaal staat een vrouw in een zwarte avondjurk.
Midden in de voorstelling hebben we voor deze vrouw iets spectaculairs bedacht
Help Komm aan een gigantisch bad met honing voor een spectaculaire voorstelling!
Komm
Komm speelt 8 mei t/m 5 juni in Perdu, een oude ziekenhuiszaal omgebouwd tot theater. De gordijnen zijn weggetrokken en de zaal is kil verlicht door twee sterke gasontladingslampen. Achter in de zaal staat een vrouw in een zwarte avondjurk.
Midden in de voorstelling hebben we voor deze vrouw iets spectaculairs bedacht met een grote regenton, gevuld met honing. Zo'n regenton is echter duur, en daar hebben we uw hulp bij nodig!

Okay, klinkt spannend... Waar gaat het verder over?
Komm is een montagevoorstelling over waanzin, liefde en overgave. Aanleiding is het verhaal van Emma Hauck, die in 1907 in een psychiatrische inrichting tientallen brieven schreef waarop enkel de woorden Herzensschatzi komm duizenden keren stonden opgetekend. Brieven die door de inrichting nooit zijn verstuurd.
In een poëtische, peinzende montagevoorstelling worden liefde, intimiteit en menselijkheid op hoge snelheid tegen de muur die waanzin heet aangesmeten. In de compromisloze overgave waarin alleen nog maar de hartenkreet Herzensschatzi komm kan worden gedacht, gevoeld en geschreven ligt misschien wel de kern van schoonheid en kunst. Met Dovstojewski, Pessoa, Barthes en Artaud in de hand wordt gekeken naar wat de lichtvoetige schoonheid van waanzin uit alle macht naar ons schreeuwt, maar waar wij te zinnelijk voor zijn om te horen.
Voor ons is waanzin onlosmakelijk verbonden met onderdrukking, met het systematisch indelen in het normale en het abnormale. Dit geldt zowel voor hoe in de geschiedenis met waanzin is omgegaan, maar nog steeds is de neiging in onze samenleving sterk aanwezig om steeds dat onderscheid tussen normaal en abnormaal, norm en uitzondering, wij en zij, te maken. Daarnaast zien wij in het verhaal van Emma Hauck ook spreken voor waanzin als een esthetiek: complete, compromisloze overgave die we bij veel kunstenaars die we bewonderen terugzien.
Waarom is mijn donatie nodig?
We zijn allemaal erg enthousiaste en gepassioneerde mensen, maar ook straatarme ZZPers. Daarom (en omdat we niet willen dat Luc de komende jaren op water en brood moet leven) hebben we jullie hulp nodig! Wij vinden het erg belangrijk dat deze voorstelling er in deze vorm komt en in het bijzonder dat de ton vol met honing mogelijk is. Met andere woorden: wij hebben uw donatie nodig om alle prachtige plannen die we voor ogen hebben te realiseren!
En wie maakt dit ook alweer?
Luc de Groen is een jonge, Amsterdamse theatermaker die vertrekkend vanuit een liefde voor poëzie, literatuur, beeldende kunst en theater montagevoorstellingen maakt waarbij het grensvlak tussen het persoonlijke en het maatschappelijke wordt gezocht. Vanuit het geloof juist de snijvlakken tussen het persoonlijke verhaal, filosofische overdenkingen en literaire beelden iets zeggen over de mens in deze tijd zoekt Luc naar manieren om de paradoxen, inherente worstelingen en onmogelijke opdrachten van deze tijd te benaderen.
Doet hij dat alles alleen?
Nee natuurlijk niet! Luc werkt samen met een heel team van interessante en leuke mensen, we stellen ze even voor:

Spel – Emma Pelckmans is afgestudeerd aan de ATKA en heeft sindsdien onder andere gespeeld bij Jan Hulst en Kasper Tarenskeen en in meerdere film- en televisieproducties in Nederland en Vlaanderen.
Repetitor beeld en taal – Freya van Assem studeerde beeld en taal aan de Rietveld academie. Ze exposeerde in onder andere Athene en op de Rietveld academie. Tijdens het proces zal zij vanuit haar expertise met beeldende en talige kunst input genereren waar vanuit gewerkt kan worden.
Techniek en scenografie – Sanne Rosbag studeerde in 2011 af als specialist lichttechniek op het ROCA12. Sindsdien werkte hij als lichtontwerper en technicus bij alle voorstellingen van Luc de Groen. Bij Ernem tot me dood! deed hij de volledige scenografie. Daarnaast werkt(e) hij voor Korzo theater, theater de Hanzehof en het Amsterdams Kleinkunst festival.
Productieleider – Rachid Coldenhoff studeerde commerciële economie aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Sindsdien werkte hij als vrijwilligers- en kassacoördinator voor onder andere het Afrovibes festival en het Amsterdam Fringe Festival. In 2014 werkte hij als productieleider mee aan Ernem tot me dood! van Luc de Groen. Ook werkte hij als productieleider voor Legemaat & Bloothoofd, het IFFR en het IDFA.
Publiciteitsleider – Bran Remie studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen werkte hij als journalist voor de AD Den Haag, AD Groene hart en 800woorden.nl. Daarnaast is hij ook werkzaam als theatermaker en acteur en volgt hij het aspirant programmamakers traject 15:15 van Frascati.
Zakelijk leider - Melanie Schram studeerde Cultureel Maatschappelijke Vorming op de Hogeschool van Rotterdam. Sindsdien werkte zij als hoofd bedrijfsbureau op de Bernard Lievegoed University, projectondersteuning bij Mobile Arts en als assistent zakelijk leider van Jeugdtheaterschool Tij. In maart 2016 nam zij de productie en publiciteit van de herneming van Ernem tot me dood! op zich.
Daarnaast zijn bij Komm nog betrokken:
Beeldend- en mode kunstenaar Emma Riethorst voor kostuums advies.
Psycholoog en dramaturg Hester van Trommel voor dramaturgisch advies.
Performer Ayla Heier voor artistiek advies
Perdu, huis voor Poëzie. Voor deze voorstelling is Luc de Groen een samenwerking aangegaan met Perdu.

Speellijst
- Zaterdag 28 mei 20:30
- Zondag 29 mei 20:00
- Dinsdag 31 mei 20:00
- Woensdag 1 juni 20:00
- Zaterdag 4 juni 20:00
- Zondag 5 juni 20:00
Nieuwste donaties

Een donateur
26-05-2016 07:33Toi toi toi!

Anita van Straten
25-05-2016 09:00Van harte gefeliciteerd! Waanzinnig leuk idee.

Luc de Groen
23-05-2016 07:28Veel succes met de voorstelling. Liefs, Anja