De meeste boeken worden gemaakt door grote uitgevers, maar ik doe het liever zelf. Zoals ik destijds ook een bijzonder foto-experiment heb uitgedacht en uitgevoerd.
Ik ben op dit moment een boek aan het maken bij een grote tentoonstelling die ik in juni in het Rijksmuseum krijg. Dat kost veel geld, en om subsidie aan te vragen ontbreekt de tijd. Daarom ben ik al op zoek gegaan naar kopers.

De meeste boeken worden gemaakt door grote uitgevers, maar ik doe het liever zelf. Zoals ik destijds ook een bijzonder foto-experiment heb uitgedacht en uitgevoerd.
Ik ben op dit moment een boek aan het maken bij een grote tentoonstelling die ik in juni in het Rijksmuseum krijg. Dat kost veel geld, en om subsidie aan te vragen ontbreekt de tijd. Daarom ben ik al op zoek gegaan naar kopers.

Waar gaat het boek over?
Als op 23 juni in het Rijksmuseum mijn tentoonstelling Objectief Nederland opent, is daar voor het eerst te zien hoe ons land er 'echt' (objectief) uitziet. Dat wil zeggen: als we niet letten op wat mooi is, belangrijk, of makkelijk te bereiken.
In 1974 ben ik, 25 jaar oud, vier maanden lang kris-kras, van noord naar zuid en van oost naar west, door Nederland getrokken om foto's te maken op tevoren berekende en vaak nooit eerder vastgelegde plekken.
Het resultaat van dit experiment was, in ieder geval voor mij, verbluffend.
Zo kenden we Nederland nog niet! In werkelijkheid bleken er veel minder huizen te zijn dan ik dacht, er waren weinig wegen of grote rivieren te zien, en het landschap was veel leger en vlakker dan je zou denken.
Eeuwenlang hadden kunstenaars en fotografen ons met hun schilderijen en foto's voor de gek gehouden.
Wel waren er, wat ik niet had verwacht, overal sporen van menselijke aanwezigheid: geploegde akkers, schuurtjes, bomen die netjes op een rij stonden, afrasteringen en soms, aan de horizon, een boerderij of een stevig stuk dijk. Wat ze natuur noemen, zag je nergens.
Waarom het Rijksmuseum?
Toen het Rijksmuseum vlak voor de heropening hoorde wat ik in 1974 gemaakt had, en waarom, was het erg enthousiast en wilde het alles graag in hun nieuwe collectie Twintigste Eeuw opnemen.
En dat niet alleen, het museum wil het project nu ook drie maanden lang tentoonstellen. Ik krijg maar liefst 50 strekkende meter muur in het Rijks, plus een paar vitrines voor mijn oude Rolleiflex-camera, mijn berekeningen en de landkaarten die ik gebruikte.
Wie had dat in 1974 gedacht, wat een eer!

Waarom een boek?
Maar wat is een tentoonstelling zonder boek? Zonder het verhaal achter de foto’s, de ideeën die eraan ten grondslag liggen, is het project maar een half project. Daarom schreef ik de afgelopen maanden het boek Objectief Nederland. Daarin vertel ik het verhaal hoe ik als jong rechtenstudent met een fascinatie voor wetenschap en filosofie op het idee kwam voor mijn unieke fotoproject, en ook over alle moeilijkheden waarop ik stuitte.
Daarna zijn systematisch alle 208 foto's afgedrukt die ik in 1974 heb gemaakt: van de droogvallende wadden onder Schiermonnikoog tot de omgeploegde maisakkers bij Oldenzaal, van de doorzonwoning in Velp waar Vermeers Melkmeisje aan de muur hing tot het verlaten IJsselmeer bij Enkhuizen, en van de heuvels bij Ubachsberg tot aan de polders van Schagen. Soms mooi, soms lelijk, maar altijd fascinerend en alles bij elkaar exact wat Nederland 'objectief gezien' is. Of... wat Nederland objectief gezien geweest is? Dat is nog de vraag.
In ieder geval zal er nooit meer zo'n compleet beeld van ons land te zien zijn als in dit boek.
Crowdfunding
Om het uitgeven van een fotoboek als Objectief Nederland mogelijk te maken is veel geld nodig. Daarom zou het me al helpen als zich nu, via voordekunst honderd mensen melden die het boek vooruit bestellen. Of die, nog mooier, intekenen op een van de 50 gesigneerde exemplaren die in juni, bij de opening in het Rijksmuseum, klaar liggen.
Veel geld hoeft dat niet te kosten. Voor 25 euro (of meer) wordt het boek franco thuis gestuurd, en krijgt u niet alleen ca. 240 haarscherpe foto's in duotone, maar ook nog ca. 60 tekstpagina's, met kaarten, schema's en aantekeningen in facsimile, plus het ongelooflijke verhaal hoe een 24-jarige rechtenstudent uit het niets een forse kunstsubsidie van de ministerie van CRM kreeg om een foto-experiment uit te voeren dat liet zien hoe onze wereld eruit zag als we ons niet langer lieten leiden door tradities, gemakzucht en vooroordelen.
En voor 10 euro (of meer) extra krijgt u een gesigneerd exemplaar van het boek plus een uitnodiging voor de opening en een voorbezichtiging in het Rijksmuseum.
Wordt het mooi?
Helpt u mijn boek in elkaar zetten en drukken?
Drukker van Objectief Nederland is de gerenommeerde drukkerij Tielen uit Boxtel, die eerder mijn prachtige boekje Onzichtbare Boeken van Thomas Heerma van Voss drukte en die dit jaar in Leipzig de 'Gouden Letter' kreeg voor 'het mooiste boek ter wereld'. Vormgever is weer de knappe Bosche tekenaar Peter Koene, het formaat is 17 bij 24 centimeter en het (tweetalige) boek telt ca. 176 bladzijden.
Een onmisbaar bezit voor wie de tentoonstelling in het Rijksmuseum gaat bezoeken, maar ook voor wie nieuwsgierig is wat Nederland 'objectief gezien' is: weinig molens en kerken, weinig tulpenvelden en bloeiende fruitbomen en weinig brede rivieren, maar des te meer schuurtjes, struiken, slootjes en weiden. En water, heel veel water.
Een land dat u nooit eerder hebt gezien, maar dat u na aanschaf van Objectief Nederland niet meer vergeten kunt.

Nieuwste donaties

Iemand
11-05-2016 16:31Omdat ik het origineel en interessant vind

sarah verroen
10-05-2016 16:49Interessant

Een donateur
10-05-2016 07:19Een boek voor mij!