Behoud het Robustelly-orgel!
Restauratie afgerond!
Op 29 mei a.s. komt er een officieel einde aan een langdurige en grondige restauratie van het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk in Helmond. Voor het eerst in 40 jaar kreeg het beroemde orgel een grote opknapbeurt. Kosten: 100.000 euro. Daarna moet het instrument de 'gewone' man voor zich gaan winnen. Nu lopen de meeste mensen nietsvermoedend door de Kerkstraat, zonder te beseffen
Behoud het Robustelly-orgel!
Restauratie afgerond!
Op 29 mei a.s. komt er een officieel einde aan een langdurige en grondige restauratie van het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk in Helmond. Voor het eerst in 40 jaar kreeg het beroemde orgel een grote opknapbeurt. Kosten: 100.000 euro. Daarna moet het instrument de 'gewone' man voor zich gaan winnen. Nu lopen de meeste mensen nietsvermoedend door de Kerkstraat, zonder te beseffen dat ze zojuist een heel bijzonder orgel voorbij zijn gelopen.

Crowdfundingsactie voor het behoud
Het is fanatastisch dat de restauratie bijna klaar is, maar daarmee is de schatkist leeg! Onderhoud zal ook in de toekomst steeds nodig zijn; ieder instrument moet nu eenmaal onderhouden worden, maar vanuit de totaal herstelde staat straks, is dat onderhoud beter te reguleren en zal het Robustelly-orgel weer tot in lengte van jaren haar unieke en grootse klank behouden.
Om nog tot in lengte van jaren van dit unieke erfgoed te kunnen blijven genieten, is geld nodig. Geld om toekomstig onderhoud te kunnen blijven uitvoeren.
Steun daarom onze actie voor het behoud van het Robustelly-orgel en doneer!

Na de restauratie klinkt het orgel weer zoals het moet klinken en kan het weer een hele tijd mee!
Het uit 1772 stammende orgel behoort tot de 10 beste orgels van Nederland en Olivier Latry, vaste bespeler van het orgel in de Parijse Notre Dame, liet zich ooit ontvallen dat het Helmondse Robustelly-orgel van 'wereldklasse' is.
Het Robustelly-orgel is een uniek instrument in het totale Nederlandse orgelbezit, omdat het instrument is gebouwd in een Franse stijl die nauwelijks terug te vinden is in andere instrumenten in ons land.
De ombouw die door Brabantse orgelmaker F.C. Smits in 1862 werd gedaan, maakte het instrument in feite alleen maar nog meer uniek. Zijn aanpassingen en veranderingen in de opbouw van het instrument maakten het instrument geschikt voor een heel breed orgelrepertoire. De klank, het totaal van alle stemmen, maakt het instrument zo bijzonder dat het Robustelly-orgel in de loop der jaren een nationale en internationale bekendheid heeft verworven.
Meer lezen en zien?
Kijk op: http://www.robustelly-society-helmond.com en op:
http://www.brabantorgel.nl/HelmondOrgel.html
Bezoek ook onze facebook-pagina.
Nieuwste donaties

Iemand
21-05-2016 20:28Uniek en dat in ons Brabant :)

Victor Kaiser
15-05-2016 20:23Prachtig instrument moet voor Helmond behouden blijven!

Elianne van den Hov
19-04-2016 20:20Dit Cultureel Erfgoed moet behouden blijven