VIJF STADSTEKENAARS IN PRINT
Limited edition Kunst schept nieuwe werelden in onze stad, in onze huizen en in onze hoofden. Wat voor wereld zien vijftien hedendaagse kunstenaars als ze naar Amsterdam kijken? Het antwoord is te zien in de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam (26/5 t/m 11/9). Divers, prikkelend, gelaagd en recht voor z’n raap. Over Amsterdam en voor Amsterdam. Daarom willen Stadsarchief
VIJF STADSTEKENAARS IN PRINT
Limited edition
Kunst schept nieuwe werelden in onze stad, in onze huizen en in onze hoofden. Wat voor wereld zien vijftien hedendaagse kunstenaars als ze naar Amsterdam kijken? Het antwoord is te zien in de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam (26/5 t/m 11/9). Divers, prikkelend, gelaagd en recht voor z’n raap. Over Amsterdam en voor Amsterdam. Daarom willen Stadsarchief Amsterdam en AGA LAB bij de tentoonstelling de kunsteditie Vijf Stadstekenaars in print uitbrengen: een map met vijf exclusieve prints in gelimiteerde oplage. Het Amsterdam van de Stadstekenaars in limited edition.

Bijzondere kunsteditie
Vijf van de stadstekenaars hebben samen met de meesterprinters van AGA LAB de best passende grafische technieken uitgezocht bij hun getekende visie op Amsterdam. Het gaat om de gerenommeerde kunstenaars Arie Schippers, Arja Hop, Dieuwke Spaans, Natasja Kensmil en Paul Klemann.
Het resultaat is betaalbare en gevarieerde kunst: een map met een set van 5 speciaal vervaardigde bladen grafiek (blinddruk, digital fine art print, ets, toyobo en zeefdruk) op A3-formaat. In een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 60.
Kopers zijn founders
Om de kunsteditie te kunnen realiseren zijn we deze crowdfundingcampagne gestart. We zoeken voorinschrijvers die de map willen kopen. Zo kunnen we samen deze bijzondere kunsteditie verwezenlijken. Kopers zijn founders en samen zijn we voor de kunst!
Zo werkt het
De voorverkoop van de kunsteditie Vijf stadstekenaars in print verloopt uitsluitend online via voordekunst.nl van 26 mei t/m 30 juni.
De kunsteditie kost €250,-. (En daar krijgt u dus vijf fine art prints voor!) Speciaal voor de vroege beslissers hebben we een ‘early bird’-korting: de eerste vijftien inschrijvers kunnen de kunsteditie kopen voor slechts €230,-! Wees er dus snel bij, want op is op.
Daarnaast zijn er nog een paar (donatie)opties, met passende tegenprestaties. Voor elk wat wils.
Als we het volledige doelbedrag halen (voor 30 juni), kunnen we deze bijzondere kunsteditie realiseren. Alle kopers krijgen de map dan op 11 september, bij de feestelijke finissage van de tentoonstelling in het Stadsarchief.
Wij gaan er voor, voor de volle 100%.
Over ons
Het Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad Amsterdam met 50 kilometer archief en beeldmateriaal. Bezoekers komen naar ons voor archiefonderzoek, tentoonstellingen, de filmzaal en schatkamer. De (kunst)collectie van het Stadsarchief groeit o.a. door de jaarlijkse aankoop van tekeningen door de Commissie voor de Tekeningen (een samenwerkingsverband met het Amsterdams Fonds voor Kunst). In 2014 benoemden wij de eerste Stadstekenaar van Amsterdam. AGA LAB (voorheen Amsterdams Grafisch Atelier) is de oudste grafische kunstenaarswerkplaats in Nederland, opgericht door de heer Kruiningen. Inmiddels is AGA LAB uitgegroeid tot een internationaal platform van kunstenaars. Wij hanteren een geavanceerde milieuvriendelijke werkwijze en bieden kunstenaars en ontwerpers ruimte voor onderzoek.
Zullen we de kunsteditie samen maken?
Als u de kunst en Amsterdam een warm hart toedraagt, dan is dit een mooie kans om samen Amsterdam op papier te zetten en zo de stad in huis te halen. Word founder én eigenaar van deze bijzondere kunsteditie.
Doet u mee?

Arie Schippers (1952), Stadstekenaar van Amsterdam 2016.
Als Stadstekenaar trekt Schippers de stad in en tekent schetsboeken vol met kleine gebeurtenissen uit het dagelijks leven.
titel: IJburglaan
techniek: digital fine art print

Arja Hop (1968)
Met behulp van plantaardig materiaal van de Grauwe abeel (een populier) aan de Jachthavenweg analyseert Arja Hop de stad.
titel: RESIDU: Grauwe abeel - Populus canescens, Jachthavenweg
techniek: analoge kleurenprint (links) en toyobo ets (rechts)

Paul Klemann (1960)
Klemann staat bekend om zijn droombeelden. Aan de hand van aantekeningen verwerkt hij zijn dromen in schetsjes en droomtekeningen.
titel: Bordeelscène
techniek: ets

Dieuwke Spaans (1973), Stadstekenaar van Amsterdam 2015.
Als Stadstekenaar maakte Dieuwke Spaans collages met oog voor kleine veranderingen in het straatbeeld en de sporen die de gebruikers van de stad achterlaten.
De bijdrage van Dieuwke Spaans zal verwant zijn aan deze afbeelding.
techniek: blinddruk

Natasja Kensmil (1973)
Natasja Kensmil becommentarieert machtsverhoudingen door historische verhalen opnieuw te verbeelden, zoals hier de geschiedenis van de Wederdopers in Amsterdam in de zestiende eeuw.
De bijdrage van Natasja Kensmil zal verwant zijn aan deze afbeelding.
techniek: zeefdruk
Nieuwste donaties

Iemand
27-05-2016 17:37sympathiek doel

Jet Nijkamp
27-05-2016 13:55Goed initiatief, zo’n grafiekmap.

Nicolette Bartelink en Peggy van Vliet
26-05-2016 16:02Uitstekend initiatief!