Bushalteverhalen
Wie ben ik ?
Bounder is natuurlijk niet mijn echte naam, maar voor (mogelijke) crowdfunders geef ik mijn naam wel even prijs. Ik ben Benno Leemeijer en ik zou Bounder willen omschrijven als 'waarnemer' of 'observator'. Doordat ik veel reis, heb ik de merkwaardige gewoonte ontwikkeld foto's te maken van opvallende bushaltes. En daarbij past dan vaak weer een bijzonder verhaal. In de loop der jaren werd ik langzaam bevangen door het bushaltevirus met als resultaat Bushalteverhalen.
U heeft zich waarschijnlijk nooit afgevraagd welke rol bushaltes spelen op het wereldtoneel. Grote kans, dat u nog nooit serieus heeft nagedacht over het belang van bushaltes. Na het lezen van Bushalteverhalen en het bekijken van de vele foto’s en afbeeldingen weet u wel beter. U zult voortaan met andere ogen kijken naar deze wachttempels in het openbaar vervoer.
Waar gaat het over ?
Bushalteverhalen neemt u in woord en beeld mee op een reis die door vele landen voert. Samensteller Bounder heeft –zoals hij dat zelf omschrijft- een aantal bijzondere verhalen bijeengebracht, deels door hem zelf geschreven, maar ook door derden. Het boek bevat onder andere bijdragen van een boze Poolse moeder, de voorzitter van de Stichting ter Behoud van Authentieke Bushaltes, een verwarde Belgische wetenschapper, een ijdele voetbalfunctionaris van de FIFA en een studente van de Belgische wetenschapper. Verder nog een ontroerende mondelinge overlevering uit Ierland, een architect op de Krim die worstelt met het ontwerp van een nieuwe bushalte, een rechtbankverslag over het proces van een bushaltevandaal uit de voormalige Sovjet Unie en een expeditie naar de meest westelijke bushalte in Europa. En dan zijn er nog extracten van de enige Bushalteroman ter wereld, Liefde bij de Bushalte, waarin de opbloeiende liefde tussen een jongedame en jongeheer wordt beschreven, een verhaal waarin een ingewikkeld mathematisch vraagstuk is verwerkt. En... laten we de 2 intermezzo's niet vergeten, waarin verre familie van de bushalte de revue passeert: het biechthokje en de dug-out op het voetbalveld.
Samen werken aan een vervolg?!
Daarmee houdt het niet op. Aan het eind van het boek worden lezers opgeroepen en uitgenodigd om hun eigen verhalen en zelfgemaakte foto's van bushaltes toe te zenden, zodat er mogelijk een vervolg komt !
Samenhang is moeilijk te vinden, behalve het feit, dat de bushalte een dominante rol speelt in al deze verhalen. Uiteindelijk wordt zelfs vastgesteld, dat de klimaatveranderingen gevolgen hebben voor bushaltes in de gehele wereld.
De foto’s en de verhalen zijn een bijzondere combinatie van fictie en realiteit. Het boek (25 x 21 cm), dat 116 pagina's telt, speelt met taal, is humoristisch en vertoont verrassende wendingen in en tussen de verhalen. Lezers zullen zich vaak afvragen of de verhalen op waarheid berusten of niet. Over de foto’s kan geen discussie zijn: die zijn 100% echt.
Bushalteverhalen komt het beste uit de bus als het een hardcover fullcolour uitgave wordt. Dat kan alleen voor een redelijke prijs als het in een oplage van minimaal 500 exemplaren wordt gemaakt.
Voor wie?
Het is niet alleen leuk om Bushalteverhalen zelf te lezen, het is ook nog eens een origineel cadeau. Ooit eerder een boek gezien, waarin bushaltes de hoofdrol spelen?
En kunnen de wachtruimtes bij bedrijven, overheden en instellingen geen positieve opkikker gebruiken? Bushalteverhalen leent zich uitstekend als koffietafelboek om doorheen te bladeren en/of een verhaal te lezen.
Extra voor Crowdfunders !
Crowdfunders zijn mij dierbaar. Voor € 25 krijgt u niet alleen een gesigneerd exemplaar van Bushalteverhalen toegezonden, maar krijgt u -exclusief voor Crowdfunders- een extra bushalteverhaal en een speciale boekenlegger.