Een Schone Dood: Munsuko
Wat gaan we doen? We gaan een hedendaagse gruweltheatervoorstelling maken op locatie in het hartje van Nijmegen.
Wie zijn wij? Wij zijn theatermakers uit de regio Nijmegen. Rob Beumer, Erik Karel de Vries en Mijntje van den Berk. We hebben als artistiek team eerder geëxperimenteerd met gruweltheater. Zie de trailers van:
Een Schone Dood (2012)
Een Schone Dood: Munsuko
Wat gaan we doen?
We gaan een hedendaagse gruweltheatervoorstelling maken op locatie in het hartje van Nijmegen.
Wie zijn wij?
Wij zijn theatermakers uit de regio Nijmegen. Rob Beumer, Erik Karel de Vries en Mijntje van den Berk. We hebben als artistiek team eerder geëxperimenteerd met gruweltheater. Zie de trailers van:
Gruweltheater. Is dat om te lachen?
Nee. Gruweltheater is om te gruwelen. Als publiek zit je heel dicht op de spelers, je kunt ze bijna aanraken. De personages zijn vreemd en ondoorgrondelijk en het loopt slecht met ze af. Maar er is ook veel te genieten. We besteden veel aandacht aan de schoonheid van de aankleding. De special effects zijn levensecht.

waarom 5.000 euro?
Van de gemeente Nijmegen, het Prins Bernard Cultuurfonds en het VSB-fonds hebben we begin dit jaar financiële bijdragen gekregen om het project te realiseren. We komen echter nog geld tekort om de voorstelling aan te kleden. Voor het decor, de techniek, de kleding en de speciale effecten, die zo essentieel zijn in het gruweltheater, hebben we een bedrag van 5.000 euro nodig.
waar gaat het over?
In Munsuko ben je getuige van een traditionele theeceremonie, waarin een viertal vrienden, voorheen partijgenoten van de Jonge Socialisten, bijeenzitten om het verleden te vergeten en te proosten op een nieuwe toekomst. Helaas ontaardt de beoogde zielsreiniging ineen nietsontziend vergeldingsritueel.
waar komt het gruweltheater vandaan?
Het horrorgenre, dat in de bioscoop razend populair is, kent zijn oorsprong in het theater, om precies te zijn in Parijs aan het einde van de 19de eeuw. In het Grand Guignoltheater begon men met het opvoeren van realistische stukken over gewone mensen, maar al snel bleek dat het publiek vooral geïnteresseerd was in de gruwelijke kanten van het bestaan met moordenaars, krankzinnigen en enge besmettelijke ziekten.
Het realisme verdween naar de achtergrond. De kijker werd meegevoerd in een macabere fantasiewereld waarin de duistere zijde van het menselijk brein werd uitvergroot en geëxploiteerd: oogkerven, keelsnijden, zuurgooien, of een andere gruwelijke climax deden de toeschouwers sidderen van afschuw. Hoe meer mensen er flauwvielen, hoe groter het succes. De sensationele en erotische stukken waren geliefd bij kunstenaars en intellectuelen, maar ook bij het reguliere uitgaanspubliek.

Een Schone Dood
We waren nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je een klassieke gruweltheatervoorstelling zou opvoeren in onze moderne tijd. Voorwaarde was wel dat alle ingrediënten van weleer aanwezig moesten zijn: een kleine speelruimte dicht op het publiek, uiterst realistische effecten en een gruwelijk bloederig einde. Het resultaat was Een Schone Dood (2012). Het verhaal speelde zich af in een dokterswoning eind 19de eeuw. Er werd met vitriool gegooid, een tong uitgerukt en een keel doorgesneden. Het publiek bleef doodstil. Waren ze geschokt? Zeker. Maar ze waren ook blij verrast.
Ondanks de technische beperkingen van het theater t.o.v. de cinema was het gelukt om het publiek te betoveren. De gruwelen werden als zeer realistisch ervaren, niet als een komische act of een circustruc. Onze opzet was geslaagd.
waarom hedendaags gruweltheater?
In Munsuko gaan we ons niet langer verschuilen achter romantische art nouveau decors of ruisende jurken. We gebruiken de paranoia en angsten van deze tijd om een actuele voorstelling te maken. In deze productie speelt de vernietigende kracht van sociale media een belangrijke rol. Een eenvoudig gerucht is voldoende om carrières te maken of te verwoesten.
meer informatie
Onze gruweltheatervoorstellingen zijn ondergebracht bij stichting Meijnen en Couprie. Op de website vind je nog meer informatie over de stichting en onze voorstellingen. Aan dit project zijn ook workshops verbonden. Hierin delen we onze kennis over het genre met ons publiek en andere liefhebbers.
Heb je vragen over onze voorstelling of hoe je ons kunt steunen, stuur dan gerust een mailtje.

Nieuwste donaties

Aart Blom
12-06-2015 12:42Ik steun theaterprojecten

Iemand
11-06-2015 11:00gewoon gek op bloed!

Erik Karel de Vries
11-06-2015 10:59voor een mooie eindspurt