De Broers is een jeugdtheatervoorstelling (10+) over twee zussen die broers willen zijn. In een ietwat absurde huiskamersetting proberen de broers – of eigenlijk de zussen – om te gaan met vastgeroeste stereotypen die aan broers, zussen, jongens en meisjes kleven.
In De Broers wil een – onzichtbare – vader koste wat kost dat zijn dochters zonen zijn. Hij noemt ze niet bij de naam die hun – tevens onzichtbare – moeder
De Broers is een jeugdtheatervoorstelling (10+) over twee zussen die broers willen zijn. In een ietwat absurde huiskamersetting proberen de broers – of eigenlijk de zussen – om te gaan met vastgeroeste stereotypen die aan broers, zussen, jongens en meisjes kleven.
In De Broers wil een – onzichtbare – vader koste wat kost dat zijn dochters zonen zijn. Hij noemt ze niet bij de naam die hun – tevens onzichtbare – moeder zorgvuldig voor ze heeft uitgekozen. Hij geeft ze nummers. Broer 1 en Broer 2. De meisjes willen zo graag geaccepteerd worden door hun vader dat ze de rol van de broers aannemen. Maar ze raken in de war. Hoe zie je de wereld door de ogen van twee broers in plaats van twee zussen?
Op de dag van de voorstelling zijn de broers jarig. Ze hebben hun strakke jongenspakjes aan en alles is blauw versierd. Net zoals elk jaar. Maar dit jaar verandert er iets. Broer 1 wil veel liever weer een meisje zijn en Broer 2 wil eigenlijk geen van beide meer zijn. Ze starten een gevecht tegen stereotypen en een zoektocht naar hun identiteit, die bijna onveranderbaar vertekend is door invloeden van buitenaf. Of kunnen ze zich toch losmaken en opnieuw beginnen?
In De Broers komt het veelbesproken en actuele genderthema aan bod. Op de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt in oktober 2014 vermeld dat Nederland op de Global Gender Gap Index van het World Economy Forum gezakt is naar de veertiende plaats. Hoewel Nederland het nog steeds beter doet dan vele andere landen in de wereld, is zelfs in ons land volledige gelijkheid nog geen feit.
Theatergroep Rij 7 speelt in op deze kloof door met behulp van een gevatte tekst, kleurrijke beelden en absurde jongens- en meisjestaferelen aan volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar te laten zien dat een genderrol je niet zomaar opgelegd kan worden en dat alleen jij zélf kan bepalen wat jouw rol is in de maatschappij.
Speciaal voor Rij 7 schreef Enne Koens de tekst voor De Broers. Enne Koens schrijft drama, proza en liedjes. Theater schreef ze onder andere voor theatergroep Artemis, theatergroep Max, De Toneelmakerij en het Gasthuis. In 2004 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs voor het toneelstuk Skills. Verschillende teksten zijn te verkrijgen op www.ennekoens.nl
Rij 7 is een theatergroep die in 2010 is opgericht door studenten Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels is het grootste deel van de groep afgestudeerd, maar maken zij samen nog steeds meerdere voorstellingen per seizoen. Naast De Broers maakt Rij 7 dit seizoen voor jongvolwassenen de voorstelling Nachtsafari, waarin zij zich eveneens bezighouden met het gendervraagstuk. Dit omdat gender een onderwerp is dat voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen niet veel aan bod komt, maar waarvan bewustzijn juist belangrijk is om gelijkheid in Nederland te waarborgen. Theater is een toegankelijk medium en bij uitstek geschikt om een in eerste instantie lastig onderwerp bespreekbaar te maken en daarmee een taboe te doorbreken.
Nieuwste donaties

Three Hills
12-04-2015 11:23Alle projecten met teksten van Enne Koens moeten worden ondersteund, zeker als dat in combinatie met jonge theatermakers is!

Martijn Kamphorst
3-04-2015 12:33Omdat ik zelf vroeger soms zorgeloos een zusje had willen zijn.

Iemand
25-03-2015 22:19Het is belangrijk om gender-issues bespreekbaar te maken voor kids. Daar draagt dit project zeker aan bij.