'Onderweg en ik neem (je) mee!’ is een theater -en dansproject van Sandra Thomassen en Cornee Hordijk in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid. Het project wordt uitgevoerd op asielzoekerscentrum Almere en is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. We nemen hen letterlijk en figuurlijk mee op reis in een reeks theater –en dansworkshops, waarbij we vertrekken vanuit hun verhalen, alle ruimte bieden voor hun talenten en eindigen met een theatervoorstelling die binnen &
'Onderweg en ik neem (je) mee!’ is een theater -en dansproject van Sandra Thomassen en Cornee Hordijk in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid. Het project wordt uitgevoerd op asielzoekerscentrum Almere en is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. We nemen hen letterlijk en figuurlijk mee op reis in een reeks theater –en dansworkshops, waarbij we vertrekken vanuit hun verhalen, alle ruimte bieden voor hun talenten en eindigen met een theatervoorstelling die binnen én buiten het AZC gespeeld wordt. Het belooft een onvergetelijke reis te worden voor ons én de kinderen vol mooie ervaringen onderweg! Ga jij ook mee?
Wij hebben een missie; zoveel mogelijk kinderen in Nederland een glimlach op hun gezicht bezorgen, ook in de meeste moeilijke omstandigheden!
Op het AZC Almere zagen we met eigen ogen hoe zorgelijk de situatie van gevluchte kinderen is en met welke moeilijkheden zij dagelijks te maken krijgen. Deze ervaring is onze drijfveer geworden voor een groot theaterproject waarin asielkinderen de hoofdrol spelen, letterlijk én figuurlijk.
Samen met De Vrolijkheid hebben wij een groot theaterproject bedacht met de titel ‘Onderweg en ik neem (je) mee!’. Want onderweg zijn, dat is wat vluchtelingen bijna dagelijks zijn; van land naar land, van AZC naar AZC of van school naar weer een andere school. Ons doel is om kinderen met theater en dans die ‘reiservaringen’ een plek te geven en plezier te laten beleven, alleen én met elkaar. De disciplines vormen enkel het middel om de kinderen in beweging te brengen; hun persoonlijke verhalen en dromen zijn het vertrekpunt. Datgene wat een kind kan of graag zou willen kunnen, hun talenten, dat krijgt in ons project alle aandacht, omdat daar in hun leefsituatie vaak weinig tot geen ruimte voor is.
Van nachtmerrieverhalen naar droomvoorstelling!
Je kunt je voorstellen (of misschien wel niet) dat je (t)huis achterlaten en op de vlucht slaan een nachtmerrie kan zijn, vol onzekerheden en angstige momenten. Dit ‘verhaal’ is de verbindende factor tussen de kinderen in het AZC; ze hebben allemaal kleine of grote nachtmerries overgehouden van wat ze hebben meegemaakt – of nog steeds meemaken. Hoe gaan ze hiermee om en wat voelen ze erbij? En welke verhalen en dromen leven er nog meer bij hen?
In dit project proberen we die verhalen spelenderwijs uit het donker naar voren te halen en weer in het licht te zetten. Herkenning zorgt voor verbinding, en dat wordt bij deze kinderen misschien wel het meest gemist in de nieuwe wereld die hen (nog) niet eigen is. Omdat we de kinderen vooral even wég van die ervaringen willen halen, gaan we uit al die verhalen ook een nieuw verhaal destilleren. Over waar ze van dromen als hun leven anders zou zijn. Over waar ze naar uitkijken als ze even niet terugkijken. En hoe ziet hun ideale leven eruit als ZIJ het voor het zeggen hadden?
In een droomwereld mag jij bepalen wat er gebeurd en wie je bent, en theater biedt alle ruimte en vrijheid om kinderen ín die wereld te laten komen. Hier houden ze gelukkige herinneringen aan over die hopelijk een aantal van de nachtmerries doen vergeten…
Met JOUW steun kunnen WIJ op reis!
Met de bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds en basisschool Het Kompas uit Almere kunnen we een goede start maken, maar er is nog méér geld nodig om het project van begin tot eind uit te kunnen voeren. Met het bedrag dat we via Voordekunst willen ophalen, kunnen we de voorstelling spelen op een aantal plekken in Almere en de kinderen op een echt podium in spotlights laten schitteren voor een groot publiek.
Door 10 euro of meer te doneren via voordekunst kun JIJ er aan bijdragen dat WIJ onze droom werkelijkheid kunnen maken, en daarmee ook die van de kinderen. Elke donatie wordt gewaardeerd met een bijzondere tegenprestatie. Wat dacht je van een dromenboek van AZC-kinderen of een exclusief diner in het AZC? En last but not least krijg je als donateur de unieke kans om het ‘eindproduct’, de theatervoorstelling, live te komen bewonderen!
Sandra Thomassen
Sandra is pedagogisch werker en dramatherapeut en heeft haar eigen onderneming Speel!.
‘ Niet denken, maar ervaren!’ is haar motto in al haar activiteiten. Dat is de reden dat zij de afgelopen jaren met diverse leeftijds- en doelgroepen heeft gewerkt, zoals in Guatemala en Curaçao met kinderen uit lokale wijken en bij de GGZ met volwassenen en ouderen . Binnen Speel! komt haar mix aan ervaringen en enthousiasme over dramatherapie volledig tot zijn recht.
Meer info: www.speel.org
Cornee Hordijk
Cornee is een gedreven dansmaker –en docent. Vanuit zijn bedrijf HAPPY DANCE biedt hij positieve en toegankelijke dansworkshops aan voor jong en oud (die zich jong voelt). ‘Iedereen kan dansen’ is het motto van zijn les, want hij is ervan overtuigd dat iedereen kan dansen áls ze het maar willen en erin geloven. Daartoe heeft onder meer dansles gegeven op weeshuizen in Nepal en Birma en in Nederland op speciale kampen voor kinderen met gedragsproblemen. In zijn les is beweging het uitgangspunt, maar krijgt persoonlijke ontwikkeling, inclusief ieders talenten, de nadruk. Want daar ligt Cornee’s grootste passie; openstaan voor mensen met alles wat ze in huis hebben om het beste in henzelf naar boven halen!
Stichting De Vrolijkheid
De Vrolijkheid zet zich al 15 jaar in voor de 5000 kinderen in 43 AZC’s in Nederland middels creatieve activiteiten. Meer info:
Nieuwste donaties

Iemand
17-03-2015 18:32Namens Heks

Dini Thomassen
8-03-2015 15:06ik vind het een fantastisch initiatief om op zo'n creatieve manier op reis te gaan met kinderen die het verdienen.

Adrienne
5-03-2015 17:14Wow Cornee Sandra wat een geweldig project! Heel veel plezier verder met de voorbereidingen! Lieve groet, Adrienne (365)