70 jaar na de bevrijding van Nederland speelt de Tweede Wereldoorlog nog steeds een grote rol in onze herinneringscultuur. Hoe kijken wij anno 2015 terug op de mensen die in de oorlog hebben geleefd? Waarom ging iemand mee met het regime, waarom ging iemand in het verzet? Welke houding nam men aan en waarom? Welke houding zou jij aannemen? Wat is ‘goed of ‘fout’ en welke betekenis hebben deze begrippen in onze huidige
70 jaar na de bevrijding van Nederland speelt de Tweede Wereldoorlog nog steeds een grote rol in onze herinneringscultuur. Hoe kijken wij anno 2015 terug op de mensen die in de oorlog hebben geleefd? Waarom ging iemand mee met het regime, waarom ging iemand in het verzet? Welke houding nam men aan en waarom? Welke houding zou jij aannemen? Wat is ‘goed of ‘fout’ en welke betekenis hebben deze begrippen in onze huidige samenleving?
Dit vragen wij, studenten van de Universiteit van Amsterdam, ons af. Hoe kijken wij terug op de Tweede Wereldoorlog? Hoe houden we deze herinnering levend? Onder leiding van dr. Claartje Wesselink (in 2014 promoveerde zij op het boek Kunstenaars van de Kultuurkamer. Geschiedenis en herinnering) is een tentoonstelling ontwikkeld in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Op 9 april 2015 zal deze tentoonstelling worden geopend in het ErfgoedLab in hartje Amsterdam, een bijzondere ruimte waar plek wordt geboden aan erfgoed, experiment en discussie. De tentoonstelling genaamd GOED FOUT zal de werken en verhalen tonen van vijf kunstenaars die allen leefden en werkten gedurende de bezetting. Zij namen allemaal een andere positie in de bezettingsmaatschappij in. Zo collaboreerde de een met de bezetter, verzette de ander zich in zijn werk, ging er een mee met het regime om te kunnen overleven en moest een iemand onderduiken. Aan de hand van kunstwerken, verhalen, foto's, film en archiefstukken willen wij de bezoeker laten nadenken over de verschillende lotgevallen en keuzes van kunstenaars tijdens de bezetting. De kunstenaars die je in de expositie zult ontmoeten, zijn:
- Karel Appel
- Emmy Andriesse
- Martin Monnickendam
- Eduard Gerdes
- Hendrik Werkman
Om deze tentoonstelling te kunnen realiseren hebben wij uw hulp hard nodig. Uw donaties gebruiken wij om bijvoorbeeld de schilderijen te kunnen vervoeren, de tekstbordjes te maken en restauratie en conservering van de werken te kunnen bekostigen. Afhankelijk van de grootte van de donatie zullen wij als blijk van dank hier iets tegenover stellen, zie de box hier rechts.
Bezoek ook onze website: www.kunstenaarsinoorlogstijd.nl
Nieuwste donaties

Iemand
7-04-2015 01:09Erg goed idee, ben zeer benieuwd naar wat jullie hebben verzameld en ontdekt!

Iemand
1-04-2015 16:19van een voetballer!

Claartje Wesselink
31-03-2015 15:33Succes! Mooi project. Sandrine, Parijs