Fotograaf Henny Boogert vraagt met een bijzonder foto- en videoproject aandacht voor de positie van studenten in landen waar onderwijs niet vanzelfsprekend is. Dat doet hij door ze te portretteren op hun kamer en ze te interviewen over hun leven en motivatie.
Wat blijkt? Studenten over de hele wereld hebben dezelfde redenen om te leren: hogerop komen in het leven. En hun behuizing lijkt opvallend veel op
Fotograaf Henny Boogert vraagt met een bijzonder foto- en videoproject aandacht voor de positie van studenten in landen waar onderwijs niet vanzelfsprekend is. Dat doet hij door ze te portretteren op hun kamer en ze te interviewen over hun leven en motivatie.
Wat blijkt?
Studenten over de hele wereld hebben dezelfde redenen om te leren: hogerop komen in het leven. En hun behuizing lijkt opvallend veel op elkaar. Zelfs de hut in de sloppenwijk van Nairobi, Kenia, vertoont overeenkomsten met de containerwoning in Amsterdam: een bed, een zithoek, wat posters aan de muur en wat rommel op de grond. Het is de wereldwijde formule van bijna alle studentenkamers, blijkt uit zijn fotodocument.
Verschillen zijn er ook, tussen de verschillende landen. Soms kan een studie alleen worden gevolgd met hulp van buitenaf. Van Nederlandse organisaties bijvoorbeeld. En de kans op een succesvolle carrière ná de studie is voor sommige studenten uiterst gering. Henny Boogert wil deze overeenkomsten en verschillen van studenten zoveel mogelijk onder de aandacht brengen. Met een tentoonstelling. Een website. En een fotoboek.
Expositie ‘Op Kamers’
Van 26 januari tot en met 26 februari werd een selectie van Boogert’s foto’s en video’s getoond in de gerenommeerde Melkweg Galerie in Amsterdam. Vanaf 1 maart reist de serie langs verschillende universiteiten en openbare ruimtes in Nederland, waaronder: Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Universiteit van Utrecht (UU), Hogeschool van Amsterdam (HvA), Wageningen Universiteit (WUR), Universiteit van Leiden (UL), Universiteit Maastricht (UM), een aantal openbare bibliotheken en hopelijk nog veel meer locaties.
Website voor connectie tussen studenten
Voor het project is een website gebouwd (www.imagesconnect.org), waarop persoonlijke verhalen van gefotografeerde studenten zijn te lezen en te horen. Belangstellenden kunnen middels een link naar Facebook-profielen zelfs persoonlijk contact zoeken met de studenten. Boogert is er van overtuigd dat onderling contact tussen studenten het wederzijds begrip zal vergroten. Dat begrip is een van de doelstellingen van het project. Wie daarna actief wil worden bij een organisatie die zich inzet voor kansarme studenten kan ook op de site terecht: op termijn moet de site uitgroeien tot een database van dit soort organisaties.
Uw steun
'Op Kamers' wordt al ondersteund door NCDO en een aantal sponsoren. Maar daarmee zijn nog niet alle kosten van het project gedekt. Naast de expositie en website wil Boogert een fotoboek uitgeven waarmee de overeenkomsten en verschillen tussen studenten vastgelegd en bekrachtigd kan worden. Om dit boek te realiseren is hulp nodig. Uw hulp.
Steun daarom dit project en maak mogelijk dat we nòg meer studenten in de wereld portretteren, hen in contact brengen met Nederlandse studenten en hen ‘matchen’ met projecten die hun studie èn leven ondersteunen… Als dank en tegenprestatie ontvangt u van ons, afhankelijk van de hoogte van uw bijdrage: de A1 poster, een of meer exemplaren van het fotoboek en een afdruk naar keuze (NB. voor studenten gelden andere tarieven)
Op te hoogte blijven? Dit kan via voordekunst, dummy' van het fotoboek en de prachtige poster te bekijken
Alvast hartelijke dank voor uw aandacht en hopelijk uw steun!
Nieuwste donaties

Iemand
25-03-2012 20:58Het is belangrijk dat studetnen hier in Nederland betrokken raken bij studenten in andere werelddelen. Op Kamers kan daar echt een verschil in maken. En wat een prachtige foto's

Jasper Groen Photogr
23-03-2012 10:04Op Kamers gaat over ontwikkelingssamenwerking, maar dan zonder de gebruikelijke clichés over armoede. Sterker nog, deze serie laat zien dat studenten waar ook ter wereld veel meer gemeen hebben met elkaar dan je zou verwachten. Fotograaf Boogert trapt niet in de val van het uitbuiten van de armoede, maar toont ons juist de overeenkomsten. Het is die verfrissende kijk op een groot mondiaal probleem - het gebrek aan toegang tot onderwijs - dat dit werk zo waardevol maakt. Chapeau!

Iemand
22-03-2012 21:16Geweldig interessant project Verdient een vervolg.