Huizen van zand met een hoogte van 22 cm staan rij aan rij op het strand van Xiamen in China. Het zijn niet een paar huizen, het moeten er meer dan drieduizend worden. Samen geven ze de vorm van een gevel van een huis weer met afmetingen van circa 100 x 65 m. Zo ontstaat een monumentaal beeld uit allemaal kleine zandhuizen. De huizen worden van nat zand met de hand in een
Huizen van zand met een hoogte van 22 cm staan rij aan rij op het strand van Xiamen in China. Het zijn niet een paar huizen, het moeten er meer dan drieduizend worden. Samen geven ze de vorm van een gevel van een huis weer met afmetingen van circa 100 x 65 m. Zo ontstaat een monumentaal beeld uit allemaal kleine zandhuizen. De huizen worden van nat zand met de hand in een houten mal gevormd. Bij eb worden de huizen, één voor één, binnen een aantal uren op het strand gezet. Daarna overspoelt de opkomende vloed langzaam het kunstproject. Het aantal huizen wordt hierdoor steeds minder totdat er niets meer van over is en het strand weer in zijn oorspronkelijke staat terug is gekeerd, alsof er niets is gebeurd.
De vergankelijkheid van alles wordt duidelijk. De mensen ervaren dit ter plekke. Het project heeft niets met watersnood of overstromingen te maken, het gaat mij in eerste instantie om een filosofisch en levens beschouwend idee: het uitbeelden van vergankelijkheid, stilstand en beweging op een monumentale manier.
Tijdens mijn verblijf in het Chinese European Art Center wil ik onderzoeken hoe mensen in China omgaan met het fenomeen vergankelijkheid, wanneer dit beleefd en zichtbaar wordt door een kunstwerk.
Hoe vergankelijkheid beleefd wordt wil ik vergelijken met de westerse wereld en de westerse manier van denken. Daarbij wil ik bekijken of vergankelijkheid gebonden is aan een culturele of maatschappelijke achtergrond. Is er een verschil in de manier waarop de Westerse en de Oosterse bevolking aan dit project meewerken het project ervaren en beleven? Het gaat mij om een nauwe samenwerking met mensen die in een cultuur opgegroeid zijn die sterk afwijkt van mijn eigen cultuur. Ik wil de communicatie over en weer die ontstaat tussen de mensen en het kunstwerk onderzoeken aan de hand van interviews, geschreven materiaal en film. Taal is vaak een probleem, zeker in China, kunst is hopelijk verbindend.
Eerdere uitvoeringen van dit project (in Noord Duitsland 2007 en Katwijk 2008) hebben geleerd dat de grootte van het project en de professionele registratie essentieel zijn.
Zo’n grootschalig project kost natuurlijk veel geld. Het geld wat ik ophaal met de Crowdfunding is bedoeld om het project in China goed en groots te kunnen uitvoeren.
Het plan is om dan in 2016 de installatie nog eens te herhalen in Latijns Amerika, San Salvador. En dan in de woestijn, de vergankelijkheid bestaat dan in het eroderen van de huizen door de wind.
Onderstaande links geven een impressie van voorgaande projecten.
Nieuwste donaties

Heide en Carlos
24-09-2014 08:19Dit kunstproject zet aan het denken - eb en vloed als symbool voor beweging, stilstand en vergankelijkheid. Dit symbool is grensoverschrijdend. Eerder vertoond in Duitsland en Nederland en nu in China.

Iemand
23-09-2014 15:44Heel veel succes met dit mooie project!

Iemand
31-08-2014 19:40We zouden zo weer meedoen aan dit project, jammer genoeg is China te ver. Het was een prachtige ervaring en zeer indrukwekkend. Ik hoop dat je in China dit tegelijkertijd groeiende en ook weer loslatende project kunt realiseren. Liefs, Ron en Marian