GR-ID, museum voor het realiseren van GRafische IDeeën, organiseert deze winter samen met Academie Minerva het project ‘Het Crouwel-effect’ over de invloed van Nederlands meest beroemde vormgever en typograaf Wim Crouwel op tijdgenoten, latere generaties en studenten van nu.
Wim Crouwel mag met recht de belangrijkste en meest invloedrijke grafisch vormgever van Nederland worden genoemd. Zijn werk wordt in de hele wereld geroemd
GR-ID, museum voor het realiseren van GRafische IDeeën, organiseert deze winter samen met Academie Minerva het project ‘Het Crouwel-effect’ over de invloed van Nederlands meest beroemde vormgever en typograaf Wim Crouwel op tijdgenoten, latere generaties en studenten van nu.
Wim Crouwel mag met recht de belangrijkste en meest invloedrijke grafisch vormgever van Nederland worden genoemd. Zijn werk wordt in de hele wereld geroemd als vernieuwend en inspirerend en recentelijk vonden grote overzichtstentoonstellingen plaats in Londen (2011), Amsterdam (2012) en Glasgow (2013). Zijn ideeën en stijl vonden in de afgelopen decennia veel navolging en riepen tegelijkertijd radicale tegengeluiden op.
In 1963 was hij medeoprichter van het ontwerpbureau Total Design en bleef daar lange tijd betrokken als directeur. Vanaf 1964 was Crouwel verantwoordelijk voor het ontwerp van de affiches, catalogi en tentoonstellingen van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
In 1967 ontwierp hij het lettertype New Alphabet, een letter die de beperkingen van de kathodestraalbuis omarmt en zodoende bestaat uit alleen maar horizontalen en verticalen. Het lettertype brengt een schok teweeg in de wereld van grafisch ontwerpers en leidt tot een levendige discussie over typografie en ontwerpen.
Naast werkzaam te zijn als grafisch ontwerper was Crouwelook actief in het educatieve en culturele veld. Hij gaf les aan diverse kunstopleidingen en universiteiten en was van 1987 tot 1993 bijzonder hoogleraar bij Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast was hij van 1985 tot 1993 directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
‘Het Crouwel-effect’ omvat tentoonstellingen, een publicatie, een vakklas voor vormgevingsstudenten en een educatief project waarin de invloed van Crouwel centraal staat. Maar hoe kijkt Wim Crouwel eigenlijk zelf aan tegen de invloed die hij heeft en heeft gehad en wat vinden anderen van de figuur Crouwel? Dat willen we laten zien in een mini-documentaire waarin Crouwel zelf aan het woord komt en tijdens een symposium waarin anderen hun licht laten schijnen over de figuur Crouwel – voormalige collega’s en werknemers, vrienden en deskundigen.
De documentaire wordt gemaakt door Stichting Beeldlijn, een organisatie uit Groningen die verantwoordelijk is voor tal van documentaires die ook geregeld worden uitgezonden door de NPS, VPRO en digitale kanalen als Cultura 24, Geschiedenis 24 en Holland Doc.
Het symposium is een gemeenschappelijk project van GR-ID en Academie Minerva waarvoor diverse sprekers worden uitgenodigd die Wim Crouwel kennen als vriend, collega, werknemer of deskundige. Het symposium is bedoeld voor een breed publiek, maar ook voor studenten en vormgevers.
Jij kunt ons helpen een portret te creëren van Wim Crouwel. Door een financiële bijdrage te leveren aan ons project.
Nieuwste donaties

beukers scholma
8-04-2014 16:53Goed project. Bijzondere man. Doen we graag aan mee.

Joop Ridder
4-04-2014 13:59Wim is een zeer gewaardeerd mens en vakgenoot. We waren het eens en oneens, over allerlei zaken die te doen hebben met het ontwerpersvak, maar respecteerde elkaars visie/mening. Groet Joop Ridder

Iemand
4-04-2014 12:48Ik ben trots op ontwerp uit Nederland!