Help me om het Muziek & Feldenkrais festival te realiseren en kom het mee beleven!
Doneer nu voor echt passend muziek- en bewegingsonderwijs. Wie weet, sta je mede aan de basis van een mooie traditie.
Mijn naam is Marie-Astrid Vermaas, ik ben pianopedagoge en heb sinds 2018 les bij Alan Fraser. In augustus 2023 nam ik deel aan Alans piano-instituut in Ahun, Frankrijk. Het boek Skeletal Wisdom sprak me meteen aan en op zijn uitnodiging om het in het Nederlands te vertalen, heb ik meteen ja gezegd. Een geweldige kans om mijn kennis en inzicht in de Feldenkraismethode te vergroten, zo is gebleken. Gaandeweg de vertaling raakte ik er steeds meer van overtuigd dat deze kennis en ervaring broodnodig de wereld in moet. Daarom ontstond al snel het idee, om de publicatie door middel van dit festival onder de aandacht te brengen. Jouw donatie draagt bij aan het dekken van de kosten voor honoraria van docenten en musici, drukkosten van het boek, huur van de locatie en publiciteit.
Kennis over lichaamsbewust musiceren, het verwerven van meer muzikale vrijheid en spontaniteit, verbindend dansen met elkaar en voor elkaar
De combinatie van deze drie elementen zorgt voor een unieke formule. Ver weg van de harde competitieve kant van het muziekleven ontmoeten professionele musici, conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs elkaar om hun spel en muzikantschap een boost te geven. Omdat workshops en lezingen interactief zijn is het Festival ook voor de toehoorder een ware beleving.
Pianist en Feldenkraisdocent Alan Fraser helpt ons zonder haast en in zachtheid te kijken naar onze (muzikale) bewegingspatronen. Vertragen en zachtheid, nog twee festivalthema’s die we zo hard nodig hebben in de vluchtige prikkelrijke tijd waarin we leven.
Een concert, maar dan anders
Trio IMAI zal het openingsconcert verzorgen met een interactief element. Om je te laten ervaren welk verschil een Awareness Through Movement sessie voor je kan maken, zullen we het programma onderbreken voor een ATM gericht op het luisteren. Wees erop voorbereid dat je er daarna anders bij zit! Voor het tweede deel van het concert is de keuze aan jou. Welk stuk of stukken wil je opnieuw horen? Van de tien geprogrammeerde stukken zullen we er maximaal vijf herhalen. Wij zijn benieuwd hoe je luisterervaring veranderd is.
Feldenkrais, Awareness Through Movement
“Als je weet wat je doet, kun je doen wat je wilt” is een bekende uitspraak van Moshé Feldenkrais (1904-1984).
Veel bewegingen - groot en klein - zijn zo vanzelfsprekend, dat we ze achteloos maken. Dag in dag uit, zonder erbij na te denken. We merken niet of die bewegingen ons lichaam belasten of niet. Onze aandacht ligt bij wát we moeten doen, niet bij hóe we bewegen. Feldenkrais kijkt juist naar het hóe en gaat daarbij uit van de eenheid van lichaam en geest: een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom.
Werk minder met de spieren die het skelet in beweging brengen en meer met het brein dat de spieren aanstuurt. Ga voelen hoe de oefeningen je speelplezier en bewegingsgemak vergroten en lijfelijk ervaren hoe de methode je klank en beleving van de muziek positief stimuleert. Je groeit, kortom, als gehele mens en je zintuigelijke ervaring wordt steeds rijker. Daar word je blij van, je gaat je steeds bekwamer voelen! Dit gaat bij alle instrumenten op, inclusief de menselijke stem.
De filosofie van Argentijnse tango
Tangodocent Roshan Warjavand: mijn liefde voor tango gaat verder dan alleen de stappen en bewegingen; het is de emotionele connectie en de dialoog die ontstaat tijdens het dansen, zowel met mijn partner als met de muziek, die deze dans voor mij zo speciaal maakt. In mijn lessen leg ik de nadruk op deze connectie, evenals op de technische vaardigheden die nodig zijn om met vertrouwen over de dansvloer te bewegen. Ik vind het belangrijk dat mijn studenten zich op hun gemak voelen en plezier hebben, terwijl ze ook de diepte van tango ontdekken.
Om deze reden is de tangoworkshop een interessante afwisseling met het instrumentale / vocale programma. Tenslotte is dansen natuurlijk ook musiceren met je hele lichaam en een vorm van topsport. Feldenkrais is als topsporter tot zijn baanbrekende inzichten gekomen en verschillende ATM oefeningen bieden een goede ondersteuning aan dansers.
Nazorg: onthouden wat je geleerd hebt
Na afloop van het festival ga je naar huis met een handzaam werkboek, waarin een aantal van de oefeningen beschreven staan die we tijdens de Awareness Through Movement (ATM) sessies hebben gedaan. Via QR codes in het boek kun je de (Nederlands ingesproken) ATM’s ook afspelen en eventueel downloaden. Kom dus vooral naar de boekpresentatie, het boek zit daarbij inbegrepen! Met een of meer ATM sessies vooraf of naderhand beklijft het geleerde nog zoveel beter.
Ervaar wat echt passend muziekonderwijs inhoudt
Vanaf een afstand herkennen we iemand vaak eerder aan de lichaamstaal dan aan het uiterlijk. In muziek en dans is dat niet anders, of misschien nog wel meer. Feldenkrais ontdekte, hoeveel onwillekeurige bewegingen er ontspruiten aan ons brein als dat niet in balans is. Moet jij ook wel eens lachen om je eigen onhandigheid of onzekerheid bij het aanleren van een nieuwe beweging? In een Awareness Through Movement sessie of een masterclass door Alan Fraser weet je je gezien én gewaardeerd om de gehele unieke mens die je bent. En hoe fijn is het, om dit samen met anderen te beleven die hun eigen leerproces ook willen delen.
Het leven is leren, kom het vieren!
Voel je hartelijk welkom op het festival en vier het verschijnen van de eerste Nederlandse vertaling van Alan Frasers werk met ons. Maar bovenal: geniet van heerlijke muziek, inspirerend spel en verbonden bewegen. Met jouw hulp wordt het een groot feest en misschien wel het begin van een mooie traditie!
Het programma van dag tot dag
Vrijdagavond 31 mei
19.30 Openingsconcert door Trio IMAI (Ien Bouwmans, sopraan; Marie-Astrid Vermaas, piano; Inge Ijpelaar, fluit)
Op het programma muziek van Jan Brandt Buys, Albert Roussel, Francis Poulenc, Michael Smith, Eric Whitacre, Astor Piazolla en Takatsugu Muramatsu, onderbroken door een bijzonder intermezzo: een Feldenkrais Awareness Through Movement (ATM) les door Alan Fraser aan het gehele publiek. Deze les is er speciaal op gericht het luisteren te vergroten en het publiek wordt uitgenodigd om het verschil te voelen in de beleving van de muziek voor en na de ATM.
Zaterdag 1 juni
9:30 – Koffie en Registratie
10:00 – Groepsles Awareness Through Movement (fijn als je je eigen yogamatje of deken meebrengt)
11:00 – Masterclass (tweemaal 45 minuten)
12:30 – Lunch
14:00 – Pianimals workshop voor kinderen van alle leeftijden (4 – 88 jaar)
15:00 – Thee & Koffie
15:30 – Boekpresentatie: Skeletal Wisdom / De Wijsheid van het skelet
16:30 – Masterclass (tweemaal 45 minuten)
18:00 – Diner
19:30 – Workshop Argentijnse Tango met Roshan Warjavand
21:00 – Feest met Yuma!
Zondag 2 juni
10:30 – Koffie en registratie
11:00 – Groepsles ATM (fijn als je je eigen yogamatje of deken meebrengt)
12:00 – Masterclass (tweemaal 45 minuten)
13:30 – Lunch
14:15 - Extra Masterclass!
15:00 – Groepsles ATM
16:00 – Thee & Koffie
16:30 – Afsluitend recital met alle actieve deelnemers
17:30 – Boeksigneersessie
18:30 – Afscheid