Een boek met de 50 beste gebouwen geïnspireerd op het werk van W.M. Dudok. Help mee aan de realisatie van ons project.
Wist jij dat de Hilversumse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), in zijn tijd wereldberoemd, over de hele wereld collega-architecten heeft geïnspireerd tot navolging? In zijn eigen tijd, maar ook tegenwoordig nog. Wij maken een boek over een groot aantal van deze navolgingen – gebouwen
Een boek met de 50 beste gebouwen geïnspireerd op het werk van W.M. Dudok. Help mee aan de realisatie van ons project.
Wist jij dat de Hilversumse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), in zijn tijd wereldberoemd, over de hele wereld collega-architecten heeft geïnspireerd tot navolging? In zijn eigen tijd, maar ook tegenwoordig nog. Wij maken een boek over een groot aantal van deze navolgingen – gebouwen die alle een bijzonder verhaal hebben. Een boek in de vorm van een luxe magazine, een echt bewaarblad om je koffietafel mee te sieren, je volgende reis op af te stemmen, of gewoon om op een luie zondag van te genieten. En daarbij hebben we jouw hulp nodig.
Inspired By Dudok door Joke Reichardt en Peter Veenendaal (dudok.org)
Wij, de makers van de website dudok.org met een overzicht van alle Dudokgebouwen, kregen geregeld vragen waarom bepaalde gebouwen van Dudok niet op de site stonden. Wat bleek? De architecten van die gebouwen waren dusdanig geïnspireerd door het werk van Dudok dat ze zijn bouwstijl overnamen. Soms vrijwel letterlijk, soms verwerkten ze slecht enkele Dudokiaanse details in hun eigen ontwerp. Tot onze verrassing waren deze gebouwen wereldwijd te vinden. Wij zijn deze gebouwen gaan verzamelen, zochten naar bewijzen voor ons vermoeden dat de architect door Dudok geïnspireerd was geraakt, en vonden die. Denk aan een bezoek, correspondentie, uitspraken waarin de architect zelf naar Dudok verwijst of een gezaghebbende publicatie.

Voor ons boek bundelen we de mooiste, beste en meest interessante van deze gebouwen en hun bijbehorende verhaal in een luxe magazine-uitgave. Het laat zien hoe wijdverbreid Dudoks vormentaal was en nog steeds is. We gaan daarbij geografisch te werk. Met een aantal verklarende essays geven we bovendien inzicht in hoe de verspreiding in een bepaald gebied tot stand kwam. Wist je bijvoorbeeld dat er zo’n 100 jaar geleden in Groot-Brittannië ruim 400 badhuizen in Dudokstijl zijn gebouwd? Hoe dat kwam? Heel eenvoudig: ‘Go Dudok!’ was de opdracht van de verantwoordelijk architect aan zijn assistenten.
Het boek vergezelt een expositie in het Dudok Architectuur Centrum waarin deze Inspireds By Dudok worden gepresenteerd in tekst en beeld, aangevuld met relevante objecten als eigentijdse tijdschriften en maquettes.
Neem alvast een kijkje op https://dudok.org/project-type/inspired-by-dudok/ om een indruk te krijgen van de verzamelde gebouwen. En volg ons op https://www.instagram.com/inspiredbydudok/ voor je wekelijkse portie inspiratie met Inspired By Dudok.

Over de auteurs
Peter Veenendaal is freelance journalist en videomaker. Hij werkte voor regionale dagbladen, AVRO Radio en daarna lange tijd voor de Wereldomroep, onder meer als correspondent in Brussel en als hoofd van de Nederlandse redactie. Daarna was hij jarenlang senior editor bij een videoproducent in Hilversum. In 2016 is hij begonnen met de website www.dudok.org, vanuit zijn passie voor architectuur en die van Dudok in het bijzonder.
Joke Reichardt is freelance architectuurhistoricus en Dudokkenner. Zij publiceerde over Dudok in de Verenigde Staten. Ze geeft regelmatig architectuurrondleidingen in Dudoks Raadhuis en in Hilversum en maakte voor het Dudok Architectuur Centrum een aantal tentoonstellingen, waaronder ‘Waar klokken zingen’ over het carillon in de toren van het Raadhuis en ‘Het Raadhuis in bezettingstijd’. Op haar website www.actuart.nl publiceert ze ‘kunststukjes’ over kunst- en architectuurgeschiedenis.

Waarom Voordekunst & wat krijg je ervoor terug
Om dit boek uit te kunnen geven (verwachting december dit jaar) zetten wij Voordekunst in. Met het opgehaalde bedrag kunnen wij de drukkosten betalen. Het boek is 230 x 300 mm, en bevat verhalen van ruim 50 gebouwen geïllustreerd met beeldmateriaal. Het boek heeft ongeveer 150 pagina’s.
Dit is dé kans om jouw eigen exemplaar veilig te stellen. Wij zijn met elke donatie heel erg blij, daarom willen wij hier ook graag iets voor terugdoen. Zie de tegenprestaties bij de donaties rechts.
Nieuwste donaties

G en R
29-09-2023 09:47Ook vanuit Duitsland ondersteunen wij graag dit initiatief om de grote invloed van Dudok op de architectuur breder bekend te maken.

Een donateur
26-09-2023 20:33Een eer om dit lovenswaardige initiatief mede mogelijk te maken

Jos Velzeboer
26-09-2023 13:33Ik wil een tweede boek met toegangsbewijs voor mijn zus