"Help ons bij het restaureren van onze Hebreeuwse bibliotheek, boek voor boek! Doneer nu!"
Regioarchief Sittard-Geleen Het regioarchief Sittard-Geleen is te vinden in het Erfgoedcentrum aan de Kapittelstraat in Sittard, waar we samenwonen met Museum Het Nieuwe Domein . Een archief met ruim 6 kilometer documenten vanaf de 13e eeuw tot bijna nu. Hierin ook het geredde archiefmateriaal van de joodse gemeente Sittard &
"Help ons bij het restaureren van onze Hebreeuwse bibliotheek, boek voor boek! Doneer nu!"
Regioarchief Sittard-Geleen
Het regioarchief Sittard-Geleen is te vinden in het Erfgoedcentrum aan de Kapittelstraat in Sittard, waar we samenwonen met Museum Het Nieuwe Domein . Een archief met ruim 6 kilometer documenten vanaf de 13e eeuw tot bijna nu. Hierin ook het geredde archiefmateriaal van de joodse gemeente Sittard én ook een kleine maar bijzondere Hebreeuwse bibliotheek.
Oude joodse gemeente met emotionele geschiedenis...
De joodse gemeente van Sittard behoort tot de oudste van Nederland, met vrolijke (het eerste Sittardse carnavalsliedje uit 1882 werd bijvoorbeeld door een jood geschreven!) en helaas ook minder vrolijke geschiedenissen. Zo werden de Sittardse joden in 1309 slachtoffer van de eerste massamoord op hun gemeenschap in wat nu Nederland heet.
In 1943, dit jaar precies 80 jaar geleden, maakten de nazi's een einde aan het leven van bijna alle joden uit de stad.
_V_erdwenen erfgoed
De twee synagogen die er waren zijn beide inmiddels verdwenen evenals de twee joodse begraafplaatsen. Reden temeer om wat er nog rest van het joodse erfgoed veilig te bewaren!
Gered erfgoed! Helpt u mee?
Gelukkig is er naast een aantal bijzondere museale objecten de bibliotheek en ook het archiefje bewaard. De bibliotheek is niet zo omvangrijk, maar wel belangrijk en gaat terug tot de 17e eeuw . Er zijn onder andere enkele bijzondere exemplaren van de Torah en een bijzondere Haggadah bewaard gebleven. Ook in het archiefje bevinden zich bijzondere stukken, zoals het 'eeuwenoude 'geburtsbuch' en stukken waaruit blijkt hoe nauw verbonden de joodse gemeente van Sittard was met het Duitse achterland, met name Krefeld.
Crowdfunding
De komende weken zal een crowdfundingscampagne worden gevoerd om het papieren erfgoed te restaureren. Daar zijn we als archief al mee begonnen, maar is het gewone restauratiebudget is hiervoor helaas echter onvoldoende. Dit jaar, 80 jaar na het wegvoeren en vermoorden van bijna de hele joodse gemeenschap van Sittard, is hét jaar om dit te voltooien. Een deel van het materiaal zal tevens gedigitaliseerd worden en online geplaatst op onze website.
Helpt u mee? Iedere gever zal er natuurlijk ook iets voor terugkrijgen, want het behoud van dit bijzondere erfgoed is ook ons wat waard!



Nieuwste donaties

Ad Canton
31-08-2023 14:24De zus van mijn vader was getrouwd met Ludovicus Blijdestein, zoon van de Rabbijn Nathan Barnard.

Een donateur
20-08-2023 10:46Ben begaan met het trieste lot van onze joodse stadsgenoten

Muriel Levenbach
17-08-2023 09:37Mijn Joodse voorouders hebben vanaf 1775 in Sittard geleefd en gewoond: Moyses Lewij/Levenbach en Helene Eger, dochter v Rabbi Salomon Eger