Help mee de korte dansfilm 'Little Movement' met zes bijzondere performers te realiseren!
Achtergrond Wij, Maaike van de Westeringh, (theatermaker en choreograaf) en Sergio Gridelli (filmmaker) werden drie jaar geleden door specialist ouderengeneeskunde Jaap Wagenaar benaderd om aandacht te geven aan de ziekte van Huntington door middel van dans. Jaap sprak over de ernst en slechte afloop van de ziekte en over de poëzie die verscholen ligt in het kwetsbare
Help mee de korte dansfilm 'Little Movement' met zes bijzondere performers te realiseren!
Achtergrond
Wij, Maaike van de Westeringh, (theatermaker en choreograaf) en Sergio Gridelli (filmmaker) werden drie jaar geleden door specialist ouderengeneeskunde Jaap Wagenaar benaderd om aandacht te geven aan de ziekte van Huntington door middel van dans. Jaap sprak over de ernst en slechte afloop van de ziekte en over de poëzie die verscholen ligt in het kwetsbare proces van omgaan met de ziekte. Hij vertelde dat het soms lijkt alsof de patiënten dansen door de chorea; de plotse, snelle en ongerichte bewegingen die ze maken met hun gezicht en ledematen. Wij bezochten het woonzorgcentrum Willem Drees Oostpoort en maakten kennis met een voor velen onbekende wereld. We hebben kunnen voelen wat de ziekte betekent voor de mensen die daar leven en ontwikkelden dit plan.
Over de film
'Little movement' is een korte film waarin zes Huntington-patiënten geportretteerd worden. Deze cross-over tussen dansfilm en documentaire laat de kijker op poëtische wijze hun gesloten wereld ervaren en toont de positieve energie, overlevingslust en veerkracht in hun kwetsbare en fragiele bestaan. Guus, Henk, Frederique, Dudu, Anton en Ad vormen de rode draad van de film. We volgen ze tijdens repetities, kijken recht in hun ogen en luisteren naar wat ze willen vertellen in woorden, geluid en beweging. Met subtiliteit, humor, respect én oog voor kleine details geeft Little Movement een ander perspectief op deze ziekte. De zes geportretteerden tonen dat het besef van het onvermijdelijke en tijdelijke hen op een intensieve en bewuste wijze laat leven. Leven in het hier en nu. Zoals Dudu zegt: "Nu of nooit".
Hoe kun je helpen?
Wil jij meebouwen aan dit bijzonder project? Alle beetjes helpen. We hebben nog 5750 euro nodig om de film af te kunnen maken. Dit gaan wij met jouw geld doen:
-het huren van een grote witte dome ontworpen door Javier Murugarren waar we de film in gaan opnemen
-feestelijke kostuums passend bij het karakter van de performers, verzorgd door Eva Krammer
-een speciaal gecomponeerde soundtrack door componist David Dramm
-lichtontwerp van Edwin van Steenbergen en huur van licht om onze performers in het licht te zetten




Meer informatie over de ziekte
De ziekte van Huntington is een erfelijke progressieve aandoening die zenuwcellen in de hersenen aantast. De ziekte uit zich onder andere in lichamelijke veranderingen, zoals onwillekeurige bewegingen. Tevens kunnen ook mentale veranderingen ontstaan, zoals in de cognitie (vergeetachtigheid), stemming (angst of somberheid) en gedrag (prikkelbaarheid). De eerste ziekteverschijnselen treden vaak op tussen het 35e en 45e levensjaar. Na verloop van tijd kunnen de symptomen zo beperkend zijn dat extra ondersteuning en begeleiding nodig is.
De ziekte bestaat uit drie componenten;
- Het neurologische beeld dat gepaard gaat met dansende, onwillekeurige bewegingen, dit zijn de chorea.
- Het psychiatrische beeld met invloed op de stemming en het gedrag.
- Het beeld waarbij er cognitieve stoornissen optreden die zo uitgebreid kunnen worden dat men spreekt van dementie.
Als een van je ouders de ziekte van Huntington heeft dan is de kans 50% dat je het zelf ook ontwikkelt. Door middel van DNA-onderzoek kan, ook als je nog geen klachten hebt, duidelijk worden of je drager bent. De kennis dat je zelf deze ernstige ziekte gaat krijgen heeft veel gevolgen voor hoe je je leven vorm wil en kan geven.
Nieuwste donaties

Iemand
26-06-2023 16:47Het is een prachtig project en ik vindt het belangrijk dat dans in een veel bredere context ervaren kan worden dan de theaterwereld.

Karin Bunnig
21-06-2023 07:47Kunst en wetenschap verbinden, een heel mooi initiatief!

Ruben
20-06-2023 15:26mooie manier om de ziekte van Huntington onder de aandacht te brengen.